Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Episcopul, figură cheie în pastorația sanitară

Interviu luat secretarului Consiliului Pontifical pentru Pastorația Sănătății

De Marta Lago

Secretarul Consiliului Pontifical pentru Pastorația Sănătății indică în figura episcopului cheia pentru întărirea unei pastorații sanitare capabilă să răspundă la necesitățile pastorale și sociale de astăzi.

Pentru acest obiectiv se privește la aportul și la activitățile acestui dicasteriu, a cărui dimensiune și însemnătate este ilustrată în acest interviu de către episcopul José Luis Redrado Marchite, O.H.

Care este misiunea Consiliului Pontifical pentru Pastorația Sănătății?

Monseniorul Redrado: Este vorba de un dicasteriu specific pentru pastorație; nu este un "Minister al Sănătății" ca acela al statelor. Acest lucru trebuie înțeles bine. Caracteristica sa primară este aceea de "pastorație a sănătății", cu tot ceea ce implică termenul "pastorație": evanghelizare și acțiune a Bisericii în sectorul sanitar, fie pentru bolnavi, fie pentru cei sănătoși, începând de la cei care se îngrijesc de bolnavi. Misiunea dicasteriului se extinde și la prevenire, un aspect îndreptat către toate persoanele, pentru ca să fie ocrotită sănătatea ca atare.

Prin pastorație sanitară înțelegem modul cu care Isus stătea cu bolnavii și-i ajuta să dea sens bolii.

Acest lucru implică un contact personal strâns și direct cu cei suferinzi...

Monseniorul Redrado: Este vorba de a duce un mesaj de valori creștine bărbaților și femeilor bolnavi. A-i trezi la un nou sens al vieții, redescoperind că viața lui Isus a avut sens atunci când era evanghelizare; atunci când de pe cruce a revărsat asupra noastră o mare iubire mântuitoare, o mare suferință îmbibată de iubire. Și Biserica, în evanghelizarea sa, în pastorația sa, este chemată să facă această realitate constantă și să o facă să fie trăită.

La aceasta sunt chemate, îndeosebi serviciile pastorației în spitale și, desigur, și toți catolicii care nu se pot limita numai la îngrijirea trupului, ci trebuie să privească întreaga persoană. Deci rămânerea în spitalele catolice trebuie să fie mai ales o prezență care să reînnoiască viața, care să spună ceva bolnavilor, care să-i facă să-l întâlnească pe Domnul. Pentru aceasta, dicasteriul nostru încearcă să formeze bărbați și femei care să poată sta mai aproape de bolnavi și a le da acest mesaj: să descopere că boala nu este inutilă, ci poate să ducă la un drum, cum este cel spre Emaus, în care se descoperă că Domnul merge împreună cu noi.

Cum pune în practică Dicasteriul dumneavoastră această acțiune evanghelizatoare?

Monseniorul Redrado: Dicasteriul are funcții instituționale; fundamental este a anima, a informa și a forma, în afară de faptul de a fi la zi cu ceea ce se întâmplă în lumea sănătății și a bolii, pentru a perfecționa formele în care să fie integrată pastorația.

Se încearcă să se promoveze valorile prin congrese internaționale, reuniuni de grupuri, cursuri, seminarii, programe radiofonice și de televiziune, publicarea de cărți, revista noastră "Dolentium Hominum" - difuzată în patru limbi în toată lumea - în care se oferă criterii despre sănătate și boală, sensul creștin și cum trebuie să fie realizată această slujire.

Fac parte din finalitățile noastre cele douăzeci și două de mari congrese internaționale care s-au desfășurat cu participarea a foarte mulți profesioniști care au venit să asculte și să intervină: o medie de șase sute de persoane la o conferință și în două cazuri au fost nouă mii de înscrieri. Evantaiul de posibilități este deci foarte amplu.

Tot în cadrul promovării s-au desfășurat și câteva călătorii internaționale organizate de Consiliul Pontifical pentru Pastorația Sănătății: peste 150 de călătorii pentru a intra în contact cu sectorul sănătății în diferite națiuni și a vedea munca desfășurată de conferințele episcopale în acest sector.

Ultimul congres internațional, care s-a desfășurat în noiembrie 2007, a avut ca temă bolnavul în vârstă...

Monseniorul Redrado: Este al treilea congres pe care-l dedicăm bătrânului, chiar dacă după abordări diferite. Acesta din urmă s-a concentrat mai mult pe bolile caracteristice ale celui în vârstă: pierderea puterii, auzul, capacitatea de cunoaștere, deprimarea - care se referă la întreaga viață, dar la această vârstă îndeosebi - și multe alte suferințe care se pot manifesta în această perioadă a vieții.

Luând în considerare faptul că societatea a ajuns la o așteptare de viață destul de ridicată - în societățile dezvoltate se ajunge la vârsta de 75 sau 80 de ani - este necesar să se lupte pentru a da calitate vieții, controlând și prevenind acest tip de boli. Finalitatea acestui congres internațional a fost aceea de a vedea cu se poate înfrunta mai bine această realitate actuală a societății. Ca și consiliu pontifical sunt puternic deschiși și inserați în societate; avem o misiune puternic socială: sănătatea și boala sunt de importanță universală. Papa a aprobat imediat tema acestui congres. Societățile care îmbătrânesc trebuie să fie atente la multe aspecte referitoare la acest subiect.

De exemplu, familia este chemată personal să aibă grijă de bătrânul bolnav, care nu trebuie să reprezinte o complicare ci o responsabilitate. Și bolnavul la această vârstă trebuie să fie foarte bine primit și iubit. Altfel - a subliniat papa - o altă boală, cum este deprimarea, poate să vină rapid. Sunt teme care au fost discutate la nivel internațional. Între acestea și cea a aspectului psihologic al bătrânului bolnav, care atinge cu mâna sfârșitul vieții și vede cum dispar cei de aceeași vârstă cu el.

Și chestiunea religioasă este foarte importantă. Poate fi cazul celui care a neglijat-o, dar dacă unul vrea să se împace cu Dumnezeu sau să se apropie de credință, și la bătrânețe este posibil a descoperi acea Privire superioară și milostivă care convertește. Și un alt punct crucial luat în considerare este cel al chestiunilor de bioetică, deoarece o societate materialistă poate să-l vadă pe bătrân ca un element de "deranj" care nu produce, ci dimpotrivă consumă.

De ce anume este nevoie pentru a redescoperi valoarea bătrânilor?

Monseniorul Redrado: Trebuie schimbată scara valorilor. Desigur, o societate materialistă este cea care produce. Totuși, ceea ce trebuie făcut este a ține cont mai mult de faptul de "a fi" decât de faptul de "a face". Atunci când suntem tineri și sănătoși trebuie să răspundem și cu acel "a face". Însă acel "a face" al bătrânului este diferit. Să ne gândim la bătrânii din Vechiul Testament: Abraham, un patriarh al credinței care dă bucurie, entuziasm; Ana, o femeie foarte evlavioasă care îl așteaptă pe Mântuitorul; Simeon care îl îmbrățișează pe Mântuitorul...

Deci fiecare dintre noi trebuie să învețe și să aprecieze propria bătrânețe?

Monseniorul Redrado: Ca atâtea lucruri importante în viață, nu putem să le trăim fără o pregătire propedeutică. Cât mă privește, reflectez mult în acest sens pentru ca, dacă Domnul va voi să-mi dea, să mai pot trăi niște ani cu seninătate, entuziasm și pace; nu ca o persoană inutilă, ci fiind util; atunci când voi ieși la pensie, perioadă de care aș vrea să mă bucur enorm, am multe lucruri de făcut, dacă Domnul îmi va da forța mintală și fizică...

Orizontul de acțiune al dicasteriului dumneavoastră este foarte vast. Care sunt actualmente prioritățile sale?

Monseniorul Redrado: Persoanele care trebuie să acționeze în pastorație sunt înainte de toate episcopii. Am spus aceasta cu forță, pentru că episcopul, în dieceza sa, este succesorul apostolilor. Lui i-a fost dată misiunea de a evangheliza, a sfinți și a conduce. Pe Isus îl găsim mereu printre cei bolnavi; la fel pe apostoli.

Am insistat încă de la început ca fiecare conferință episcopală să aibă un episcop responsabil cu pastorația sănătății, care să anime în fiecare țară grupuri de persoane dedicate pastorației sănătății în dieceze. Și acest lucru s-a răspândit foarte mult.

Care sunt momentele acestei pastorații care reprezintă puncte de referință?

Monseniorul Redrado: Avem trei date privilegiate, în Biserică, în ceea ce privește sănătatea: scrisoarea apostolică "Salvifici doloris" (despre sensul creștin al suferinței umane) a lui Ioan Paul al II-lea, pe care ar trebui s-o citim în genunchi, care este din 11 februarie 1984. Exact după un an, a fost instituit acest dicasteriu. Și în anul 1992 a fost instituită Ziua Mondială a Bolnavului. Deci trei date cheie, ca punct de referință al pastorației sanitare.

Ziua Mondială a Bolnavului, încă din anul 1993, a fost celebrată în fiecare an într-o țară diferită; ultima la Seul (Coreea de Sud). Dar, începând de la aceasta, papa a indicat că Ziua Mondială va trebui să fie celebrată în felul următor: cu solemnitate la fiecare trei ani; în fiecare an la 11 februarie la nivelul Bisericii locale. Celebrarea solemnă trienală ne permite și să ne coordonăm cu Ziua Mondială a Tineretului - care se desfășoară în fiecare an în Biserica locală și la fiecare trei ani în formă solemnă - și cu Întâlnirea mondială a familiei, ultima desfășurându-se în orașul spaniol Valencia. Deci ne vom pregăti și vom încuraja Bisericile locale pentru că Ziua Bolnavului a fost și este o mare binecuvântare pentru pastorația sanitară: a trezit enorm această muncă, promovând mult lumea bolnavilor.

Ce alte obiective se profilează în acest moment în dicasteriul pentru pastorația sănătății?

Monseniorul Redrado: Continuă să fie foarte importantă prezența Bisericii alături de bolnavii de SIDA și alături de cei care se află în fază terminală. Nu aș vrea, la sfârșitul vieții, să fiu cu cineva care nu știe să însoțească. Este necesar ca bolnavii terminali să fie însoțiți de persoane în măsură să înțeleagă situația, pentru că tocmai un moment final și decisiv cu este acela poate schimba viața multor bolnavi.

Deci, o altă provocare ce se prezintă pentru pastorația sănătății și pe care dicasteriul nostru este angajat s-o ducă mai departe este formarea persoanelor care-i însoțesc pe bolnavi: preoți, călugări, călugărițe și laici pregătiți pentru serviciile pastorale în spitale sau în parohii, pentru a-i asista pe cei bolnavi. Nu este o muncă ușoară. Este necesară o formare de bază și o formare specializată. Pentru aceasta apar centre de specializare în pastorația sănătății. Este necesar și un voluntariat corespunzător acestei realități, pentru că nu se poate sluji lumea bolnavilor doar cu intenții bune; este vorba de un context complex care cere pregătire.

Un alt aspect esențial este programarea serviciilor pastorale, pentru a le orienta să dea un răspuns nu numai necesităților momentului. Echipa pentru pastorația sănătății dintr-un spital trebuie să fie integrată cu toate activitățile centrului. Și, insist, nu este vorba numai de a-i îngriji pe bolnavi, ci de a intra în contact cu tot personalul sanitar. Este fundamental și a ști să se plaseze, ceea ce nu e ușor, într-o lume așa de complexă cum este cea spitalicească, într-o medicină care este tot mai tehnicizată, și a ști să alimenteze alte valori cum sunt cele ale unei umanizări, cu o atenție deosebită față de bioetică. Toate acestea necesită formare. S-a făcut mult, dar mai rămâne mult de făcut.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat