Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Convertirea fostului premier Tony Blair provoacă discuții

Starea religiei în Anglia

De părintele John Flynn, L.C.

Vestea convertirii la catolicism a fostului premier britanic Tony Blair a provocat o dezbatere însemnată. Cardinalul Cormac Murphy-O'Connor a prezidat Liturghia în care Blair a fost primit în Biserica Catolică, desfășurată la sediul arhiepiscopal din Westminster la 21 decembrie 2007.

Crescut în Biserica Anglicană, Blair se unește acum cu soția Cherie și cu copiii în Biserica catolică. Circulau deja de mulți ani voci despre posibila lui convertire, hrănite și de frecvența obișnuită a lui Blair la Liturghia duminicală împreună cu familia.

Un factor care ar fi întârziat intrarea fostului premier în Biserica Catolică, după părerea unora, ar fi fost aceea că nu a voit să apară excesiv de religios într-o societate tot mai secularizată. De fapt, mai puțin de jumătate din miniștrii din guvernul său admite că crede în Dumnezeu, așa cum prezintă cotidianul Daily Mail din 23 decembrie.

Conform unui sondaj făcut de acel ziar, numai 8 din 22 de miniștri ar fi dispuși să spună că sunt creștini, în timp ce doi dintre ei admit că sunt atei. Unii miniștri au refuzat să răspundă la întrebarea cu privire la credința lor religioasă.

Imediat la câteva zile după trecerea lui Blair la catolicism, Nick Clegg, noul leader al Partidului Liberal Democratic Britanic, a declarat în timpul unui interviu radiofonic prezentat de BBC la 19 decembrie că nu crede în Dumnezeu. În schimb, soția și copiii lui Clegg sunt catolici.

Reacțiile la vestea convertirii lui Blair au fost cele mai variate. John Smeaton, director național al Society for the Protection of Unborn Children, a afirmat într-un comunicat de presă din 22 decembrie: "În timpul mandatului său de premier, Tony Blair a devenit unul din cei mai semnificativi arhitecți ai culturii morții, promovând avortul, experimentele pe embrionii umani, inclusiv clonarea embrionilor umani, și eutanasia pasivă".

Ann Widdecombe, parlamentar al Partidului Conservator și convertită la catolicism, a stigmatizat și ea contrastul dintre politicile Guvernului Blair și învățătura catolică despre chestiuni cum ar fi homosexualitatea, după cum prezintă Sunday Times la 23 decembrie.

În schimb, părintele Timothy Russ, paroh de Great Missenden, biserica catolică mai apropiată de Chequers, reședința de la țară a primului ministru, l-a apărat pe Blair. Conform unei știri din Times din 24 decembrie, părintele Russ a desfășurat un rol important în convertirea lui Blair.

"Persoanele care sunt sceptice le-aș sfătui să aștepte ca să vadă cum se va comporta și cum va voi să susțină cauza noastră", a afirmat părintele Russ.

Și biograful lui Blair, Anthony Seldon, s-a exprimat în favoarea fostului prim ministru, susținând că credința acestui leader a avut mereu o puternică influență asupra politicii sale, după cum a prezentat BBC la 22 decembrie. De fapt, Seldon atribuie religiei motivul originar al intrării lui Blair în politică.

Anglicanii

Dezbaterea cu privire la starea religiei în Marea Britanie a primit o contribuție ulterioară de la o serie de articole publicate la 23 decembrie de cotidianul Telegraph. Prezentând datele despre frecvența la biserică, ziarul evidențiază că acum catolicii sunt mai numeroși decât anglicanii în ce privește participarea la Liturghia duminicală. Conform ziarului Telegraph, un sondaj făcut de organizația Christian Research prezintă participarea a 861.000 de credincioși la Liturghia duminicală catolică față de 852.000 de participanți la funcțiunile Bisericii anglicane.

Ambele Biserici au avut abandonuri apăsătoare în decursul ultimelor decenii, afirmă articolul. Situația Bisericii Catolice totuși este mai bună grație sosirii a numeroși imigrați catolici care provin din Polonia și din celelalte națiuni din Europa de est.

Date ulterioare publicate în aceeași zi în Telegraph iau în considerare creșterea puternică a numărului penticostalilor. În Marea Britanie există acum 2.480 biserici penticostale, mai ales la Londra, ai căror adepți au crescut cu 23% din 2000 până în 2006.

Nu toți sunt de acord cu cifrele prezentate în studiu. Sondajul cu privire la frecvența la funcțiunile duminicale a fost criticat de Biserica Anglicană, după cum spune Telegraph într-un articol publicat ziua următoare.

Reverenda Lynda Barley, responsabilă a cercetării pentru Biserica Anglicană, a afirmat că statisticile oficiale cu privire la frecvența duminicală pentru anul 2006 încă nu au fost făcute cunoscute, dar consideră că pot fi asemănătoare cu cele referitoare la anul 2005, care prezintă participarea a 993.000 de credincioși. Barley a spus că Christian Research a bazat cifrele sale despre datele referitoare la o singură duminică, în timp ce Biserica a făcut un sondaj pe credincioși în perioada de patru duminici din octombrie.

Declinul

Ultimul raport se plasează la încheierea unui an în care o serie de articole de presă a reafirmat scăderea numărului adepților la principalele confesiuni religioase. La 10 februarie, cotidianul Times a prezentat că, din actualele 47.000 de biserici care funcționează în Marea Britanie - deja un număr mai mic față de 55.000 din anul 1961 - în curând mii de biserici își vor închide porțile.

Conform articolului, nu mai puțin de 1.700 de biserici anglicane au încetat activitatea încă din anul 1969. Acest lucru lasă Biserica Anglicană cu circa 16.000 de biserici. Bisericile metodiste au scăzut în schimb de la 14.000 din anul 1932 la 6.000 actuale și scad în ritm de 100 de biserici pe an.

Cu privire la raportul dintre numerele catolice față de cele anglicane, Times din 15 februarie a afirmat că în curând catolicii îi vor depăși pe anglicani în ceea ce privește participarea obișnuită a credincioșilor lor. Ziarul își întemeiază previziunea sa pe un raport publicat de Von Hugel Institute din Cambridge despre influența imigraților polonezi în comunitatea catolică londoneză.

Însă nu totul e frumos pentru Biserica Catolică. La 23 februarie, cotidianul Guardian a afirmat că surorile în Marea Britanie, care actualmente sunt circa 1.100, "se află în pragul dispariției" din cauza îmbătrânirii demografice. Conform acestui articol, numai șapte novice au intrat în congregațiile călugărești în anul 2004 și 13 în anul 2005.

Și creșterea controversată a evanghelicilor a fost tratată de presă, cu un articol din Associated Press din 20 aprilie. Știrea prezintă că evanghelicii reprezintă circa 40% din toți credincioșii care în Marea Britanie merg în mod obișnuit la biserică, conform organizației Christian Research.

Între aceștia sunt anglicanii albi, care aparțin ramurii evanghelice. Totuși, mulți sunt imigrați din Africa, care în ultimii ani a fost cea mai mare sursă de imigrare în Marea Britanie. Mulți dintre aceștia au adus cu ei credința lor penticostală, a afirmat Associated Press.

Dezbaterea despre religie

Imigrații sunt destinați să fie bazinul principal al credincioșilor din Bisericile creștine în Marea Britanie, afară de cazul în care se găsește modul de a trezi credința în rândul populației generale. În mod straniu, scăderea în participarea religioasă și marginalizarea crescândă a creștinismului din viața publică ajung într-un moment în care dezbaterea despre religie a ajuns la nivelele cele mai ridicate.

"Din epoca victoriană nu exista o dezbatere așa de intensă și susținută despre credința religioasă", a afirmat cotidianul Times într-un editorial apărut în Ajunul Crăciunului. Anul trecut, cartea "The God Delusion" a fost vândută în peste un milion de copii în Marea Britanie. Au fost multe și dezbaterile publice despre credință și despre Dumnezeu, legate și de controversa cu privire la filmul "Busola de aur".

Probabil că polemica despre rolul religiei și despre credință va folosi pentru a face persoanele să reflecteze asupra propriilor convingeri personale. De altfel, nu toate știrile sunt negative. La 18 septembrie, un raport publicat pe situl internet al lui Christian Today afirmă că vocațiile la preoție au crescut în dieceza catolică de Westminster.

Cu opt seminariști noi, intrați în septembrie anul trecut, s-a ajuns la un total de 40 de persoane care se pregătesc pentru a deveni preoți, și vârsta medie a coborât la 28 de ani, nivelul cel mai scăzut de mulți ani. Așadar, semnale de speranță pentru creștinism în Marea Britanie, dar drumul rămâne încă destul de abrupt.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat