Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Onești: Întâlnire ecumenică la Surorile lui Isus Răscumpărătorul

Comunitatea Surorilor lui Isus Răscumpărătorul, Casa "Buna-Vestire" din Onești, a găzduit joi, 24 ianuarie 2008, la Onești, o întâlnire de rugăciune ecumenică la care au luat parte preoți, persoane consacrate și credincioși catolici și ortodocși din Onești.

Rugați-vă fără încetare cu Maria, Maica reconcilierii.

La Onești, în decursul săptămânii de rugăciune ecumenică, ne-am întâlnit cu frații noștri ortodocși pentru a ne ruga și a împărtăși momente de har și comuniune, atât în comunitățile catolice: Casa Ecumenică "Domus Mariae", Conventul Fraților Capucini "Fericitul Ieremia", Parohia "Ss. Apostoli Petru și Paul", cât și în biserica ortodoxă "Sf. Nicolae".

Joi, 24 ianuarie, unirea în rugăciune a preoților, persoanelor consacrate și a credincioșilor catolici și ortodocși din Onești, s-a realizat în Comunitatea Surorilor lui Isus Răscumpărătorul, Casa "Buna-Vestire", care vrea să fie un centru de spiritualitate euharistică, ecumenică și de primire a persoanelor defavorizate.

Toată celebrarea a fost în așa fel structurată încât a avut-o în centru pe Sfânta Fecioară Maria, Maica reconcilierii. Ea este și ocrotitoarea specială a congregației și inspiratoarea carismei de reconciliere încredințată fondatoarei Victorine Le Dieu.

Celebrantul principal a fost pr. Ioan Anton, parohul celei mai tinere parohii din Onești, "Sf. Tereza a Pruncului Isus", în care surorile își desfășoară misiunea.

Frații ortodocși au înălțat către Maica Domnului câteva icosuri din minunatul acatist al Sfintei Născătoare de Dumnezeu. În semn de recunoștință și prețuire, la sfârșit, au oferit comunității surorilor un Acatister, carte ce cuprinde toate acatistele în cinstea Maicii Domnului.

Participarea a fost numeroasă și toți împreună, preoți, frați și surori, credincioși, ne-am simțit ca într-o familie împreună cu Mama noastră, Maria și cu Tatăl nostru, Dumnezeu.

La predică, pr. Cristian Burcă a spus: "Așa cum Sfânta Fecioară - cum am auzit în evanghelie - suferea pentru Fiul ei, la fel suferă și pentru noi astăzi, când ne vede că nu suntem uniți, că nu ne iubim cu adevărat, că nu legăm o prietenie sinceră, autentică. Am văzut că ea a stat alături de Fiul ei până în ultima clipă, până la punctul culminant al pătimirii Fiului său. La fel, și cu siguranță, ea însoțește Biserica până la sfârșitul lumii și mijlocește pentru noi ca să ne unim, împlinind porunca Mântuitorului".

Apoi părintele Cristian a continuat: "...Iată ce frumos ne-am adunat aici, ca într-o familie, așa cum se adună familia, în mod special seara, când tatăl și mama vin acasă de la serviciu, când copiii vin de la școală sau din alte părți și se adună la masă.

Noi, desigur, printr-o asemănare putem spune la fel. Ne-am adunat ca într-o familie: Dumnezeu Tatăl, Creatorul nostru, Preasfânta Treime este în mijloc, este în centru, este deasupra noastră, în această capelă. Mama, într-adevăr, este și ea alături și ne însoțește cu rugăciunea ei. Știm că Sfânta Fecioară este cea care vrea ca, pe noi toți, fiii ei, să ne conducă la Isus. Și stăm la discuții în familie. Copiii mai întâi ascultă de părinți. La fel și noi acum, ca și copii ai lui Dumnezeu, îl ascultăm pe Dumnezeu, pe Părintele nostru. Care este voința sa mai ales acum în această săptămână de rugăciune? Desigur distingem toți, ne dăm seama toți de această voință: "Ca toți să fie una!...".

În marea familie a lui Dumnezeu, Biserica, principiul rămâne același: teologi și învățători de diverse confesiuni religioase, catolici, ortodocși, ba chiar și protestanți, au ajuns la concluzia că unitatea sfintei Biserici se va realiza prin intermediul Maicii noastre sfinte, Maria, invocată și ca Maica reconcilierii.

Octava de rugăciune pentru unitatea creștinilor este o prefigurare, dar și o anticipare în fapt, a acestei unități spre care tindem și pe care sperăm să o vedem înfăptuită cât mai curând.

Cu deosebit interes am urmărit în acest timp numeroasele inițiative de rugăciune, dialog și fraternitate între creștini, pretutindeni unde Biserica există, dar e lipsită de comuniunea deplină, comuniune ce așteptăm să se înfăptuiască ca dar al lui Dumnezeu.

Pentru aceasta este necesară rugăciunea neîntreruptă, așa cum sfântul apostol Paul ne îndeamnă, conform temei alese în acest an: "Rugați-vă fără încetare".

Am constatat prin trăire că diferențele nu sunt un motiv de neîncredere și suspiciune, ci sunt o bogăție. Ne-am alternat atât de frumos în rugăciune prin imnuri și reflecții sfinte, așa încât diversitatea a devenit complementaritate înălțătoare.

Cu sentimentele unor membri ale aceeași familie am rostit rugăciunea "Tatăl nostru" într-un lanț de iubire și fraternitate și, tot ca frați, ne-am oferit sărutul păcii.

Și ne-am întărit în speranța că unitatea în diversitate este posibilă, că împreună suntem mai bogați în spiritualitate, că "unde-s doi puterea crește și dușmanul nu sporește", așa cum am cântat apoi în cadrul agapei frățești.

Să dea Domnul ca săptămânile de rugăciune pentru unitate să se înmulțească pe parcursul anului și, în diverse ocazii, să fim împreună pentru a ne ruga și a lucra cu mai mult entuziasm ca o singură familie unită.

Maica Sfântă, reconciliatoarea, să ne obțină cât mai curând darul iertării și al unirii depline în credință în jurul sfântului altar. Pentru aceasta să nu ezităm a ne ruga fără încetare.

"Pentru a ispăși:
trăiește la picioarele Mariei
cu ochii fixați asupra mâinilor sale.
Când voi avea nevoie
de lumină și putere
mă voi înălța cu încredere
până la inima sa,
scăparea celor sărmani,
cale sigură
spre a ajunge la inima lui Cristos".
(Victorine Le Dieu)

Surorile lui Isus Răscumpărătorul Onești


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat