Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală în Parohia Târgu Ocna

Pentru credincioșii Parohiei "Schimbarea la Față" de la Târgu Ocna și a filialei ei "Sf. Gheorghe" din Gura Slănic unul dintre cadourile cele mai frumoase primite de la Pruncușorul Isus în timpul Octavei de Crăciun a fost și vizita canonică a Preasfințitului Petru Gherghel, episcop de Iași, în zilele de 27 și 28 decembrie 2007.

În ciuda gerului de afară, adunați în fața bisericii la ora 16:30, credincioșii împreună cu noul paroh al comunității, pr. Ioan Purcaru, cu pr. Pătrașcu Petru, preot pensionar, și cu domnul primar al orașului, Ștefan Șilochi, i-au cântat "Bine ați venit" păstorului diecezei și l-au întâmpinat cu tradiționalul colac cu sare, iar copiii, față de care Preasfințitul manifestă o atenție particulară, i-au oferit chipurile lor pline de bucurie și flori.

Intrând în biserică, Preasfințitul a îngenunchiat în fața Pruncului din iesle și printr-o profundă rugăciune spontană a edificat inimile celor prezenți. Fiind apoi proclamat fragmentul din evanghelie în care Isus așezat în barca lui Petru predica mulțimii, episcopul și-a exprimat bucuria de a fi prezent în această biserică, ce prin construcția ei are formă de barcă - barca lui Petru. Totodată dânsul a elogiat eforturile mari pe care le-au depus credincioșii din Târgu Ocna împreună cu pr. Valeriu Mărtișcă în construirea bisericii din această comunitate. Apoi credincioșii au fost invitați să facă un exercițiu de reîntoarcere în timp la Betleem pentru a redescoperi misterul nașterii lui Isus, care a venit să ne ofere totul, dar care s-a născut în sărăcie, în simplitate.

Momentele de rugăciune au continuat apoi cu recitarea rozariului și celebrarea Sfintei Liturghii de către părintele paroh. Rozariul, oferit după diferite intenții, condus de episcop, a fost recitat pe rând: mai întâi de către părintele paroh, apoi de către toate mamele prezente în biserică, de către toți copiii adunați în jurul Preasfințitului în fața Pruncușorului, de către o soră, iar la sfârșit de către un băiețel. În timpul celebrării sfintei Liturghii au existat ocazii de spovadă pentru credincioși.

Un moment deosebit a fost după Liturghie, când episcopul, urcând în corul parohiei, a fost colindat de coriști cu colinde de Crăciun foarte armonioase, însă unele dintre ele nemaiauzite de dânsul.

Vineri, sărbătoarea "Pruncilor Nevinovați", dimineața, la ora 9.00, comunitatea din Gura Slănic "Sf. Gheorghe" însoțită de părintele paroh și domnul primar Șilochi Ștefan l-au întâmpinat pe episcop. A fost celebrată sfânta Liturghie de către Preasfințit avându-l alături pe părintele paroh, după care au urmat rugăciuni și binecuvântarea specială pentru dobândirea indulgenței plenare. Prin cuvintele sale Preasfințitul a invitat credincioșii să se apropie cât mai mult de Isus, a accentuat importanța întâlnirii lui Isus în viața noastră, dar mai ales a dorit tuturor familiilor să se asemene cât mai mult Sfintei Familii: Isus, Maria și Iosif, reamintind că anul acesta este dedicat redescoperirii demnității familiei. După Liturghie, Preasfințitul a stat de vorbă cu oamenii din Gura Slănic încurajându-i și îndemnându-i să rămână statornici în credință.

După cuvântul de rămas bun de la credincioșii din Gura Slănic Preasfințitul Petru Gherghel împreună cu cei doi preoți care-l însoțeau: pr. Lucian Păuleț și pr. Isidor Mocanu și împreună cu părintele paroh, s-au întors la Târgu Ocna, iar la ora 11.00 au celebrat Liturghia solemnă a comunității. Liturghia s-a încheiat cu adorația euharistică, în timpul căreia prin rugăciunea episcopului credincioșii s-au rugat pentru Biserică, pentru păstorii sufletești, pentru persoanele consacrate, pentru familii iar la sfârșitul acesteia a fost acordată binecuvântarea solemnă cu preasfântul sacrament, rugăciunile și binecuvântarea pentru dobândirea indulgenței plenare pe care Biserica o acordă celor care îndeplinesc condițiile cerute la vizita canonică.

La sfârșit vizitei pastorale, părintele paroh a adresat un cuvânt de mulțumire în numele său personal și în numele comunității pentru marea bucurie și pentru încurajările pe care Preasfințitul Petru Gherghel și cei doi preoți le-au adus în inimile creștinilor din Parohia Târgu Ocna în timpul sărbătorilor Nașterii Domnului nostru Isus Cristos.

După-amiază la ora 15.30, Preasfințitul a încheiat vizita pastorală la Casa surorilor "Slujitoarele Preacuratei" de Parma unde a fost întâmpinat de surorile comunității, de copii și de un grup de 30 de tinere venite din parohiile învecinate pentru trei zile de orientare vocațională fie spre vocația la căsătorie, fie spre vocația la viața consacrată. Preasfințitul a salutat pe pr. Lucian Cadar, preot capucin, care a ținut meditațiile în timpul acestor zile de formare pentru viață. Episcopul a încurajat tinerele, a vizitat casa surorilor, s-a amuzat cu copiii, iar după ce și-a luat rămas bun s-a întors la episcopie.

Anna Maria Adorni

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27-28 decembrie: Vizită pastorală în Parohia Târgu Ocna


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat