Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală în Parohia Tecuci

Sărbătoarea Epifaniei Domnului din acest an a adus cu sine momente de mare bucurie credincioșilor catolici din Parohia Tecuci, întrucât solemnitatea acestei sărbători a fost înfrumusețată de prezența episcopului Petru Gherghel, sosit la Tecuci cu ocazia vizitei canonice în zilele de 5 și 6 ianuarie 2008.

Preasfințitul a sosit în mijlocul nostru în după-amiaza zilei de 5 ianuarie, la ora 16.30. Deși "gerul Bobotezei" și-a făcut din belșug simțită prezența, comunitatea catolică l-a primit pe Preasfințitul cu multă căldură și mari emoții, emoții motivate de faptul că de foarte mulți ani Preasfinția sa nu mai oficiase o sfântă Liturghie în această comunitate.

După momentul primirii oficiale, am intrat cu toții în biserică, fiind invitați de păstorul diecezei la rugăciune. După un mic discurs ținut de acesta, pr. paroh Eduard Farcaș a proclamat un text din Evanghelia după Sfântul Luca. Apoi episcopul nostru a explicat care sunt pașii pentru a putea primi indulgența plenară ce se acordă în astfel de momente, invitându-ne pe fiecare în parte la rugăciune și spovadă. A urmat rugăciunea Rozariului, condus de Preasfințitul, și sfânta Liturghie celebrată de părintele paroh. La finele Liturghiei, Preasfințitul, în prezența grupului de copii, a făcut o mică cateheză, punctând principalele momente ale Nașterii Mântuitorului.

A doua zi, duminică 6 ianuarie, Epifania Domnului, Preasfințitul, însoțit de părintele paroh, de pr. Isidor Mocanu și de pr. Lucian Păuleț, pentru început a vizitat comunitățile catolice de la Mărășești și Panciu.

La Mărășești, păstorul nostru a celebrat pentru prima oară o Liturghie în capela nou construită. Părintele Isidor Mocanu a făcut predica, apoi Preasfințitul a impulsionat credincioșii în a-l urma pe Isus care vine la noi, asemenea magilor, aducându-ne darurile sale. Vizita canonică la Mărășești a fost încheiată de Preasfințitul cu un gând de prețuire adus lui Felician Pascaru care a avut curajul de a construi capela în curtea sa, arătându-ne tuturor că Isus trebuie primit în casa noastră.

În jurul orei 10, am ajuns la Panciu, unde pentru început Preasfințitul a vizitat terenul pe care din primăvară se vor demara lucrările destinate construirii noului biserici. La Panciu, inedit este locul unde se celebrează actualmente sfânta Liturghie, în apartamentul familiei Imbrea. Odată ajunși acolo, întreaga comunitate catolică l-a întâmpinat pe păstorul nostru cu flori și aplauze. La Liturghie, episcopul ne-a îndemnat să înaintăm alături de Isus pe calea sinuoasă a vieții și a reliefat importanța prezenței Mântuitorului în ambientul familiei.

La Tecuci, sfânta Liturghie a început la ora 12, fiind Epifania Domnului, după o scurtă reflecție, s-a purces la sfințirea apei, apoi în cadrul omiliei păstorul nostru ne-a îndemnat pe fiecare în parte la a ne deschide inima în al primi și iubi mereu pe cel născut la Betleem. Liturghia s-a încheiat cu adorația euharistică și oferirea indulgenței plenare, momente de har și binecuvântare, care de fapt au finalizat vizita canonică în Parohia Tecuci.

Pr. Eduard Farcaș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 5-6 ianuarie: Vizită pastorală în Parohia Tecuci


 

lecturi: 58.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat