Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Peste două milioane de persoane la Madrid "Pentru familia creștină"

O întâlnire fără precedent convocată de arhidieceza capitalei spaniole

Peste două milioane de persoane s-au adunat duminică, 30 decembrie 2007, în Piața Colón din Madrid pentru a se exprima în favoarea "familiei creștine", într-un act organizat de arhidieceza capitalei spaniole cu sprijinul mișcărilor ecleziale și organizațiilor de susținere a familiei și a vieții.

Benedict al XVI-lea, înainte de a recita antifonul Angelus din Piața "Sfântul Petru" în această duminică, a adresat un salut manifestanților încurajându-i "să mărturisească în fața lumii frumusețea iubirii umane, a căsătoriei și a familiei".

"Aceasta - a explicat el - întemeiată pe unirea indisolubilă dintre un bărbat și o femeie, reprezintă locul privilegiat în care viața umană este primită și ocrotită, de la început până la sfârșitul natural".

Cei prezenți, într-o dimineață cu soare, au putut să urmărească cuvintele episcopului Romei prin intermediul a nouă ecrane mari amplasate în Piața Colón și pe străzile adiacente. La manifestare s-a evitat în fiecare moment orice manipulare politică.

"Părinții au dreptul și obligația fundamentală de a-i educa pe copiii lor în credință și în valorile care dau demnitate existenței umane - a spus papa -. Merită de muncit pentru familie și pentru căsătorie deoarece merită de muncit pentru ființa umană, ființa cea mai prețioasă creată de Dumnezeu".

Întâlnirea de la Madrid a mers pe urmele lui "Family Day" convocată de Biserica italiană la 12 mai în Piața "San Giovanni in Laterano" din Roma.

Au participat la eveniment marea parte dintre cardinalii și episcopii spanioli, conducătorii mișcărilor și alte organizații laice, cum este Forumul Familiei.

Cardinalul Antonio Maria Ruoco a rostit o omilie în care a afirmat că familia "se prezintă ca problema din punct de vedere obiectiv cea mai gravă și neliniștitoare în fața căreia află societățile europene".

Arhiepiscopul de Madrid a constatat că "se relativizează radical ideea căsătoriei și a familiei" promovând "încă de la vârsta cea mai fragedă practici și stiluri de viață" care sunt "opuse valorii iubirii indisolubile dintre un bărbat și o femeie".

În aceste circumstanțe, cardinalul a afirmat că în Spania "orânduirea juridică a mers înapoi față de Declarația Universală a Drepturilor Umane Națiunilor Unite", care recunoaște și stabilește "că familia este nucleul natural și fundamental al societății și are dreptul de a fi ocrotită de societate și de stat".

Președintele Conferinței Episcopale Spaniole și episcop de Bilbao, Ricardo Blázquez, a afirmat că "este posibil de trăit fidelitatea în familie" și că se poate transmite viața grație speranței și credinței în Dumnezeu.

A fost primită în aplauze aluzia lui la "familia tradițională", care se vrea să fie discreditată în fața așa-numitei "familii moderne".

Arhiepiscopul de Valencia, cardinalul Agustín García Gasco, a denunțat puterile publice care amenință și denigrează familia în loc să o apere, definind laicismul o fraudă care conduce la disperare așa cum se vede în cazul avortului, al divorțului exprimat și al educării la ideologii care sunt împotriva constituției.

Și cardinalul Antonio Canizares, arhiepiscop de Toledo și primat al Spaniei, a intervenit ca să spună că familia este o școală de pace, de speranță și de siguranță motiv pentru care cât timp există familia Spania are un viitor.

Între alte intervenții, cea a lui Kiko Argüello, întemeietor al Comunităților Neocatecumenale și unul dintre inspiratorii celebrării, și a lui Andrea Riccardi, din Comunitatea Sfântului Egidiu, și un mesaj al lui Chiara Lubich, din mișcarea Focolarilor.

Manifestarea s-a încheiat cu procesiunea sfintei Fecioare Maria, cântări ale diferitelor coruri și lansarea a sute de baloane albe și galbene.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat