Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Fața nevăzută a emigrației

Sărăcia și șomajul sunt principalele cauze ale emigrării. Românii au ales să lucreze în Italia, Spania, Irlanda, Franța, Israel, Canada etc. Bărbați și femei, tineri sau adulți și-au părăsit familiile și țara pentru a găsi un loc de muncă. Cei mai mulți sunt tineri: există sate în Moldova unde 50-60% dintre tineri sunt plecați. Nu rare sunt cazurile în care bărbații au rămas acasă cu copiii, femeile plecând să câștige un ban. Cum au ajuns în străinătate? Unii, puțini, prin contract de muncă, alții prin faptul că i-au invitat cineva, cei mai mulți cu ajutorul rudelor sau a cunoștințelor. Ce lucrează? Cu ce probleme se confruntă? Unii trăiesc mereu cu teama expulzării. Dorm mai mulți într-o cameră închiriată sau pe unde apucă. O dată ajunși acolo încep căutatul de lucru și atunci când găsesc mulți muncesc "la negru". Paznici, spălători de vase, în construcție sau în agricultură - sunt muncile găsite de bărbați. Femeile găsesc în menaj sau îngrijesc de copii și bătrâni; altele, prin trupe de balerine sau de dans, ajung în mâna bandelor de proxeneți și sunt împinse să se prostitueze. Copii rămași acasă sunt crescuți de bunici sau de rude și trăiesc adevărate drame simțind lipsa părinților. Plecarea unuia dintre soți nu în puține cazuri a dus la destrămarea familiei. Din punct de vedere spiritual, cei care au plecat în căutarea unui loc de muncă au experimentat cum răul și nu binele este mai ușor de imitat de la cei pe care i-au găsit în țara în care au ajuns.

Fenomenul emigrării a căpătat proporții îngrijorătoare în ultimii ani. Crește tot mai mult numărul celor care sunt nevoiți să se deplaseze dintr-o țara într-alta, dintr-un continent într-altul. Experții estimează că peste 190 de milioane de persoane trăiesc astăzi departe de țara în care s-au născut. O persoană din 30 din lume este departe de țara sa.

Fenomenul migrator se prezintă ca o mișcare de masă care antrenează în mare parte persoane sărace și nevoiașe, plecate din propria lor țară din cauza conflictelor armate, a condițiilor economice precare, a luptelor politice, etnice și sociale și a catastrofelor naturale.

Diferiți prin originile lor culturale, migranții pot fi o cale pentru a face să crească înțelegerea între popoare, comuniunea în Biserică și dialogul interreligios.

Însă problemele lor sunt multe și complexe: problema familiilor, care se confruntă cu asistența sanitară, integrarea copiilor în școală și în diferite asociații bisericești, lipsa de locuință... Multe familii, unele dintre ele aflate în primii și cei mai frumoși ani de căsnicie, trăiesc experiența dură a separării care generează momente de profundă criză. Apoi modul în care sunt primiți și tratați. Ostilitatea față de străini rămâne o problemă importantă. Din păcate, rasismul, xenofobia, intoleranța și naționalismul exagerat sunt încă prezente în lume, ceea ce duce la înrăutățirea condițiilor de viață a emigrantului. Sunt multe guverne care, față de problema emigranților, adoptă o politică injustă și dură concretizată în atacuri brutale, expulzări făcute după apartenența etnică și culoarea pielii, excluderea definitivă din viața socială, discriminarea făcută la adresa lor în câmpul muncii, imposibilitatea de a studia, de a beneficia de asistență sanitară, amplasarea lor la periferia marilor orașe, la marginea societății.

Cea de-a 94-a Zi Mondială a Migrantului și a Refugiatului, care se celebrează anul acesta la 13 ianuarie, oferă ocazia de a reflecta asupra condițiilor în care trăiesc cei plecați, asupra consecințelor și asupra soluțiilor care există pentru îmbunătățirea situației lor și a celor rămași acasă. Întreaga Biserică vrea să devină pentru astfel de frați casa și familia pe care ei au fost nevoiți să le lase.

Celebrarea primei Zile a Migrantului a avut loc în anul 1914. Începând cu anul 1984, Biserica Catolică a trimis mesaje cu această ocazie sub semnătura Secretariatului de Stat și apoi sub semnătura Sfântului Părinte. Anul acesta mesajul papei Benedict al XVI-lea are ca temă "Tinerii migranți".

În spatele fiecărui migrant se află o persoană umană, care are un chip uman, o istorie personală; este o persoană care iubește și în același timp este iubită, care are o viață țesută din bucurii și dureri. Fiecare este o persoană cu aspirații, drepturi și obligații.

Aici intervine grija Bisericilor din țările în care au ajuns migranții, dar și grija Bisericilor din care au plecat: este vorba de asigurarea îngrijirii sufletești. În realizarea acestui scop există colaborare între Biserica locală de unde pleacă emigranții și Biserica locală unde ajung și se stabilesc. Biserica îndemnă proprii credincioși la deschidere față de emigranți și îi încurajează pe aceștia la păstrarea propriilor tradiții. Nu există străini în Biserică și ea nu este străină nici unei situații și nici unui loc; misiunea sa este aceeași cu a lui Cristos: "a căuta și a salva ceea ce este pierdut".

Sunt aproape 200 de preoți catolici români care slujesc în străinătate în diferite comunități. în Italia sunt aproape 80, sunt apoi în Spania, Austria, Germania, Franța, Portugalia, Elveția, Marea Britanie, Turcia, dar și în țările din continentul african, american sau australian.

"De peste zece ani sunt în Torino unde lucrez pentru emigranții români, spune pr. G. Miclăuș. Numărul lor aici este mare. Trăind printre ei le-am cunoscut speranțele și deziluziile, bucuriile și tristețile. În mare majoritate sunt din zona Bacăului. Au venit să lucreze, să câștige ceva bani, să-și ajute familiile. Majoritatea sunt tineri cinstiți și dornici de muncă. Duminica, biserica este plină de credincioși. Celebrarea, cântările și rugăciunea în limba maternă ne fac să ne simțim ca acasă. Cu sacrificii, venind de departe, mulți participă și în cursul săptămânii la Liturghii. Încercăm să organizăm și un grup biblic pentru cei care vor să cunoască și să trăiască mai bine cuvântul lui Dumnezeu".

Și în acest an, Ziua Mondială a Migrantului și a Refugiatului este o ocazie de rugăciune pentru toți aceia care sunt departe de casa și de familia lor.

(Articol publicat în ziarul "Lumina", 11 ianuarie 2007)

Pr. Cornel Cadar
 


lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat