Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (ITRC): Academia Sfântul Toma

O manifestare culturală în cinstea Sfântului Toma de Aquino intitulată Academia Sfântul Toma a avut loc luni, 28 ianuarie 2008, ora 18.00, în Aula Magna a Institutului Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" Iași. La acest program au fost prezenți: PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, pr. Wilhelm Dancă, rectorul seminarului, părinții profesori de la Institutul Teologic, persoane consacrate, precum și studenții seminariști. Academia Sfântul Toma, după cum este tradiția, a fost pregătită de studenții anului II. Anul acesta, tema care a ritmat întreaga manifestare a fost fericirea.

Programul serii a fost alcătuit din: două cântece în cinstea sfântului Toma, o conferință intitulată Spre redescoperirea eticii tomiste, care a avut trei puncte principale: fericirea omului contemporan, obiectul fericirii, modalitățile de a atinge această fericire. Totul a culminat cu o piesă de teatru, intitulată Fiul risipitor, jucată de aceiași studenți. Aceasta a scos în evidență faptul că fericirea nu este ceva străin de om, ci este însuși binele suprem al omului, realizarea lui ca om.

În final, Excelența sa PS Aurel Percă a felicitat pe toți cei care au participat la realizarea acestei manifestări și a subliniat faptul că fiecare om are sădită în adâncul ființei lui o dorință de fericire, de aceea, toată viața, omul nu este decât un căutător, un căutător de fericire, un căutător de Dumnezeu. Important este ca ființa umană să găsească adevăratele valori, după care să-și ghideze viața.

Sfântul Toma de Aquino s-a născut în 1225, la castelul Roccasecca de lângă Napoli, aparținând familiei conților de Aquino. A beneficiat de o educație aleasă din partea călugărilor benedictini, dar dorința lui cea mai arzătoare era aceea de a intra în Ordinul Predicatorilor (Ordinul Dominican), ai cărui membri își duceau traiul zilnic în sărăcie, în rugăciune și studiu, fiind un ordin mendicant (cerșetor). După anumite piedici puse la cale de familia sa, cu scopul de a-l descuraja să intre în mănăstire, în cele din urmă, i se permite să devină dominican. Studiază teologia și filosofia la Köln, unde este elevul sfântului Albert cel Mare, și la Paris. Promovat doctor în teologie, merge ca profesor la Universitatea din Paris. Era o fire retrasă, umilă, care îi uimea pe toți cu inteligența sa sclipitoare, cu elocvența și claritatea gândirii sale. Opera cea mai importantă care ne-a rămas este Summa Theologiae, în care sunt tratate probleme ale credinței creștine. A murit în 1274, în drum spre Lyon, unde urma să participe la conciliul ecumenic convocat de papa Grigore al X-lea, care să aibă loc la Lyon. A fost declarat doctor al Bisericii.

Marius Enășoaie

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28 ianuarie: Iași (ITRC): Academia Sfântul Toma


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat