Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Premii pentru "Catolicii din Moldova. Universul culturii populare"

În cadrul adunării generale a membrilor Academiei Romane Ion H. Ciubotaru a primit premiul "Simion Florea Marian" (ed. 2005) în domeniul etnografiei și folclorului pentru lucrarea "Catolicii din Moldova. Universul culturii populare" (Iași, Ed. "Presa Bună, 1998-2005). Ceremonia de înmânare a premiului a avut loc la 19 decembrie 2007, în aula Academiei Romane. Aceeași lucrare a primit din partea Centrului Internațional de Etnoistorie din Palermo la 11 februarie 2007 la Castrovillari (Reggio Calabria) Premiul Internațional de Studii Demoetnoantropologice "Giuseppe Pitré - Salvatore S. Marino" (ed. 2006).

La mijlocul lunii decembrie a anului care tocmai s-a încheiat a avut loc festivitatea de acordare a premiilor Academiei Române. Printre cei distinși s-a aflat, cu lucrarea Catolicii din Moldova. Universul culturii populare (vol. I-III), profesorul Ion H. Ciubotaru, coordonatorul Departamentului de Etnologie din cadrul Institutului de Filologie "Al. Philippide" al Academiei Române, filiala Iași. Impresionanta trilogie, apărută între anii 1998-2005, este rodul unui proiect de colaborare - extins pe durata a zece ani - între Academia Română și Episcopia Catolică de Iași. Trilogia a fost de asemenea distinsă, în februarie 2007, cu prestigiosul Premiu Internațional de Studii Demoetnoantropologice Giuseppe Pitré - Salvatore S. Marino, oferit de Centrul Internațional de Etnoistorie din Palermo, premiul menționat constituind cea mai înaltă recunoaștere mondială în domeniul cercetării folclorului.

În cuvântul de laudatio rostit cu ocazia acordării premiului, prof. Aurelio Rigoli, directorul Centrului Internațional de Etnoistorie subliniază calitatea expunerii științifice: "Doctă, sistematică, foarte bine organizată".

"Primul volum - arată în continuare prof. Rigoli -, tratează mai întâi arhitectura populară, atât sub aspect funcțional cât și ca spațiu consacrat vetrei domestice; urmează apoi o bogată secțiune care se ocupă de țesăturile, cusăturile și broderiile tradiționale, surprinzătoare prin eleganța lor și prin profunzimea semnelor și simbolurilor străvechi, în care se recunoaște substratul traco-daco-iliric. Cel de-al doilea volum consemnează - pe calea metodologică a riturilor de trecere identificate de Arnold Van Gennep - mores-urile catolicilor moldoveni, care ritmează ciclul omului și ciclul anului (...)
Cel de-al treilea volum, mărturie a migăloasei acribii documentare a autorului, este o mare colecție de poezii lirice și narative, o enciclopedie completă rezultată dintr-o vastă cercetare în toate localitățile catolicilor din Moldova (peste 190, n.n.). Sunt incluse și partituri etnomuzicale transcrise de Florin Bucescu de la Universitatea de Arte "George Enescu" din Iași. Unele dintre piese (prețiosul florilegiu de colinde sau cântecele mirilor) trimit spre îndepărtate origini precreștine. Dialogul susținut de autor cu sute și sute de interlocutori oferă un orizont de un interes deosebit asupra valorilor etnografice ale minorității catolice din Moldova. Este propria lor cultură, în formă tradițională, care nu se deosebește însă de cea a comunității ortodoxe majoritare. Relevă totuși unele particularități ce indică o amprentă specifică, de sorginte romană.

La ambele festivități a participat Excelența sa Petru Gherghel, episcop de Iași.

A consemnat Liana Gehl


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat