Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pescara: Pelerinaj la Roma

După săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor, în ziua de duminică, 27 ianuarie 2008, la inițiativa noastră, un mic grup de 29 de români a comunității de credincioși atât catolici, cât și ortodocși de la Pescara (Italia), care în fiecare duminică și solemnitate ne adunăm pentru a participa la sfânta Liturghie, și fiind coordonați de pr. Eusebiu Jicmon (franciscan), am reușit să facem un mic pelerinaj la Roma, pe urmele primilor apostoli.

Majoritatea fiind pentru prima dată, am avut emoții deosebite la intrarea în Roma, aflându-ne pe urmele strămoșilor noștri în credință, deoarece fiecare detaliu este plin de sute și mii de ani de istorie. Dar mult mai mari emoții am simțit în lăcașurile sfinte.

Am vizitat muzeele Vaticanului, impresionante prin operele de artă ce le conțin; în mod special "Capela Sixtina"; mormintele Vaticanului, ne-am rugat la mormântul papei Ioan Paul al II-lea, la mormântul primului apostol Petru și la mormintele papilor. Apoi am vizitat bazilica "Sfântul Petru", care este foarte impunătoare și reprezentativa, plină de opere de artă pe care ochiul nu le poate cuprinde. Eram foarte emoționați pentru faptul că am reușit să ajungem să putem vizita și să ne putem ruga în acest locuri, care au mărit în noi credința.

La ora 12, am participat la rugăciune împreună cu papa Benedict al XVI-lea "Îngerul Domnului" în Piața "Sfântul Petru", plină de credincioși proveniți din diferite părți ale lumii.

După prânz, am vizitat bazilica "Sfântul Ioan în Lateran", unde este și scaunul papal, foarte impresionantă prin istoria ei; după care ne-am îndreptat spre bazilica "Sf. Cruce în Ierusalim", unde am participat la Liturghia în limba română, celebrată în capela "Sf. Elena"; după care pr. Adrian-Anton Lupu (cistercian), originar din Lespezi (Bacău), ne-a explicat proveniența relicvelor existente în bazilică: relicva din crucea pe care a fost răstignit Isus; spini din coroana lui Isus; inscripția "Isus Nazarineanul, regele iudeilor"; degetul sfântului Toma și o copie a Giulgiului din Torino. Toate acestea ne-au făcut să înțelegem suferințele și patimile Domnului nostru Isus Cristos pentru salvarea noastră și a întregii lumi.

Pelerinajul l-am încheiat cu urcarea "Scării Sfinte" în genunchi, rugăciune și reculegere, scara pe care a urcat Isus la palatul lui Pilat și care a fost adusă la Roma de către sfânta Elena.

Obosiți după o zi atât de încărcată, dar îmbogățiți spiritual, ne-am întors la Pescara, mulțumind bunului Dumnezeu că ne-a ajutat și ne-a călăuzit în aceste sfinte locuri, pentru ca să putem înfrunta, cu mai mult curaj și putere, fiecare moment din viața noastră, încercând să ne purtăm crucile în urma bunului nostru Isus Cristos; cu ajutorul lui, conștienți de a fi pelerini pe acest pământ, să pășim cu speranță spre împărăția cerurilor care va veni.

Maria Doboș


 

lecturi: 38.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat