Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

"Samariteanul milostiv": Răspunsul Vaticanului dat copiilor bolnavi de SIDA

Interviu luat card. Javier Lozano Barrgán, președintele Fundației "Samariteanul milostiv", cu sediul în Vatican, de către Agenția Zenit.

De Marta Lago

În lume sunt două milioane și jumătate de copii bolnavi de SIDA (90% concentrați în Africa subsahariană) care așteaptă un răspuns care să le dea speranță de viață.

Fundația "Samariteanul milostiv", cu sediul în Vatican, lucrează ca promotoare și punte pentru ajutoarele permanente și urgente. Medicamentele care pot da o speranță de viață acestor copii costă 12,5 euro pe lună.

Aceste date sunt confirmate de președintele fundației, card. Javier Lozano Barragán, în acest interviu dat Agenției Zenit, în care amintește cum s-a născut "Samariteanul milostiv", instituția voită de papa Karol Wojtyla în anul 2004 - și confirmată de Benedict al XVI-lea - și dotată cu personalitate juridică publică, canonică și civilă.

Finalitatea ei este de a da sprijin economic bolnavilor mai nevoiași, cu atenție deosebită dată bolnavilor de SIDA (în toată lumea cifra estimată este de aproximativ 36 de milioane de persoane). Fundația este încredințată Consiliului Pontifical pentru Pastorația Sanitară și este condusă de un consiliu de administrație format pe baza statutelor. Ambele organe sunt prezidate de card. Javier Lozano Barragán.

Munca fundației a găsit încurajare și în apelul pe care Benedict al XVI-lea l-a lansat în ajunul Zilei Mondiale împotriva SIDA, de la 1 decembrie 2007.

Cu această ocazie, papa a îndemnat "toate persoanele de bunăvoință să înmulțească eforturile pentru a opri răspândirea virusului HIV, să contrasteze disprețul care adesea îi lovește pe cei care sunt afectați de acest virus și să se îngrijească de bolnavi, în special atunci când încă sunt copii".

• Cum s-a născut Fundația "Samariteanul milostiv"?

În urmă cu ceva timp Ioan Paul al II-lea a fost întrebat: "Ce face Biserica pentru bolnavii de SIDA?". Atunci Ioan Paul al II-lea mi-a spus: "Ocupați-vă dumneavoastră să răspundeți la această întrebare".

Există un fond mondial, Fondul Global de Combatere a SIDA, tuberculozei și malariei. În acea vreme, președintele fondului era un catolic: Thomas Thompson. Mi-a spus că era în program o campanie mondială, care avea circa 15 miliarde de dolari pentru a rezolva aceste probleme și a propus să ne ajutăm reciproc. Mi s-a părut o propunere adecvată. După doi ani - deja se schimbase președintele - mi-am dat seama că Fondul Global voia să facă totul, în afară de a ajuta Biserica Catolică.

Am aflat că 27% din instituțiile care în toată lumea se dedică asistenței bolnavilor de SIDA sunt catolice și că acționează grație donațiilor. În schimb, 44% aparțin guvernelor care le finanțează cu bani publici. 11% sunt organizații neguvernamentale, în timp ce, 8% aparțin altor confesiuni religioase.

Instituțiile catolice constituie, dacă vrem, "partenerul" principal, însă acest lucru nu vrea să se recunoască, și pentru că se susține că Biserica Catolică ar fi "promotoare" a SIDA - o acuză banală - deoarece nu permite folosirea prezervativului. Deci, am pierdut doi ani ca să stau în urma Fondului Global, fără a obține absolut nimic, în pofida bunăvoinței lui Thomson.

Ulterior, am primit o altă propunere din partea "Leadership Fund" din SUA. Și el se prezenta cu circa 15 miliarde de dolari pentru a-i ajuta pe bolnavii de SIDA în toată lumea. Când am mers la New York pentru a încheia acordul, am constat că, într-un fel se voia subordonarea Sfântului Scaun din partea acestui fond, nu atât pentru a-i ajuta pe bolnavi, cât pentru a exercita un anumit control asupra acelui 27% reprezentat de instituțiile catolice. Deci a fost o deformare a ceea ce mi se propusese la început. Și totul s-a terminat în acel moment.

La un moment dat, împreună cu secretarul de stat, pe atunci card. Sodano, m-am întrebat: dacă suntem circa un miliard și două sute de milioane de catolici în lume, de ce mergem să cerșim ajutoare de la cel care nu vrea să ni le dea? De ce nu întemeiem o instituție tocmai pentru a-i ajuta pe bolnavii de SIDA mai nevoiași?

Am propus ideea lui Ioan Paul al II-lea și el a aprobat-o. Astfel s-a născut "Samariteanul milostiv" sub formă de fundație. Acest nume a fost ales pentru că amintește de figura evanghelică ce merge în ajutorarea bolnavului cel mai lipsit de apărare, care în definitiv este însuși Cristos.

• Fundația "Samariteanul milostiv" vehiculează toate ajutoarele Bisericii destinate bolnavilor de SIDA?

Absolut da. Fundația "Samariteanul milostiv" promovează, orientează și coordonează - până la un anumit punct - ajutoarele care se nasc în toată Biserica și din ofertele diferitelor organizații.

Ne gândim la cazul din Mozambic, unde lucrează "Comunitatea sfântului Egidiu". Acolo noi nu intrăm. În schimb, acționăm acolo unde nu este nimeni. Pentru aceasta ne concentrăm asupra organizațiilor de ajutorare a bolnavilor de SIDA; le cerem să se implice până pot să înlocuiască "Samariteanul milostiv". Și dacă organizațiile ar ajunge să acopere totul, ar fi minunat. Funcția noastră este subsidiară. Acolo unde instituțiile nu ajung, atunci acolo intră Sfântul Scaun cu Fundația "Samariteanul milostiv".

• Cum realizează Fundația obiectivele sale? Cum găsește necesitățile mai urgente?

Necesitățile care există în lume sunt găsite în mod specific. Pe de o parte ne bazăm pe statistici și studiem țările care au mai mulți bolnavi de SIDA, pentru a vedea resursele - chiar statale - de care dispun. Și astfel putem să ne îndreptăm spre țările mai sărace, unde interlocutorii noștri sunt episcopii, conferința episcopală. Deci oferim ajutorul nostru și ei ne confirmă care sunt necesitățile mai urgente.

Luând în considerare faptul că fondurile noastre nu sunt multe, trebuie să le administrăm în mod precaut. De exemplu, atunci când un episcop ne propune un caz concret, îi cerem să se adreseze nunțiului, care trebuie să aprobe cererea și să ne contacteze. Acest lucru ușurează mult procesul de ajutor; nu avem o mare birocrație.

Fondurile sunt dirijate la IOR (Institutul pentru Operele Religioase). Nunții la rândul lor au fonduri proprii la IOR. Dacă vine din Ghana cererea unei finanțări determinate, facem simplu transferul din contul fundației în contul nunțiului în Ghana. Este suficient să-l anunțăm prin telefon ca să-i spunem că i-a fost acreditată o sumă pentru destinația pe care noi i-o indicăm.

În același mod, având fonduri limitate, le concentrăm pe administrarea antiretroviralelor, adică a medicamentelor. În unele cazuri, am fost criticat de cel care spune că lucrul cel mai important este prevenirea. Sunt de acord cu asta. Dar dacă, de exemplu, întâlnesc un muribund pe drum, desigur că nu voi merge să-l învăț codul rutier. Ceea ce voi face este să-l duc imediat la spital. Și aceasta este ceea ce facem: asistarea persoanelor care se află în situații de necesitate și urgență.

Din punct de vedere logic, este prioritară prevenirea. Dar din punct de vedere practic este prioritar a-l ajuta pe cel care se află în stare de urgență. Pentru aceasta ne concentrăm pe antiretrovirale. Dacă ajunși la un anumit punct, vom avea fonduri ca să putem chiar construi centre pentru bolnavii de SIDA, pentru orfani, ar fi minunat. Dar în acest moment resursele noastre nu ne permit să acoperim și aceste necesități.

• De unde provin fondurile care ajung la Fundația "Samariteanul milostiv"?

Sursa este întreaga Biserică Catolică. Invităm toate țările, toate episcopatele, pe toți credincioșii, să ne ajute. Și le dăm datele necesare pentru a putea să trimită donațiile lor.

Noi suntem o punte. Pe baza prețului concordat cu un laborator - al cărui nume nu-l dau din motive comerciale - adică 217 dolari (circa 150 euro) pentru pacient pe an, primim donațiile în contul nostru de la IOR.

Atunci când primim o cerere dintr-un loc determinat - de obicei Africa - trimitem această sumă nunțiului, pentru a acoperi acele necesități specifice. Suma se transformă imediat în medicament. Laboratorul de care aminteam are filiale în foarte multe țări ale lumii și și-a asumat angajamentul de a ne pune la dispoziție profilaxia pentru pacienți an de an.

Deci, in loco, trimitem persoana interesată la laboratorul desemnat sau la punctul farmaceutic corespunzător și-i cerem chitanța pentru a dovedi buna folosire a fondurilor noastre.

• La ce folosesc antiretroviralele?

Folosesc la prelungirea vieții bolnavilor. Nunțiul din Ghana ne vorbea, în urmă cu câteva luni, despre un mic spital care avea 50 de morți pe lună. După începerea ajutoarelor din partea Fundației "Samariteanul milostiv", sunt numai două decese pe lună, grație antiretroviralelor. Aceste medicamente întăresc apărările organismului și asta permite prelungirea vieții până acolo unde permite progresul medicinei.

• În loc de a dedica o zi sau o campanie specială pentru adunarea de donații, "Samariteanul milostiv" a folosit timpul Adventului și al Crăciunului pentru o simplă sensibilizare. Anul acesta tema specifică a fost aceea a copiilor: ei sunt marii uitați ai dramei SIDA?

Ne concentrăm asupra bolnavilor de SIDA mai nevoiași. Și cei mai nevoiași sunt copiii. Este teribilă tragedia micilor orfani din cauza SIDA sau deja afectați de boală.

Recent în Uganda, la Kilongo, la granița cu Sudan, m-am întâlnit cu un grup numeros de persoane bolnave de SIDA. Superiorul misiunii de la spitalul din Kilongo mi-a prezentat 50 de copii - toți mai mici de 10 ani și orfani din cauza SIDA - ca să le vorbesc, să le inspir încredere și să pot să le trimit medicamentele care să le permită să meargă la școală și să ducă o viață mai mult sau mai puțin normală.

Problema orfanilor este oribilă: părinții tineri ai acestor noi generații au murit și copiii trăiesc cu bunicii. Dar aceștia nu au capacitățile fizice și psihice necesare pentru a-i întreține în toate necesitățile lor. Nu este rar să ne întâlnim cu o familie cu cel puțin 10 sau 15 copii. Dar bunicii nu reușesc să se ocupe de mai mult de doi sau trei dintre ei. "Și cu ceilalți ce se întâmplă", am întrebat; "trăiesc în starea de primitivitate?" Efectiv, da; ca niște animale mici și în curând se va vedea ce li se va întâmpla.

Ne aflăm în fața unei tragedii iminente: sunt circa două milioane și jumătate de copii orfani bolnavi de SIDA în Africa în acest moment.

Donațiile pe care le primim vin de la catolici și de la persoane de bunăvoință. Și desigur, nu mergem să-l întrebăm pe un bolnav care este credința lui înainte de a-l ajuta.

Nu e vorba de campanii periodice. Tocmai pentru că, din păcate, nu există o perioadă determinată pentru contagierea cu SIDA, nici o perioadă determinată pentru ajutoare. Contagierea este cronică, permanentă. Și astfel și ajutorul ar trebui să fie cronic, permanent.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat