Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerini ai păcii și unității în Țara Sfântă

Pelerinajul internațional al tinerilor din Acțiunea Catolică în Țara Sfântă, cu tema "Pelerini ai păcii și unității", a avut loc în perioada 29 decembrie 2007 - 6 ianuarie 2008. Au participat peste 150 de tineri din 28 de țări de pe patru continente ale lumii: Africa, Asia, America, Europa.

Acțiunea Catolică din România (ACRO) a fost prezentă cu o delegație formată din 18 persoane, iar din Dieceza de Iași au fost prezenți: pr. Felix Roca, sr. Silvia Brandiu, Daniela Nistor, Lidia Mariana Biciușcă, Daniela Cristina Chelaru și Anca Lucaci.

Pelerinajul a fost organizat de Forumul internațional al Acțiunii Catolice (FIAC), departamentul pentru tineri, coordonat de Oana Tuduce (responsabil cu tinerii în cadrul FIAC și președinte ACRO) și Maria Grazia Tibaldi (secretar FIAC).

Pelerinajul s-a dorit a fi o continuare a gestului făcut de papa Paul al VI-lea, care, în anul 1968, cu ocazia Primei Zile Mondiale a Păcii, a trimis un grup de tineri din Acțiunea Catolică, la Betleem, în Grota Nașterii, să ducă o lampă a păcii, simbol al speranței și al reconcilierii întregii umanități. Anul acesta, la 1 ianuarie 2008, s-a realizat o reînnoire a acestui gest de credință și de rugăciune, pentru ca familia umană să devină cu adevărat o comunitate de pace.

Papa Benedict al XVI-lea a adresat o scrisoare tinerilor pelerini: "Vă încredințez în mod special Mesajul pentru Ziua Mondială a Păcii 2008, pentru a-l transmite tinerilor creștini din Țara Sfântă. ...Invocând ajutorul Maicii Preasfinte și a Sfântului Iosif să știți să construiți poduri de fraternitate și de solidaritate, să dați continuitate experiențelor de prietenie, așa încât cei care trăiesc în Țara Sfântă să nu se simtă abandonați, ci cu adevărat membri ai marii familii ai Bisericii universale. Aceasta este urarea pe care v-o fac, tineri din Acțiunea Catolică, pentru ca voi să o transmiteți tuturor celor pe care îi întâlniți în drumul vostru... "

Pelerinajul a fost o adevărată aventură a prieteniei și a rugăciunii... Plecarea spre Țara Sfântă s-a făcut din Roma, unde a fost punctul de întâlnire pentru toți cei 150 de pelerini. Prima parte a pelerinajului s-a desfășurat în jurul Betleemului și a Ierusalimului. Cazarea pelerinilor a avut loc la Centrul Acțiunii Catolice din Betleem și la Casa Nuova a părinților franciscani. Am rămas cu toții uimiți de zidul care înconjoară micuța cetate a pâinii, dar și de tăria de caracter pe care o are comunitatea creștină de acolo. Am fost la Câmpul păstorașilor, Biserica Nașterii, Sfântul Mormânt, Cenacol, Grădina Măslinilor, Zidul plângerii... Programul spiritual, cu meditații zilnice a fost realizat de pr. Daniel Attinger, călugăr de Bose. Au avut loc întâlniri cu mai multe personalități ale lumii religioase din Ierusalim și Betleem: PF Michel Sabbach - patriarh de Ierusalim, ES Mons Antonio Franco - nunțiu apostolic în Israel, și pr. Pierbattista - custode de Țara Sfântă. Pe tot parcursul pelerinajului am fost însoțiți de ES Mons. Domenico Sigalini, asistent spiritual al Acțiunii Catolice Italiene.

Punctul culminant al pelerinajului l-a reprezentat ziua de 1 ianuarie, când am sărbătorit împreună Ziua Mondială a Păcii. În cadrul Liturghiei pontificale, celebrată în Catedrala Patriarhiei din Ierusalim, fiecare reprezentant al celor 28 de țări prezente în pelerinaj a primit lampa păcii și a unității, simbol a fraternității și a solidarității între popoare.

Partea a doua a pelerinajului s-a desfășurat în jurul Nazarethului. Am fost cazați la familiile din Cana, Reineh și Nazareth, unde am cunoscuți oameni extraordinari, cu o credință vie și cultură bogată. În Biserica "Bunei Vestiri" am primit salutul ES Mons. Giacinto-Boulos Marcuzzo, episcop auxiliar de Nazareth. Dintre locurile sfinte pe care le-am vizitat amintesc: Deșertul Iudeii, Lacul Tiberiade, Locul Fericirilor, Muntele Tabor, Ierihon, Haifa - Muntele Carmel. Plecarea din Țara Sfântă s-a realizat din Tel-Aviv, o dată cu controlul riguros al autorităților israeliene din aeroport.

Încheierea pelerinajului s-a realizat prin participarea la Liturghia celebrată de papa Benedict al XVI-lea, în sărbătoarea Epifaniei, în bazilica "Sfântul Petru", din Roma.

Am trăit așadar un pelerinaj al iubirii și al unității... "În realitate, nu de ziduri are nevoie Țara Sfântă, ci de poduri..." - spunea papa Ioan Paul al II-lea. Am văzut așadar bogăția și frumusețea unor comunități locale vii, tineri creștini, palestinieni și israelieni. Ne-am dorit să fim cu adevărat apostoli ai iubirii, pelerini ai păcii și ai unității...

Anca Lucaci

* * *

Impresii din pelerinaj:

* "Am purtat cu noi în pelerinaj, în inimile și în rugăciunile noastre pe toți cei dragi ai noștri, familiile și prietenii noștri, membrii asociațiilor noastre, parohii și episcopii diecezelor noastre, în a căror slujire se află orice formă de acțiune catolică. Dar nu în ultimul rând am purtat în inimile noastre pe mărturisitorii credinței noastre, pe episcopii, preoții, laicii și chiar membrii Acțiunii Catolice (ASTRU, AGRU și AC) dinainte de 1948" (Oana Tuduce - președinte ACRO).

* "Am venit în acest pelerinaj cu dorința nu numai de a cunoaște locurile prin care a trecut Isus, ci mai ales de a întâlni comunitățile din Țara Sfântă. Am rămas cu toții impresionați de zidul groaznic de beton care înconjoară Betleemul. Acest zid arată ce drum lung mai este de parcurs până la instaurarea păcii în aceste ținuturi. Privind la tinerii din Betleem îmi amintesc de tinerii noștri de dinainte de1989: aveau un zid în fața orizonturilor, viitorului și libertății lor. Dar am văzut cu toții câtă speranță, bucurie, încredere și dorință de viață au acești tineri din Betleem. Cu siguranță credința este cea care va face să cadă zidurile dintre persoane..." (pr. Felix Roca - asistent spiritual general AC Iași și ACRO).

* "Din tot ceea ce am vizitat în Țara Sfântă, Grădina Ghetsemani a lăsat un loc special în inima mea. Simplitatea, liniștea și frumusețea locului m-a ajutat cel mai mult să ascult vocea lui Dumnezeu care ne vorbește din orice loc pe unde a trecut Isus. Am rămas de asemenea impresionată de faptul că pe acest teritoriu trăiesc culturi atât de diferite: musulmani, creștini, evrei. Ceea ce mi se pare extraordinar este faptul că se colaborează cu succes, indiferent de etnie sau religie. Am văzut aceasta la Spitalul Catolic din Nazareth sau la Școala pentru copiii cu deficiențe de auz, din Betleem. Unul dintre cele mai intense momente ale pelerinajului le-am trăit în prima zi a anului, când, în zorii zilei, am venit cu toții și ne-am rugat la Mormântul Sfânt. A fost cel mai frumos început de an din viața mea. Îmi doresc să am mereu în suflet sentimentele și trăirile acelui moment" (Daniela Nistor - responsabil tineri, zona Iași, AC Iași).

* "Locul în care am simțit ceva special, în acest pelerinaj, a fost Betleemul, cu Biserica Nativității. Am rămas de asemenea impresionată de persoanele consacrate care activează în cadrul acestui oraș, persoane care își dedică întreaga lor viață slujirii aproapelui. Am văzut la Betleem realitatea crudă cu care se confruntă zilnic localnicii. Mi-am dat seama că nu e acel oraș liniștit pe care mi-l închipuiam eu, ci e un oraș înconjurat de ziduri și de adolescenți înarmați... Acum am înțeles cu adevărat valoarea păcii și am învățat să mă rog pentru pace. La mănăstirea surorilor benedictine din Betleem am trăit un moment special. Aici am reușit să mă rog și să-mi dau cu adevărat seama că pe aceste meleaguri s-a născut acum 2000 de ani Isus Cristos" (Iulia Scorțea - ASTRU Oradea).

* "Cel mai mult m-a impresionat în acest pelerinaj Nazarethul, pentru că, așa cum spunea episcopul locului, de aici a pornit totul, prin Buna Vestire și acceptul Mariei. Mi-a plăcut mult comunitatea părinților franciscani care erau înconjurați cu atâta căldură de către tineri melchiți, latini sau maroniți. Religia nu constituia o piedică în calea iubirii lor. Întreg grupul din care am făcut parte, cei 150 de tineri din 28 de țări, constituie pentru mine o experiență de neuitat. S-a depășit orice barieră de limbă sau cultură și am simțit că am făcut cu adevărat parte dintr-o mare familie, cea a Acțiunii Catolice" (Raul Albeș - ASTRU Oradea).

* "M-a impresionat în mod deosebit credința oamenilor din Țara Sfântă. Cei care au cel mai mult de suferit aici, sunt creștinii. Viața pe care o duc ei aici este una dificilă din cauza condițiilor socio-politice în care trăiesc. Credința în Dumnezeu îi face să fie puternici, iar asta îi face să aibă o seninătate în zâmbet și privire" (Teodora Florian - ASTRU Cluj).

* "Cred că cel mai viu moment în mintea mea este traversarea Mării Galileii. Ne-am oprit în mijlocul mării și nu se mai auzea nimic. Doar liniștea ne înconjura. O liniște deplină, de parcă însuși Isus ar fi fost cu noi. Pasajul din evanghelie cu liniștirea furtunii este unul dintre preferatele mele, iar faptul că am simțit, auzit și văzut această liniște, sper să mă ajute în clipele de grea încercare, când, ca și apostolii, am impresia că Dumnezeu doarme și nu mă ascultă sau nu mă vede. Îmi doresc ca această liniște sufletească să mă însoțească mereu în viață și să o pot împărtăși tuturor celor din jurul meu.
Mi-a plăcut mult căldura cu care am fost primiți de familiile din Nazaret. Ne-am simțit ca acasă, diferența era doar limba pe care fiecare o vorbea. Când a venit timpul să-mi împachetez lucrurile și să mă pregătesc de drum, am simțit că ceva din mine va rămâne mereu în aceste locuri. De fapt, ajunsesem să avem sentimentul de familiarizare cu locurile și persoanele, de parcă am fi fost dintotdeauna aici. Au fost cu adevărat zile de har și de bucurie, atât pentru noi, cei veniți din toate colțurile lumii, cât și pentru cei care ne-au primit aici și care ne-au însoțit în călătoriile noastre zilnice" (Lidia Mariana Biciușcă - secretar diecezan AC Iași).

* "Întorcându-ne acasă ne așteaptă zile cu alt ritm, cu timp și spațiu bine determinat pentru angajamentele și activitățile ce caracterizează viața fiecăruia dintre noi. Noile experiențe trăite în Țara Sfântă ne vor ajuta cu siguranță să ne dorim mai mult să fim frați. Aici nimeni nu ne-a spus ce trebuie să facem, dar am înțeles spiritul cu care trebuie să acționăm. Ne-am rugat pentru pace și unitate în lume. Ea va fi posibilă numai dacă începem din lumea noastră mai mică. Colaborând și iubindu-ne ca frații vom face posibilă exprimarea chipului lui Cristos în Biserica vie din România și cine știe, vom da ocazia sfântă să spună și alții despre noi: Priviți cum se iubesc! Și astfel să dorească să-l urmeze fascinați pe Cristos" (Sr. Silvia Brandiu).


 

lecturi: 38.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat