Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Urări de Anul Nou: La mulți ani!

La mulți ani, dragi cititori. Vă dorim multă fericire, dorințe împlinite și binecuvântarea lui Dumnezeu în toate. Întrucât la 1 ianuarie 2008 este Ziua Mondială a Păcii (a XLI-a), vă oferim ca meditație câteva gânduri ale Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea din mesajul dat cu această ocazie și o urare pentru familii.

Cea de-a XLI-a Zi Mondială a Păcii, sărbătorită la 1 ianuarie, are ca temă "Familia umană, comunitate de pace".

Mesajul papei Benedict al XVI-lea, semnat la 8 decembrie 2007, se adresează bărbaților și femeilor din toată lumea, cărora Sfântul Părinte le transmite o urare de pace împreună cu un mesaj de speranță, propunând spre reflecție tema asupra familiei umane. "Prima formă de comuniune între persoane - afirmă papa - este aceea pe care iubirea o trezește între un bărbat și o femeie hotărâți să se unească în mod stabil pentru a construi împreună o nouă familie. Dar și popoarele pământului sunt chemate să instaureze între ele raporturi de solidaritate și colaborare".

Papa vorbește în mesajul său despre raportul dintre familie, societate și pace, unde familia naturală, întemeiată pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie constituie "locul primar al «umanizării» persoanei și societății", de aceea familia este cea dintâi și de neînlocuit educatoare la pace. Lupta împotriva instituției familiale face ca pacea să fie fragilă în întreaga comunitate, națională și internațională, deoarece slăbește ceea ce, de fapt, este principala "agenție" de pace. Familia are nevoie de o casă. Pentru familia umană această casă este pământul, de aceea este fundamental "a simți" pământul drept "casa noastră comun㔠pentru a-l proteja restabilind echilibrul ecologic. Omenirea trăiește astăzi mari dificultăți și conflicte la nivel social, economic și politic, de aceea papa îndeamnă la depășirea tuturor situațiilor conflictuale și invocă drept ghid o lege comună care să fie bazată pe legea naturală.

Sfântul Părinte face referință și la cel de-al 25-lea aniversar al adoptării din partea Sfântului Scaun a Cartei drepturilor familiei (1983?2008), și la cel de-al 40-lea aniversar al celebrării primei Zile Mondiale a Păcii (1968?2008). "Rod al unei intuiții providențiale a papei Paul al VI?lea, celebrarea acestei zile a oferit în decursul anilor posibilitatea de a dezvolta, prin mesajele publicate cu această ocazie, o învățătură iluminantă din partea Bisericii în favoarea acestui bine uman fundamental".

În încheiere, papa, în lumina acestor semnificative aniversări, invită pe fiecare să?și dea seama de apartenența comună la unica familie umană și să se angajeze pentru ca pe pământ conviețuirea să oglindească tot mai mult această convingere de care depinde instaurarea unei păci adevărate și durabile.

* * *

Rugă pentru familii
Doamne, Sfinte,
Bun Părinte,
Mai avem familii sfinte!
Te rugăm astăzi fierbinte,
Cu smerenie-n cuvinte,
Să le ții așa-nainte
Până dinco de morminte!
Rătăciri nu aibă-n minte,
Să trăiasc-așa cu cinste!

Pr. Eugen Budău


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat