Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cadou de Bobotează: Catolicii din Roman

Acum, la început de an, cu sprijinul tuturor parohiilor din orașul Roman și al unor congregații religioase, a văzut lumina tiparului lucrarea Catolicii din Roman, care va fi distribuită gratuit tuturor familiilor catolice din orașul mușatin.

Așa cum subliniază coordonatorul acestei cărți, pr. paroh Alois Moraru, "fiecare ființă cugetătoare de pe acest pământ poate verifica în viața proprie constatarea înțeleptului Qohelet din Vechiul Testament: «Pentru orice lucru este un timp potrivit și o vreme pentru orice mișcare de sub cer...; este o vreme să sădești și o vreme să culegi ce ai sădit...» (Eccl 3,1-3). Aceasta este realitatea și pentru noi, cei care citim aceste rânduri. A fost o vreme în care unii oameni au trăit cele consemnate de alții, a fost un timp când anumiți semeni de-ai noștri au adunat informațiile inserate în aceste pagini, au fost zile în care cineva a culese informațiile existente și le-a prelucrat... și iată că este un timp când dumneavoastră citiți aceste date".

Inițiativa acestui mic almanah al comunității catolice din Roman aparține părintelui Fabio Volani, care a simțit setea de cunoaștere a istoriei catolicilor din acest oraș. Dar, așa cum a scris cu mulți ani în urmă Toma de Kempis ("Mi-am căutat liniștea în toate ale lumii, dar n-am aflat-o nicăieri decât într-un ungher cu o carte în mâini"), această sete poate fi potolită doar dacă este o carte, o lucrare în care să fie inserate principalele date și evenimente istorice. O asemenea carte poate, într-adevăr, să aducă liniște și bogăție spirituală, căci te face să intri în contact cu experiențele religioase și cu credința strămoșilor. Ea te poate apropia mai mult de Dumnezeu și de oameni, te luminează ca să înțelegi mai bine cum trebuie trăită credința în contextul zilelor noastre și în spectrul atâtor inițiative promovate de parohiile, asociațiile și comunitățile religioase din orașul Roman.

Fără a avea pretențiile unei lucrări științifice, coordonatorul cărții a considerat necesar să adune informațiile de bază pentru redactarea unei scurte istorii a trecutului și prezentului catolicilor din Roman. Pentru a oferi o lectură cât mai ușoară și utilă a acestei cărți, în așteptarea unei monografii solide și bine documentate, autorul a preferat să facă mai întâi o incursiune în istoria catolicilor din Moldova, după care a analizat viața celor din Roman. Pentru epoca contemporană a preferat să evidențieze separat fiecare instituție ecleziastică, oferind în același timp și coordonatele pentru comunicare (adresă, e-mail, site internet).


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat