Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor - a opta zi

Ultima celebrare cu caracter ecumenic din cadrul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor s-a ținut la Iași în ziua de 25 ianuarie 2008, la biserica ortodoxă "Adormirea Maicii Domnului" din cartierul Galata. Celebrarea a început la ora 17.00 și a fost prezidată de către protopopul Constantin Andrei, paroh la biserica ortodoxă "Sfinții Apostoli Petru și Pavel" Bărboi din Iași. Au mai participat șase preoți catolici și 11 ortodocși, persoane consacrate și un număr mare de credincioși aparținând ambelor confesiuni, care au voit să-și exprime credința lor în Cristos, unica temelie a Bisericii. Cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. Cornel Cadar.

Rugați-vă ca toți să fie una.
"Trăiți în pace unii cu alții" (1Tes 5,13)

La începutul celebrării ecumenice a luat cuvântul pr. Mircea Stoleru, parohul bisericii "Adormirea Maicii Domnului" Galata, pentru a adresa un bun venit tuturor celor prezenți.

Celebrarea a continuat cu rugăciuni adresate Sfintei Treimi, apoi a fost cântată ectenia mare.

Textele biblice luate din: Is, 11,6-10; 1Tes 5,13b-18; In 17,2-24 au surprins aceste două idei: pacea și unitatea.

La omilie, pr. Cornel Cadar a scos în evidență faptul că participarea la rugăciunea comună nu este decât un motiv de bucurie.

Pentru că întâlnirea din această zi a încheiat Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, părintele a ținut să formuleze aceste întrebări: La finalul acestei săptămâni, care sunt concluziile? Ce au adus întâlnirile ecumenice?

În primul rând, a răspuns părintele, trebuie subliniat faptul că aceste zile au atras atenția asupra rugăciunii.

Seară de seară, creștinii din diferite Biserici s-au adunat pentru a se ruga. Au fost în comuniune toți cei care, în aceste zile, prin rugăciune, au căutat unitatea. Pentru a ilustra o viață de rugăciune autentică, părintele Cornel a dat-o ca exemplu pe sfânta Tereza a Pruncului Isus, pentru care "rugăciunea e respirația sufletului, e un elan al inimii către Dumnezeu".

Rugăciunea a fost tema acestor zile, prin textul propus spre meditație, luat din Scrisoarea întâi a sfântului apostol Paul către Tesaloniceni (5,17): "Rugați-vă fără încetare".

Apostolul neamurilor, în cea mai veche scrisoare pe care o scrie, îndemna comunitatea din Tesalonic să trăiască unitatea, să pună în practică ceea ce era de la început. În ciuda tăriei în fața încercării persecuției, a bucuriei, credinței, speranței și carității care nu încetau să crească, sămânța dezbinării se află în Biserica din Tesalonic. Apostolul vrea să edifice această comunitate în unitate. Acest lucru îl face să pronunțe îndemnurile care sunt în 1Tes 5,13-18, printre care se află și acela ales ca temă a săptămânii de rugăciune din acest an: "Rugați-vă fără încetare". Desigur, îndemnul e valabil și pentru creștinii divizați de azi. Este nevoie de rugăciune pentru a face pași spre unitate.

Participanții la săptămâna de rugăciune din acest an au avut ocazia să se gândească și să mediteze la importanța rugăciunii în viața comunității și a fiecărui membru. Ei au implorat împreună de la Domnul darul deplinei comuniuni, s-au rugat pentru depășirea oricărei divizări între creștini, răspunzând în felul acesta dorinței lui Cristos: "Ca toți să fie una". Această rugăciune a lui Isus o putem numi testamentul lui Isus.

Pentru creștini, anul acesta, Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor a însemnat sărbătoare. S-au împlinit 100 de ani de când această inițiativă există în mod organizat. Asta nu înseamnă că înainte de anul 1908 creștinii nu s-au rugat pentru unitate. Desigur, au făcut-o, și textele rugăciunilor și Liturghiilor din fiecare tradiție dau mărturie că dorința creștinilor de a fi una a existat mereu.

Pornită din inițiativa unui anglican, Paul Wattson, ca Octavă de Rugăciune pentru Unitatea Bisericilor, ideea a crescut și s-a răspândit tot mai mult. În anul 1935, Paul Couturier, un preot catolic din Lyon, a schimbat denumirea, vorbind de unitatea creștinilor și nu neapărat a Bisericilor. În anul 1968, creștinii au adoptat un text unic de rugăciune, după ce, în anul 1964, papa Paul al VI-lea și patriarhul Atenagora I de Constantinopol s-au rugat împreună și au citit aceeași evanghelie, la Ierusalim.

Cum fac creștinii sărbătoare? Prin căutare și cunoaștere reciprocă. Aceste zile au constituit, într-adevăr, o ocazie pentru întâlnire și cunoaștere.

Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor a însemnat rugăciune, sărbătoare, o cunoaștere mai bună a punctelor comune, a bogățiilor spirituale pe care le avem împreună. A însemnat apreciere a valorilor din celelalte Biserici și îmbogățire prin cântare și meditație.

A fost o săptămână în care creștinii au fost chemați să-și îndrepte privirea spre Cristos. Apropiindu-ne de Cristos ne-am apropiat între noi.

Ce vom face în continuare? În casele noastre - a concluzionat părintele Cadar - să continuăm spiritul nostru de rugăciune din aceste seri pentru că rugăciunea este sufletul ecumenismului și prin ea vom ajunge să ne cunoaștem mai bine și să ne apropiem mai mult unii de alții.

"Putem trece prin poarta ecumenismului numai în genunchi" (Yves Congar).

În continuarea celebrării a fost cântată ectenia întreită. Acestui moment i-a urmat semnul dăruirii păcii, gest care a concretizat tema ultimei zile de rugăciune ecumenică. Cântarea Ce bine e când frații, interpretată de corul de la Parohia Romano-Catolică "Sfânta Tereza" din Iași, a fost o mărturie a bucuriei trăite la acest ultim moment de rugăciune comună.

Celebrarea a luat sfârșit prin binecuvântarea rostită de către părintele Anton Despinescu, profesor la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași, și de către protopopul Constantin Andrei.

La final, pr. Mircea Stoleru, în calitate de gazdă, a mulțumit celor care au luat parte la ultimul moment de rugăciune comună, împodobind astfel biserica, și i-a îndemnat pe toți să se roage neîncetat la nivel personal, familial și eclezial.

După cuvântul de mulțumire al părintelui Stoleru, pr. protopop Constantin Andrei a transmis din partea PF Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și locțiitor de mitropolit al Moldovei și Bucovinei, un cuvânt de mulțumire către toți pentru efortul depus pentru organizarea acestor întâlniri și pentru dragostea arătată în aceste zile de rugăciune comună.

Cu această întâlnire ecumenică, Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor s-a încheiat. Nouă, creștinilor, nu ne rămâne decât să fim discipolii lui Cristos și să deschidem ușile inimilor noastre pentru a continua împreună construcția Bisericii pe unica temelie care este Cristos. Iar Dumnezeu, Părintele nostru ceresc, care ne-a adunat împreună în aceste zile pentru a implora darul unității, să ne călăuzească prin Duhul său, pentru ca nu numai prin cuvinte, ci și prin fapte și viața noastră să dăm mărturie despre el și astfel să ajungem într-o zi să trăim toți împreună în înțelegere și pace.

Marcelin Blaj

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 ianuarie: Iași: Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor - a opta zi


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat