Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Familia atacată, dezbaterea continuă

Polemici fără sfârșit cu privire la raportul Biserică - stat

De pr. John Flynn, LC

Anul trecut, chestiunile referitoare la familie au provocat dezbateri aprinse în diferite țări. Anul care abia a început va vedea cu toată probabilitatea continuarea polemicilor cu privire la teme cum ar fi legislația despre divorț, unirile homosexuale și sprijinul politic - sau mai bine zis lipsa lui - dat perechilor căsătorite.

Căsătoria și familia sunt o temă reluată des de Benedict al XVI-lea încă de la alegerea sa și chiar în recenta perioadă a Crăciunului a continuat această schemă. În timpul mesajului său pentru antifonul Angelus din 30 decembrie, sărbătoarea liturgică a Sfintei Familii, pontiful a amintit cuvintele papei Ioan Paul al II-lea, conform cărora binele persoanei și al societății este strâns legat de starea de sănătate a familiei.

Biserica "e angajată să apere și să promoveze «demnitatea naturală și valoarea sacră preaînaltă a căsătoriei și a familiei»", a afirmat Benedict al XVI-lea citând documentul Conciliului Vatican II, Gaudium et spes.

Pentru prima dată, papa s-a adresat direct și participanților la o întâlnire care s-a desfășurat în acea zi în capitala spaniolă, Madrid. În scrisoarea sa din 12 decembrie, cu care convoca întâlnirea, arhiepiscopul de Madrid, card. Antonio Ruoco Varela, a avertizat că familia, atât în Spania cât și în Europa, este puternic amenințată.

Sfântul Părinte a subliniat frumusețea iubirii umane prezentă în căsătorie și în familie. "Merită să ne străduim pentru familie și căsătorie deoarece merită să ne străduim pentru ființa umană, ființa cea mai prețioasă creată de Dumnezeu", a afirmat el.

Întâlnirea a fost programată pentru credincioșii din Arhidieceza de Madrid, dar la ea au participat circa 40 de episcopi din Spania, în afară de numeroase familii din zonele înconjurătoare. Organizatorii au vorbit despre participarea totală a circa 2 milioane de persoane, în timpul activităților de peste zi. Alții au estimat o afluență diferită între un milion și un milion și jumătate de persoane.

Spania a fost centrul unor contraste aspre cu privire la politicile pentru familie în timpul ultimului mandat al guvernului socialist. Decizia de a legaliza unirile homosexuale și de a iuți procedurile pentru divorț a dus la proteste puternice din partea Bisericii și a organizațiilor pentru familie. Cu alegerile politice programate pentru martie, agenda politică despre familie va continua să fie în centrul atenției.

În omilia sa rostită în timpul întâlnirii, card. Ruoco Varela a afirmat că normativele sunt în contrast cu Declarația universală a drepturilor omului, care la articolul 16 stabilește: "Familia este nucleul natural și fundamental al societății și are dreptul să fie ocrotită de societate și de stat".

Un alt ecosistem

O altă țară, în care chestiunile referitoare la familie sunt obiectul unor dezbateri aspre, este Marea Britanie. În scrisoarea sa pastorală pentru sărbătoarea Sfintei Familii, card. Cormac Murphy-O'Connor a spus că în timp ce necesitatea de a ocroti ecosistemul natural este ceva perceput de acum, este rezervată mai puțină atenție necesității de a ocroti ecosistemul familiei, care în schimb este esențial pentru societate și omenire.

"Terenul cel mai rodnic din orice parohie trebuie să fie cel al locului domestic", a afirmat arhiepiscopul de Westminster. Apoi el a făcut apel la părinți ca să facă spațiu lui Dumnezeu în casele lor și să-i învețe pe copiii lor să se roage. A mai exprimat dorința unui parteneriat între familii, școli și comunitățile parohiale.

Cu o referință clară la dezbaterile actuale, ierarhul a mai afirmat că cea mai mare parte a părinților "nu vrea ca să fie învățați copiii lor că starea matrimonială constituie doar una din alegerile de viață între multe altele".

Opoziția Bisericii față de schimbările în dreptul familiar al unui anumit număr de țări i-a făcut pe unii să-i acuze pe episcopi de amestec excesiv în politica națională. Cu toate acestea, este foarte evident că inițiativele legislative din ultimii ani au slăbit în mod considerabil căsătoria și familia, și că tocmai pentru aceasta Biserica a simțit datoria de a interveni în dezbatere.

Un studiu publicat în iulie anul trecut de o organizație non-profit americană, Institute for Marriage and Public Policy, examinează raportul dintre rata de eșecuri matrimoniale și introducerea divorțului unilateral fără vină ("no-fault divorce", datorită intolerabilității conviețuirii).

Documentul, cu titlul "Does Divorce Law Affect the Divorce Rate?: A Review of Empirical Research, 1995-2006", scris de Douglas W. Allen și Maggie Gallagher, afirmă că în conformitate cu 17 studii recente din 24, introducerea de normative cu privire la divorțul unilateral fără vină a mărit rata de divorț. Estimarea cea mai răspândită este că acest tip de divorț a crescut numărul de divorțuri cu circa 10%.

Studiul subliniază imediat că divorțurile sunt provocate de mulți factori și că pentru aceasta, modificările legislative nu reprezintă desigur singurul motiv al creșterii numărului lor. În același timp, autorii susțin că "ideea că legile despre familie nu au un efect direct asupra realității familiare este greu de conciliat fie cu teoria economică fie cu cercetarea empirică".

Allen și Gallagher explică faptul că astăzi legea nu mai este o forță pozitivă care întărește instituția matrimonială, de aceea multe perechi amână căsătoria sau o resping total. Altele sunt induse să grăbească decizia de a se căsători, fiind puternic convinse că dacă lucrurile nu merg bine este ușor de recurs la divorț.

Tendințe îngrijorătoare

Validitatea îngrijorărilor Bisericii cu privire la starea familiei este confirmată și de date recente. Rata de natalitate, în Statele Unite, între femeile necăsătorite, în anul 2006, a crescut, conform unui raport al instituției naționale Centers for Disease Control and Prevention.

La 5 decembrie, Agenția Reuters a afirmat că raportul demonstrează o creștere cu 3% în nașteri de către tinere cu vârste între 15 și 19 ani, punând astfel capăt unei perioade de 14 ani în care natalitatea printre adolescente scăzuse. În ansamblu, nașterile de către femei necăsătorite sunt de circa 38,5% din totalul de nașteri în Statele Unite în anul 2006, cu o creștere față de 36,9% din anul precedent.

Familia se află în dificultate și în Germania, după cum prezintă Deutsche Welle la 29 noiembrie. Una din probleme este aceea a scăderii natalității. Conform datelor publicate de Oficiul statistic federal, numărul familiilor cu cel puțin un copil sub 18 ani a scăzut cu 7% între anii 1996 și 2006, ajungând la 8,8 milioane.

O altă mare schimbare în ultimii 10 ani este creșterea cu 30% a părinților singuri și necăsătoriți, care a ajuns la cifra de 2,3 milioane.

Și numărul copiilor pe familie este în scădere, cu tendința de formare a unor familii mici care nu dă semne de cedare, conform Deutsche Welle. Puțin mai mult de jumătate din familii au un singur copil, în timp ce 36% au doi copii și numai 11% au trei sau mai mulți copii. Familia medie germană are astăzi 1,61 copii.

În Irlanda, Irish Times a prezentat la 28 noiembrie că numărul părinților singuri a crescut cu aproape 40% în numai patru ani. Informația provine dintr-o analiză asupra datelor publicate de Central Statistics Office. Din statisticile recensământului din anul 2006 rezultă un total de 112.900 de familii cu un singur părinte, față de un total de 81.600 din anul 2002. Părinții singuri reprezintă astăzi circa 12% din familiile irlandeze.

Piatra din capul unghiului

Familia este "prima și vitala celulă a societății", a afirmat Benedict al XVI-lea în mesajul său de la 1 ianuarie pentru Ziua Mondială a Păcii. O viață familiară sănătoasă contribuie în multe moduri la promovarea păcii, a susținut pontiful.

Viața familiară ne învață valorile dreptății și iubirii între frați și surori, rolul autorității reprezentată de părinți, iubirea față de cel care este în stare de necesitate din cauza bolilor sau a bătrâneții, și importanța ajutorului solidar în a face față necesităților vieții, a afirmat el. Familia "este cea dintâi și de neînlocuit educatoare la pace", continuă mesajul (nr. 3).

"De aceea, cel care chiar în mod inconștient luptă împotriva instituției familiare face ca pacea să fie fragilă în întreaga comunitate, națională și internațională, deoarece slăbește ceea ce, de fapt, este principala «agenție» de pace", a avertizat papa (nr. 5). Un mesaj clar din care reiese clar că Biserica va continua să pună familia printre prioritățile sale maxime.

(Agenția Zenit, 23 ianuarie 2008)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat