Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor - a cincea zi

Al cincilea moment de rugăciune comună din cadrul Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor a avut loc marți, 20 ianuarie 2008, ora 17.00, în biserica romano-catolică "Sfântul Anton" din Iași. Celebrarea ecumenică a fost prezidată de pr. Iosif Comorașu, parohul comunității "Sfântul Anton". La celebrare au participat 10 preoți romano-catolici și cinci preoți ortodocși. Lor li s-au alăturat în rugăciune credincioși, atât catolici cât și ortodocși, prezenți într-un număr mare la celebrare.

Rugați-vă fără încetare cu o inimă răbdătoare

"Să aveți răbdare față de toți" (1Tes 5,14).

Celebrarea a fost alcătuită din trei momente principale: actul penitențial de cerere de iertare pentru păcatele săvârșite, mai ales pentru cele împotriva unității, pentru celebrarea cu evlavie a momentului de rugăciune, ascultarea cuvântului lui Dumnezeu și rugăciunea Tatăl nostru, învățată de la Isus.

Lectura I, luată din Cartea Exodului (17,1-4), în care poporul israelit a cârtit împotriva lui Moise și a Domnului din cauza setei care îi chinuia, a fost proclamată de pr. ortodox Bogdan Stavarache, iar a II-a lectură, luată din Scrisoarea întâi a sfântului apostol Paul către Tesaloniceni (5,12a.13b-18), a fost proclamată de pr. Mihai Mărgineanu, paroh la biserica ortodoxă "Toma Cozma" din Iași. Fragmentul evanghelic luat din Evanghelia după sfântul Luca (18,9-14), în care Isus învață despre atitudinea omului în rugăciune prin intermediul parabolei fariseului și vameșului, a fost proclamat de pr. diacon Mihai Savin, de la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași.

În cuvântul de învățătură, pr. Mihai Mărgineanu, făcând referință la tema Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor, "Rugați-vă fără încetare", a afirmat că la o sinceră și atentă cercetare a conștiinței noastre fiecare poate observa că aceasta este mai degrabă un deziderat. Auzim adesea expresia "omul modern nu mai are timp să se roage", încât ne întrebăm: "De vreme ce nu mai am timp să mă rog, cum oare mai este posibil să mă rog fără încetare?" Cu o astfel de gândire s-a ajuns la a considera rugăciunea apanajul monahilor, al eremiților, al călugărilor, al celor mai bisericoși, al celor care nu reușesc să se descurce singuri și apelează la Dumnezeu. Cum ar putea omul de astăzi să se roage fără încetare? Răspunsul îl poate oferi într-o dublă direcție parabola vameșului și fariseului care a fost lecturată la celebrare. Rugăciunea se petrece în intimitatea sufletului. Rugăciunea vameșului a căpătat în spiritualitatea ortodoxă o formă mai elaborată și a devenit o formă de rugăciune neîncetată. Rugăciunea smerită a vameșului a făcut ca acesta să se întoarcă mai îndreptățit.

Părintele a mai adăugat că atunci când vorbim despre desăvârșirea noastră întotdeauna mai este mult loc pentru mai bine. Este foarte importantă sinceritatea cu Dumnezeu și cu sine însuși atunci când omul se roagă. Atitudinea noastră, faptele noastre, manifestările noastre trebuie să fie o prelungire a rugăciunii.

După cuvântul de învățătură a urmat rugăciunea pe care ne-a învățat-o Domnul nostru Isus Cristos, Tatăl nostru. La acest moment al celebrării, preoții de la altar și credincioșii din biserică s-au rugat împreună ținându-se de mână. După acest moment, corul bisericii "Sfântul Anton" a intonat cântecul "Ce bine e când frații", iar corul bisericii ortodoxe "Bărboi" a cântat "Ave Maria" de Anton Bruckner.

La sfârșitul celebrării, pr. Iosif Comorașu, amintind că sfântul Anton este rugat în mod special în ziua de marți, a spus că este bine să îi prezentăm lui Dumnezeu prin mijlocirea acestui sfânt cererile noastre de unitate, de pace, de liniște și de succes la examenul dat în fața lui Dumnezeu la momentul de rugăciune comună.

După binecuvântarea finală, pr. Comorașu a menționat că următoarea întâlnire de rugăciune va avea loc joi, 23 ianuarie, la biserica Bărboi.

Maricel Bulai

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 ianuarie: Iași: Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor - a cincea zi


 

lecturi: 25.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat