Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Nu se poate vorbi în mod generic despre ortodocși și catolici

Mons. Eleuterio Fortino, subsecretar al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, a prezentat Actele celui de-al IX-lea Simpozion Intercreștin ținut la Assisi între 4-7 septembrie 2005 și organizat de Institutul Franciscan de Spiritualitate din cadrul Universității Pontificale Antonianum din Roma și de Departamentul de Teologie din cadrul Facultății Teologice a Universității Aristoteles din Tesalonic (Grecia).

De Mirko Testa

Dialogul dintre catolici și ortodocși nu poate fi dus înainte pe baze generice, avertizează Mons. Eleuterio Fortino. Intervenind, pe 15 ianuarie, la Universitatea Pontificală Antonianum din Roma, Mons. Fortino a subliniat necesitatea de "a depăși stadiul de a vorbi în mod generic despre ortodocși și despre catolici", pentru că "precizia locală, temporală, culturală ajută dialogul însuși".

Evenimentul care a fost ocazie pentru această reflecție a fost prezentarea Actelor celui de-al IX-lea Simpozion Intercreștin, ținut la Assisi între 4-7 septembrie 2005 și organizat de Institutul Franciscan de Spiritualitate din Antonianum și de Departamentul de Teologie din Facultatea Teologică a Universității Aristoteles din Tesalonic.

Această inițiativă promovată de două facultăți teologice se desfășoară la fiecare doi ani și este găzduită alternativ de Biserica Ortodoxă sau de Biserica Catolică, cu scopul de a favoriza cercetarea și didactica lărgind pentru noile generații angajarea ecumenică și cercetarea mijloacelor cele mai potrivite pentru realizarea ei.

În volumul cu titlul "Euharistia în tradiția orientală și occidentală, cu referință specială la dialogul ecumenic" (2005), îngrijit de Luca Bianchi, sunt 14 intervenții, încredințate alternativ unui catolic și unui ortodox despre tematici apropiate; relațiile urmăresc ca fir conducător pe cel istoric și pornesc de la textele neotestamentare pentru a ajunge la implicații în actuala mișcare ecumenică.

În discursul său, Mons. Fortino a scos imediat în evidență diferitele forme și conotații ale căutării comuniunii depline între catolici și ortodocși, "care merg de la relațiile fraterne, între Biserici locale, între mănăstiri, între instituții caritabile, la schimburile culturale, la colaborările universitare, la diferitele forme de dialog structurat".

În afară de aceasta, a adăugat că în afară de dialogul teologic oficial prin Comisia Mixtă Internațională - instituită în anul 1979 - între Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă în ansamblul ei, adică ansamblul Bisericilor autocefale ortodoxe, există dialoguri catolico-ortodoxe naționale ca acela din Statele Unite ale Americii, din Franța și din Germania.

"Astăzi - a continuat el - dialogul este deschis între Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă, adică ansamblul Bisericilor ortodoxe considerat o realitate unică, și acest lucru este posibil deoarece ortodoxia cât privește credința și tradiția canonică fundamentală este unică, în pofida autocefalelor sale".

"Autocefalia se referă la gestiunea administrativă și organizatoare și nu la dogmă - a explicat el -. Dar este adevărat și că diferitele Biserici autocefale au inițiative proprii, și în relațiile ecumenice".

"Subiecții implicați în aceste simpozioane ale noastre sunt de natură academică și cât privește Facultatea Teologică din Tesalonic este vorba de o realitate greacă", a afirmat el.

Mons. Fortino a ținut să precizeze apoi că divergențele dintre catolici și ortodocși nu pot fi rezolvate exclusiv la nivel teologic: "El cuprind diferite domenii, între care cel al mentalităților răspândite printre credincioși care trebuie îndreptați spre înțelegerea reciprocă și spre comuniunea în adevăr și în caritate".

În acest context dinamic și în cadrul diferitelor contacte universitare, a explicat el, simpozionul intercreștin se caracterizează prin tentativa de a identifica ceea ce catolicii și ortodocșii au deja în comun pentru a-l trăi împreună în mod concret.

Între altele, a amintit el, însuși documentul pregătitor pentru dialogul teologic oficial catolic-ortodox atrăgea atenția asupra acestei probleme, afirmând în mod explicit că "atunci când se examinează problemele existente, trebuie făcută distincție între divergențele compatibile cu comuniunea în Euharistie și cele necompatibile, care cer o soluție și un acord comun".

Subsecretarul Dicasterului pentru unitatea creștinilor a admis apoi existența "unei multitudini de dezvoltări datorate condițiilor istorice care au prevalat în mod unilateral atât în Orient, cât și în Occident", și care nu constituie elemente "indiferente pentru împărtășirea din Euharistie", adică pentru restabilirea comuniunii depline.

Decretul despre ecumenism, Unitatis redintegratio, amintea totuși "cu câtă iubire creștinii din Orient celebrează liturgia sacră, în special cea euharistică, izvor al vieții Bisericii și garanție a gloriei viitoare", și sublinia că tocmai în virtutea sacramentelor succesiunii apostolice, al slujirii și al Euharistiei, ei "rămân încă uniți cu noi cu legături foarte strânse".

"Între timp catolicii și ortodocșii, în mod coerent cu propriile teologii corecte, dar în mod scandalos din punct de vedere obiectiv, celebrează separat Euharistia", a observat cu tristețe Mons. Fortino.

Chiar dacă Biserica Catolică, a adăugat el, tocmai cu decretul despre ecumenism "a prevăzut că pentru binele sufletelor, în anumite circumstanțe, este posibilă o anumită communicatio in sacris, dar niciodată concelebrarea euharistică".

De fapt, principiul exprimat este că "această comunicare în cele sfinte nu trebuie considerată ca un mijloc ce trebuie folosit în mod nediscriminat pentru restabilirea unității creștinilor" și "depinde mai ales de două principii: de manifestarea unității Bisericii și de participarea la mijloacele de har".

În sfârșit, a încheiat el, această dezbinare "nu trebuie să descurajeze, ci mai degrabă să stimuleze dialogul, rugăciunea și cooperarea și să ne apropie de acea zi binecuvântată «în care - după cuvintele din Enciclica Ut unum sint - se va ajunge la unitatea deplină în credință și vom putea celebra în armonie sfânta Euharistie a Domnului»".

(Agenția Zenit, 22 ianuarie 2008)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat