Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cacica: Invitație la pelerinaj

La Sanctuarul Diecezan din Cacica se vor organiza trei zile de pelerinaj, în perioada 9-11 februarie 2008, pentru a marca Jubileul de 150 de ani al aparițiilor Maicii Domnului la Lourdes. Cu această ocazie, pr. Romuald Bulai, paroh la sanctuarul din Cacica, a trimis o scrisoare prin care invită toate parohiile la acest pelerinaj. Redăm în continuare textul acestei scrisori.

Preacucernici părinți,

Așa cum deja s-a obișnuit de mulți ani, revenim și anul acesta cu invitația de a participa împreună cu credincioșii pe care îi păstoriți, la programul de pelerinaj, pe care noi îl organizăm la Cacica.

La inițiativa păstorului diecezei noastre, PS Petru Gherghel, prin scrisoarea circulară de la 18 ianuarie 2008, ne invită pe fiecare în parte să celebrăm cu evlavie Jubileul de 150 de ani al aparițiilor Maicii Domnului la Lourdes.

Sfântul Părinte, prin Congregația pentru Disciplina Sacramentelor, a elaborat un document prin care invită la trăirea intensă a acestui moment aniversar, asigurând în schimbul acestei trăiri intense indulgența plenară.

Având în vedere aceste inițiative ale Bisericii Universale, cât și cele ale Bisericii locale, la propunerea PS Petru Gherghel, pentru a marca acest moment jubiliar al aparițiilor Maicii Domnului la Lourdes, vom organiza la Sanctuarul Maicii Domnului din Cacica, în perioada 9-11 februarie 2008, un program special de pelerinaj.

Mesajul central al aparițiilor Maicii Domnului la Lourdes este invitația la pocăință, simbol măreț al convertirii. Bucuria Preacuratei Fecioare Maria este mare atunci când toți fiii ei, creștinii, răspund invitației sale materne și-i cer harul unei bune pregătiri sufletești pentru a avea parte de darul împăcării cu Dumnezeu.

Pornirea în pelerinaj, sanctuarul, grota, calea crucii, drumul rozariului sunt imagini care exprimă nevoia noastră de convertire. Sacramentul reconcilierii cu Dumnezeu (spovada) este propus continuu pelerinilor de la Cacica.

Spovada, împreună cu rugăciunea, Euharistia și caritatea ne dobândesc indulgența specială (plenară) a Jubileului.

Programul desfășurării acestor trei zile de pelerinaj, 9-11 februarie 2008, este următorul:

  • 9.30: Primirea pelerinilor;

  • 10.00: Celebrarea penitențială;

  • 10.30: Sfântul Rozariu;

  • 11.00: Sfânta Liturghie;

  • 13.00: Calea Sfintei Cruci;

  • 14.00: Adorația euharistică și binecuvântarea cu preasfântul Sacrament.

Acest program al pelerinajelor, în cinstea aparițiilor Maicii Domnului la Lourdes, organizat de Sanctuarul din Cacica, va fi prezidat de către PS Petru Gherghel și de către PS Aurel Percă.

Prin această scrisoare vă reamintim că Sanctuarul diecezan își va redeschide porțile pentru primirea pelerinilor în perioada mai-octombrie.

Programarea parohiilor o veți primi ulterior de la Oficiul Diecezan pentru Pelerinaje. De asemenea, sunt așteptate și alte parohii care doresc să participe fără a fi programate.

Pr. Romuald Bulai


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat