Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor - a patra zi

Facultatea de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iași a găzduit cea de-a patra zi de rugăciune ecumenică, luni, 21 ianuarie 2008. Celebrarea, care a avut ca temă: "Rugați-vă fără încetare", a avut loc în capela "Sfinții Arhangheli Mihail și Gabriel" a facultății, iar rugăciunea a fost condusă de pr. prof. dr. Viorel Sava, decanul facultății, alături de el aflându-se foarte mulți preoți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă, de la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași și de la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității "Al.I. Cuza" din Iași. Acestora li s-au alăturat în rugăciune numeroși studenți și credincioși, catolici și ortodocși.

Pr. prof. dr. Viorel Sava, decanul Facultății de Teologie "Dumitru Stăniloae", cel care a condus rugăciunea comună la această întâlnire, care a avut ca temă: "Rugați-vă fără încetare pentru dreptate. Aveți grijă ca nu cumva să întoarcă cineva răul înapoi, ci întotdeauna căutați să faceți binele unii față de alții și față de toți" (1Tes 5,15), i-a salutat la începutul rugăciunii pe toți cei prezenți. A îndemnat apoi la o unire în rugăciune cu sfinții și îngerii.

Celebrarea propriu-zisă a început cu înălțarea de rugăciuni către Dumnezeu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, pentru ca el să curețe păcatele noastre, să ierte fărădelegile noastre și să vindece neputințele noastre.

A fost cântată ectenia mare, în care s-au rostit diferite rugăciuni: pentru pace și pentru mântuirea sufletelor, pentru bunăstarea Bisericilor și pentru unirea tuturor, pentru credincioși, pentru ca aceștia să progreseze cât mai mult spiritual, dar și material, pentru ierarhii bisericești și pentru conducătorii civili, pentru tot clerul și poporul și pentru cei aflați în primejdie.

Pr. Mihai Dumitru a proclamat lectura I, care a fost luată din Cartea Exodului (Ex 3,1-6.9-12). Lectura a II-a, luată din Scrisoarea întâi a sfântului apostol Paul către Tesaloniceni (1Tes 5,12-18), a fost precedată de cântarea Cum să-ți mulțumesc intonată de corul de la Institutul Teologic Romano-Catolic. Apoi, pr. Viorel Sava a intonat evanghelia luată din Evanghelia după sfântul Matei (Mt 5,38-42), fragment în care Isus dorește să imprime discipolilor săi renunțarea la dreptul propriu din dragoste față de aproapele și evanghelie.

În cuvântul de învățătură, bazat pe textele propuse pentru această zi, pr. prof. dr. Lucian Farcaș, profesor de Teologie Morală la Institutul Teologic Romano-catolic și la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din Iași, a vorbit despre dreptate.

În aceste momente de rugăciune invocăm de la Dumnezeu lucrarea unității creștine. Ceea ce oamenii strică nu poate repara decât Dumnezeu.

Pentru această zi, a patra, avem să înțelegem rugăciunea, să săvârșim rugăciunea și în același timp să o facem să devină vie împreună cu dreptatea, pentru că rugăciunea din această zi vrea să implore dreptatea lui Dumnezeu. O rugăciunea autentică va invoca numai și numai dreptatea lui Dumnezeu. Când creștinul se roagă, mai ales pentru dreptate, nu este el cel care forțează mâna lui Dumnezeu, este mai întâi cel care îl ascultă pe Dumnezeu și îl lasă pe Dumnezeu să lucreze dreptatea în ființa lui.

Vorbind în lumina evangheliei proclamate, părintele a spus că numai cel care trăiește sub darul împărăției lui Dumnezeu nu poate să răspundă la rău cu rău, ci răspunde la rău cu bine.

Ceea ce vrea Dumnezeu să facă pentru oameni, nu face fără oameni, fără participarea, fără schimbarea, transformarea oamenilor, fără acțiunea oamenilor. Proiectul dreptății pe care Dumnezeu îl are cu poporul aflat în suferință este lucrarea lui Dumnezeu, dar care vrea să aibă alături și participarea omului.

Făcând referință la Enciclica Deus caritas est a papei Benedict al XVI-lea, pr. Lucian a spus că dragostea lui Dumnezeu, dăruită oamenilor, dă pe dinafară, este o dragoste ce dă justificarea.

Părintele Farcaș a încheiat printr-o reflecție despre opera "Coloana infinitului" a lui Brâncuși.

După omilie, a urmat ectenia întreită, alte rugăciuni făcute pentru clerici și pentru credincioși și cântecul Cât de mărit intonat de seminariștii din corul Institutului Teologic Romano-Catolic.

După rugăciunea și binecuvântarea finală, pr. prof. dr. Viorel Sava a mulțumit preoților, seminariștilor și credincioșilor care au ales să se unească în rugăciune, dorind ca momentul de rugăciune să fie o permanentizare în viața de zi cu zi. O mulțumire specială i-a fost adresată părintelui Lucian Farcaș pentru cuvântul de zidire, rostit în cadrul omiliei.

Următoarea celebrare va avea loc marți, 22 ianuarie, la ora 17.00, în biserica romano-catolică "Sfântul Anton" din Iași.

Marcelin Blaj

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21 ianuarie: Iași: Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor - a patra zi


 

lecturi: 31.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat