Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor - a șasea zi

La Iași, cea de-a șasea întâlnire pentru rugăciunea ecumenică a avut loc miercuri, 23 ianuarie 2008, la biserica "Sfinții Apostoli Petru și Pavel" Bărboi. Celebrarea a început la ora 17.00 și a fost prezidată de protopopul Constantin Andrei. La celebrare au participat șapte preoți catolici și 12 ortodocși, persoane consacrate, precum și numeroși credincioși de ambele confesiuni. Cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. Iosif Dorcu, paroh la catedrala romano-catolică "Adormirea Maicii Domnului" din Iași și decan de Iași.

Rugați-vă mereu ca să obțineți harul de a colabora cu Dumnezeu.

"Bucurați-vă întotdeauna! Rugați-vă fără încetare!" (1Tes 5,16).

Întâlnirea de rugăciune a început prin rostirea unor rugăciuni adresate Sfintei Treimi. A urmat ectenia mare, cântată de preoții ambelor confesiuni și susținută de corul bisericii "Sfinții Apostoli Petru și Pavel" Bărboi.

Momentul de rugăciune a continuat cu lectura I, luată din Cartea a doua a lui Samuel (2Sam 7,18-19;24-29), care a fost proclamată de pr. Felix Roca, vicar la Parohia Romano-Catolică "Sfânta Tereza" Iași. În loc de psalm, corul bisericii romano-catolice "Sfântul Anton de Padova" a intonat cântarea Lumea întreagă să se înfrățească. Lectura a II-a, proclamată de către stud. Andrei Cristian, a fost luată din Scrisoarea întâi a sfântului apostol Paul către Tesaloniceni (1Tes 5,12-18). Pericopa evanghelică aleasă pentru această zi a fost din Evanghelia după sfântul Luca (Lc 10,1-12;24) și a fost cântată de protopopul Constantin Andrei. În acest fragment erau prezentate alegerea și trimiterea celor 72 de ucenici de către Isus, care le-a încredințat misiunea de a transmite pacea, de a vindeca bolnavii și de a vesti că împărăția lui Dumnezeu s-a apropiat.

A urmat cuvântul de învățătură al pr. Iosif Dorcu. Părintele a subliniat faptul că pe fața pământului cea mai răspândită și cea mai editată carte este Sfânta Scriptură, cuvântul lui Dumnezeu, adică creștinismul există și predomină. La o analiză a creștinismului vom observa lucruri care ne dor: creștinii, care predomină pe pământ, sunt de diferite opțiuni.

Pentru că Isus Cristos ne-a spus că suntem sarea pământului și lumina lumii, acest lucru ne obligă să fim lumină, să vorbim despre Isus Cristos în zilele noastre pe stradă, la Biserică, cu vecinii. Astfel îl vom vesti pe Cristos.

Unitatea - a mai spus părintele Iosif - nu este un scop în sine, ci doar un instrument ca noi să putem ajunge mai ușor la împărăția lui Dumnezeu. Misiunea celor 72 de ucenici, trimiși doi câte doi, este de a pregăti calea Domnului. E nevoie de mărturii în acest sens, pentru că într-o lume care pune tot mai multe întrebări și mai secularizată, atunci când se vorbește de la amvoane diferite, lipsește credibilitatea. De aceea este nevoie de comuniune.

Unul dintre cele mai apăsătoare citate din Sfânta Scriptură este acela unde se spune că dacă mergi cu darul tău la altar și fratele tău are ceva cu tine, lasă darul tău la altar și du-te și te împacă cu fratele tău și apoi vino și adu darul tău. Fără comuniune nici rugăciunea nu este suficient de bună. O spune și Isus când afirmă că unde doi sau trei se adună în numele său, acolo e prezent și el în mijlocul lor.

Mai departe, părintele a evocat cuvintele card. Walter Kasper de la întâlnirea ecumenică desfășurată la Sibiu în luna septembrie a anului trecut: "Noi, catolicii, am învățat de la evangheliști să prețuim cuvântul lui Dumnezeu, evangheliștii au învățat de la noi ce înseamnă Euharistia, iar noi toți am învățat de la Biserica Ortodoxă ce înseamnă tainele". Acest lucru e semn de creștere a comuniunii.

Nu trebuie să așteptăm minuni la nivel internațional. Totul pornește de la rugăciune și cel mai bun și mai practic instrument pe care îl avem la îndemână toți este rugăciunea. Cu pași mărunți, mergând de la om la om, de la Biserică la Biserică, de la persoană la persoană unitatea începe să se clădească. Așa cum spunea și textul evanghelic, noi suntem trimiși de Isus Cristos în lumea de astăzi să realizăm unitatea. Noi trebuie să creăm un climat de comuniune, nu știm dacă vom vedea unitate, dar trebuie să vedem rugăciuni înălțate și deschidere spre unitate.

Părintele Dorcu a făcut din nou referință la adunarea ecumenică de la Sibiu de anul trecut, unde José Manuel Barosso, președintele Comisiei Europene, a spus că "Europa este și va fi, din ce în ce mai mult, un continent multietnic, multicultural și multireligios. Europa la ora actuală se compune din mai multe realități. Observăm tot mai multe comunități: musulmane, hinduse, budiste, șintoiste, tocmai de aceea creștinismul trebuie să răspundă la toate aceste provocări".

În final, pr. Iosif Dorcu a îndemnat la atenție pentru că ne pasc primejdii. Doar dacă vom spune împreună cine este Cristos, vom fi mai credibili.

"Fisurile din creștinism provoacă și mai multe probleme creștinismului, haideți să închidem cu spirit de rugăciune, de fraternitate, cu credință și speranță fisurile din zilele noastre. Amin".

Celebrarea a continuat cu ectenia mare, care a fost cântată atât de preoți ortodocși, cât și de catolici.

În spirit fratern, toți și-a dăruit semnul păcii, gest care a fost însoțit de rugăciunea Tatăl nostru. Acest gest reflectă dorința comuniunii fraterne. Acestui moment, i-a urmat cântarea "Ce bine e când frații", interpretată de grupul de credincioși de la biserica "Sfântul Anton".

Binecuvântarea finală a fost rostită de către pr. Anton Despinescu și de către protopopul Constantin Andrei.

În cuvântul de încheiere, pr. protopop Constantin Andrei a apreciat frumusețea întâlnirii dintre frați, ilustrând apoi aspecte pozitive ale întâlnirilor precedente, mai ales ale acelor întâlniri la care au luat parte PF Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe, și PS Petru Gherghel, episcopul romano-catolic de Iași. Părintele protopop a mulțumit celor prezenți, adresând totodată o mulțumire specială pr. decan Iosif Dorcu pentru cuvintele de la omilie și corului de la biserica Bărboi pentru susținerea cântărilor. Părintele protopop Constantin a conchis cu îndemnul adresat credincioșilor de ambele confesiuni: să fie pe mai departe cu multă luare aminte și cu multă speranță și credință în Dumnezeu, că ceea ce s-a exprimat în rugăciunea comună, bunul Dumnezeu a auzit și va călăuzi pe toți pe calea unirii.

Următoarea întâlnire ecumenică va avea loc joi, 24 ianuarie, la ora 17.00, în biserica romano-catolică "Sf. Tereza".

Marcelin Blaj

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23 ianuarie: Iași: Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor - a șasea zi


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat