Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Secretul unității

Multe voci în această Săptămână de rugăciune pentru unitatea creștinilor, așa de bogată în inițiative în toată lumea, au evidențiat cât de mult ecumenismul spiritual este tot mai mult sufletul drumului spre unitatea vizibilă deplină a creștinilor și trezește o nouă speranță pentru viitor. Din "viața nouă în Cristos și în Duhul Sfânt provine capacitatea de a depăși orice egoism, de a trăi împreună în pace și în unire fraternă și de a purta fiecare poverile și suferințele altora". A repetat acest lucru papa în aceste zile, definind "providențială" inițiativa Octavei de rugăciune, născută în urmă cu o sută de ani prin lucrarea părintelui Paul Wattson. Acesta era unul din primele semne ale trezirii pe care Duhul Sfânt o provoca, chemându-i pe creștini la reînnoire, la reconciliere și la comuniune după secole de lupte, neînțelegeri și prejudecăți. Comemorarea convertirii sfântului Paul care se celebrează la încheierea Săptămânii de rugăciune, ne amintește tocmai de această mărturie evanghelică.

Multe sunt căile parcurse de Duhul Sfânt pentru a chema cu forță creștinătatea la această convertire. De fapt, în toate timpurile știe "să scoată" din evanghelie ceea ce folosește omenirii din acea epocă și ceea ce din veac în veac apare așa de nou și revoluționar încât pare aproape ignorat înainte. Este pentru mine o uimire mereu nouă să constat varietatea darurilor, încă necunoscute de cei mai mulți, pe care Duhul Sfânt le-a revărsat în timpul nostru în diferitele Biserici creștine, făcând să descopere multiplele bogății conținute în evanghelia lui Cristos și în răscumpărarea realizată de el. Experimentăm acest lucru reciproc, treptat ce se aprofundează drumul de comuniune început de aproape un deceniu între mișcări, grupuri și comunități nu numai catolice, dar și evanghelice-luterane, ortodoxe, anglicane și chiar din Biserici libere. Comuniune care devine posibilă prin experiența comună a întâlnirii cu Isus, prin răsturnarea de viață pe care o provoacă. Este o experiență a dialogului vieții, acea viață nouă dorită de diferiți ecumeniști în acest moment în care se vorbește de o reconfigurare a mișcării ecumenice și care poate constitui un humus pe care se pot dezvolta diferitele expresii ale dialogului.

Tocmai experiența evangheliei trăite relatată unor păstori și călugărițe în Germania, în urmă cu peste 40 de ani, ne-a deschis dialogul vieții cu lumea evanghelică-luterană și apoi cu diferitele Biserici creștine. Am rămas lovită de uimirea acelui mic grup care mă ascultase: "Cum? Și catolicii trăiesc evanghelia?".

Într-adevăr, la începuturi nu mă gândeam deloc la ecumenism. Mulți ani am crezut că această carismă a unității era numai pentru a contribui la reanimarea lumii catolice. De fapt, planurile lui Dumnezeu îmi erau total necunoscute.

Prin anii 1940 a fost pentru mine luminătoare descoperirea unui Dumnezeu care mă iubea imens. A fost pentru mine mai puternică decât bombardamentele care loveau Trento. Și așa de mare încât a schimbat radical viața mea. Eram în căutarea adevărului: mi s-a născut certitudinea că Isus va fi învățătorul meu. Un singur lucru voiam: să-l iubesc pe Dumnezeu așa cum voia el să fie iubit. Împreună cu primele mele însoțitoare alergam în refugiile antiaeriene chiar de unsprezece ori pe zi. Luam numai evanghelia. Cât de diluate mi s-au părut în acel timp cărțile spirituale pe care le citisem și le meditasem! În schimb, fiecare cuvânt al lui Isus era un fascicul de lumină incandescentă: în întregime divin!

Trăindu-le, totul se schimbă: raportul cu Dumnezeu și raportul cu frații. Din evanghelie învăț arta dificilă de a iubi care cere să te întruchipezi cu alții, simțindu-mă păcat cu fratele păcătos, greșeală cu fratele greșitor, foame cu fratele înfometat. "A intra" în fratele, trezește renașterea lui: revede lumina pentru că simte iubirea și în lumină, speranța care îndepărtează disperarea. Am impresia că se eliberează răscumpărarea, acționând Isus - vița mistică - prin mlădițele sale unite cu el.

"Ca toți să fie una... după cum eu și tu". Aceste cuvinte citite la lumina candelei într-un refugiu, mi-au rămas întipărite cu caractere de foc. Aveam o certitudine: pentru pagina aceea ne născusem! Intuisem că era cuprins acolo un plan care va lumina cultura și politica, economia, arta și științele. Un plan de unitate care cuprindea lumea, așa încât pe tocul ușilor din micul nostru apartament la Trento am scris numele celor cinci continente.

Înainte de a-mi deschide larg orizonturile marilor dialoguri deschise apoi de conciliu, Duhul îmi sublinia cu forță că înainte de toate am fost chemate noi să menținem mereu vie unitatea, cu orice preț, zi de zi. Așa cum scriam în anii 1940: "Toți vor fi una, dacă noi vom fi una". Devine motoul nostru: "A face din unitatea dintre noi trambulina pentru a alerga acolo unde nu există unitate și a o face". Unitatea devine pasiunea noastră. Între multele cuvinte pe care le-a spus Isus, descopăr că există o poruncă pe care o numește "a mea" și "nouă": "Să vă iubiți unii pe alții așa cum eu v-am iubit pe voi". De atunci nu facem un pas dacă nu suntem unite de caritatea reciprocă: Ante omnia... (cf. 1Pt 4,8). Nu este sentimentalism. Este sacrificiul constant al propriului eu pentru a trăi viața fratelui. Este perfectă renunțare la sine, a duce poverile unul altuia. Înseamnă a-l face părtaș pe fratele de tot ceea ce posed, bunuri materiale și spirituale.

Viața are un salt de calitate. Experimentăm o bucurie, o pace nouă, o plinătate de viață, o lumină inconfundabilă. Isus realizează printre noi acea promisiune a lui: "Unde doi sau trei se adună în numele meu, acolo sunt și eu în mijlocul lor". "Unde doi sau trei": de câte ori am experimentat apoi și cu frați ortodocși, luterani și anglicani. El ne leagă pe noi, mădulare risipite, în unitate cu Tatăl, și în unitate între noi, acea unitate posibilă până acum.

Dar această cale a unității are un secret: este închisă în acel "precum" Isus ne-a iubit pe noi: dăruindu-se total pe cruce până la acel misterios strigăt îndreptat spre cer "Dumnezeul meu, Dumnezeul meu pentru ce m-ai părăsit?". Este drama unui Dumnezeu părăsit de Dumnezeu. Sentimentul prezenței Tatălui nu mai trebuia să se facă simțit. Iubirea era eliminată, lumina stinsă, înțelepciunea tăcea. Eram dezlipiți de Tatăl, era necesar ca Fiul să simtă dezlipirea de Tatăl pentru a reuni pe toți cu el, pentru a face din noi el: fii ai lui Dumnezeu, plini de lumină, de iubirea sa, de puterea sa, plini de demnitate preaînaltă. Chemarea sa este o nouă chemare puternică și decisivă. Mă fascina. Îl văd pretutindeni. Orice dezbinare, traumă, orice durere fizică, morală, spirituală este ca o umbră a marii lui dureri care trebuie iubită, voită pentru a dărui prin moartea mea viață multora. Apare o rugăciune: "Te-am găsit. Te caut și adesea te găsesc, dar te găsesc mereu în durere. Într-o durere oarecare tu vii să mă vizitezi. Și eu îți răspund: Iată-mă". Și în această întâlnire, printr-o alchimie divină durerea se schimbă în iubire și de atâtea ori dezbinarea în unitate, care se recompune. Dacă nu l-aș fi iubit pe el în încercările vieții, această cale a unității nu ar exista. Isus părăsit a învins toate bătăliile. El este răspunsul la rugăciunea pe care i-o adresasem împreună cu primele mele însoțitoare, când fascinate de testamentul lui, îi cerusem să ne învețe el cum să realizăm unitatea.

Chiara Lubich
(După L'Osservatore Romano, 25 ianuarie 2008)


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat