Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Curs de formare pentru responsabilii liturgici AC

La Casa de Reculegere din Traian (NT) a avut loc, în perioada 25-27 ianuarie 2008, cursul de formare pentru responsabilii laturii liturgice ai Acțiunii Catolice "Sfântul Iosif" din Dieceza de Iași. Au răspuns invitației 50 de tineri și adulți, din cele trei zone de activitate ale AC: Bacău, Iași, Roman.

Sub motoul "Doamne, învață-ne să ne rugăm" (Lc 11,1) și tema anului asociativ în curs, "Ucenici ai lui Cristos, prompți și fideli", acesta a fost primul curs de formare pe laturi, din seria celor patru propuse în cadrul Adunării Generale de la Bacău (se va realiza câte un curs de formare pentru fiecare din cele patru direcții de activitate ale asociației: liturgic, formativ-educativ, caritativ, cultural-recreativ). Organizatorii, coordonatorii și formatorii acestui curs au fost: pr. Felix Roca, asistent spiritual general AC, pr. Marius Sabău, asistent spiritual sector tineri, zona Bacău și Dana Nistor, responsabil ACT zona Iași, împreună cu o parte a consiliului diecezan AC.

Activitatea de formare s-a deschis vineri seara, cu o sfântă Liturghie celebrată de pr. Felix Roca, după care a urmat programul de cunoaștere, condus de vicepreședintele diecezan, Narcis Jitaru, Aici am pus în comun așteptările pe care le avem de la curs, dorințele noastre personale, dedicațiile pentru AC la 15 ani de existență..., iar în final am urmărit prima parte a filmului "Rita din Cascia"

Ziua de sâmbătă a debutat cu rugăciunea Laude, după care au avut loc momentele de formare propriu-zise, conduse de pr. Marius Sabău. În cadrul primului moment ni s-a vorbit despre "Liturgia în viața Bisericii". Mai concret, am aflat detalii referitoare la pregătirea unei celebrări liturgice, celebrarea propriu zisă și actualizarea în viața proprie și a comunității.

Al doilea moment formativ a stat sub semnul "Implicării Acțiunii Catolice în viața liturgică parohială". Astfel, am aflat în ce constă implicarea noastră în viața liturgică parohială, implicare ce trebuie să fie "printr-un profund simț religios, oricând este nevoie și cu toată disponibilitatea".

În centrul zilei a fost sfânta liturghie, celebrată de cei doi asistenți spirituali ai AC, pr. Felix Roca și pr. Marius Sabău. După-amiază, am participat la primirea PS Petru Gherghel în comunitatea parohială din Traian, pentru că tocmai în acele zile avea loc vizita pastorală. Întorcându-ne la casa părinților verbiți, ne-am continuat programul stabilit.

În cadrul atelierelor de lucru, s-au abordat următoarele teme: sfânta Liturghie, Implicări specifice ale Acțiunii Catolice în celebrările comunitare, Rugăciunea în viața membrilor AC, și un studiu de caz.

A urmat seara de veghe, moment de interiorizare și de reculegere ce a urmărit linia pasajului evanghelic în care femeia samariteană îi dă lui Isus să bea (In 4,1-42): "Întâlnirea cu Isus nu poate fi o întâlnire superficială, ea trebuie să fie o întâlnire de viață: femeia samariteană l-a întâlnit pe Isus în timpul unei ocupații cotidiene, în simplitatea vieții de fiecare zi. Experiența sa spirituală și întâlnirea cu Isus s-a petrecut în cea mai comună simplitate. După întâlnirea cu Isus viața nu mai e aceeași. Ea nu mai poate să tacă, vorbește tuturor de această întâlnire. Viața are o valoare pe care n-o cunoscuse înainte"...

Seara, delegația de Iași care a participat la pelerinajul "păcii și al unității" în ?ara Sfântă (pelerinaj internațional desfășurat în perioada 29 decembrie 2007 - 6 ianuarie 2008), a împărtășit din experiența ei. După aceea s-au trecut în revistă activitățile din cadrul programului asociativ, adoptat la adunarea generală de la Bacău și s-au pus la punct unele aspecte organizatorice. Apoi am urmărit împreună ultima parte a filmului "Rita din Cascia"

În ultima zi a cursului, duminică, responsabilii liturgici au participat la un moment formativ spiritual, (lectio divina) susținut de pr. Felix Roca, în cadrul căruia s-a aprofundat Evanghelia zilei (Mt 4,13-23). A urmat sfânta Liturghie, apoi concluziile și evaluarea cursului. Spre marea bucurie a participanților, aceștia au primit câte o mapă cu materialele care au fost prezentate în cadrul cursului, pentru ca, la rândul lor, să aplice în grupul parohial din care fac parte, tot ce au învățat la Traian.

Iar pentru ca aceste zile petrecute la Traian să fie pe deplin zile de har, bucurie și entuziasm, în finalul întâlnirii am primit vizita Preasfințitului Petru Gherghel. Acesta și-a manifestat bucuria de a putea fi prezent în mijlocul nostru și a adresat cuvântul său de încurajare și susținere pentru Acțiunea Catolică din Dieceza de Iași.

După plecarea participanților, membrii consiliului diecezan s-au întrunit în ședință, pentru prima oară în acest an calendaristic, pentru a face evaluarea activităților din ultimele luni și pentru a fixa detaliile pentru perioada următoare a anului asociativ.

Daniela Chelaru

* * *

Parohii prezente: Adjud, Adjudeni, Bacău "Fericitul Ieremia", Bacău "Sfânta Cruce", Bacău "Sfântul Nicolae", Barați, Barticești, Butea, Comănești, Dărmănești, Faraoani, Fărcășeni, Florești, Fundu Răcăciuni, Galbeni, Huși "Sf Anton", Iași "Sfânta Tereza", Iași "Adormirea Maicii Domnului", Iugani, Lilieci, Mărgineni, Moinești, Onești, Oituz, Pașcani, Piatra Neamț "Sfânta Tereza", Piatra Neamț "Sf. Iosif", Pildești, Ploscuțeni, Poiana Micului, Pustiana, Roman "Fericitul Ieremia", Roman "Isus Bunul Păstor", Roman "Inima Neprihănită a Mariei", Săbăoani, Siret, Tămășeni, Tomești, Valea Mare, Valea Seacă

Parohii absente: Bijghir, Gherăești, Gioseni, Răchiteni, Răducăneni, Roman "Sfânta Tereza", Suceava, Zăpodia

* * *

Impresii:

  • "M-a uimit maturitatea formatorilor laici (din cadrul consiliului diecezan) și m-a surprins diversitatea informațiilor pe care le-am primit aici. Chiar și filmul pe care l-am urmărit a avut un mesaj important, și anume: suntem aici, în AC, cu un anume scop; încrederea noastră în Dumnezeu nu trebuie să dispară niciodată, iar iubirea... iubirea este totul. Asemenea cursuri sunt mereu bine venite, mai ales pentru că realitatea parohială se schimbă de la an la an, deci și situațiile cu care ne confruntăm sunt diferite" (Cristina Zmeu, Piatra Neamț).

  • "Am participat pentru prima dată la un curs diecezan de formare și pot spune că mi-a prins foarte bine. Lucrul pe echipe ne-a dat posibilitatea de a afla o mulțime de lucruri, de a pune în comun situațiile cu care ne confruntăm în parohii, de a găsi soluții concrete la unele din dificultățile noastre" (Daniela, Fundu Răcăciuni).

  • "A fost chiar foarte bine. Nu mă așteptam. Am primit o grămadă de informații și sper ca fiecare dintre noi să încerce să le aplice în parohia din care face parte" (Claudiu Bolog, Comănești).

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25-27 ianuarie: Traian: Curs de formare pentru responsabilii liturgici AC


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat