Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

DVD: "Paul, din Tars în lumea întreagă"

Cu ocazia anului paulin 2008-2009, dorit de papa Benedict al XVI-lea, Fiicele Sfântului Paul (Surorile Pauline) oferă tuturor documentarul religios "Paul, din Tars în lumea întreagă", în format DVD, ce ne poartă pe urmele sfântului apostol Paul.

O călătorie pentru a descoperi viața și gândirea apostolului neamurilor revizitând locurile activității sale misionare, o șansă de a-l întâlni pe sfântul apostol Paul astăzi, de a descoperi bogăția sa spirituală și de a ne lăsa contaminați de pasiunea sa pentru vestirea evangheliei.

"Paul, din Tars în lumea întreagă" se prezintă sub forma unui documentar ce se înscrie în tendința actuală a documentarelor de calitate, reprezentând un antidot împotriva informațiilor grăbite incomplete și superficiale. Este dinamic, variat, cu imagini de înaltă calitate și muzică adecvată și emoționantă. Reprezintă un sprijin biblic riguros și, deopotrivă, modern și atractiv, destinat formării biblice, catehezei și momentelor de rugăciune. Destinatari privilegiați sunt seminariile, școala, parohia, grupurile de tineri, creștinii de orice confesiune și orice om interesat de istoria și de cultura creștină.

Scenariul și regia aparțin lui Alberto Castellani; consultanți sunt Romano Penna (specialist în științe biblice, Universitatea Lateranense), Danilo Mazzoleni (arheolog, Universitatea Roma Trei) și Friedrich Krinzinger (arheolog, Universitatea din Viena).

Filmul (210 minute) în șapte episoade este realizat în tehnologie digitală, dublat în limbile română, italiană, engleză și franceză. Pachetul conține două dvd-uri și fișa ghid.

Fișa ghid este un material pentru aprofundare și discuție, redactat de părintele paulin Giacomo Perego, specialist în științe biblice, care ne ajută să mergem dincolo de film, sugerându-ne lecturi din textele Faptelor Apostolilor și din scrisori, comentând narațiunea filmului, răspunzând unor posibile curiozități, sugerând rugăciuni luate din textele scrisorilor sfântului Paul.

"Paul, din Tars în lumea întreagă" este asemenea unei lungi călătorii, pe mare și pe uscat, în ținuturile care au fost teatrul activității misionare a sfântului Paul: Israel, Siria, Liban, Turcia, Creta, Cipru, sudul Balcanilor, Grecia, Malta și Roma. Itinerarul în locurile străbătute și povestirea evenimentelor vieții lui Paul se succed urmând narațiunea din Faptele Apostolilor, împletindu-se cu scrisorile lui Paul, bogate în amintiri și informații personale. Din toate se desprinde personalitatea lui Paul și bogăția lui spirituală și culturală.

Filmul este construit pe baza unor legături continue între trecut și prezent, reconstituind deplasările lui Paul cu ajutorul unor hărți dinamice, unde simple săgeți indică direcția misiunilor sale apostolice. Fiecare cetate oferă în film prilej de popas, pentru a reaminti ceea ce Apostolul a înfăptuit acolo, ceea ce i s-a întâmplat. Lucrarea sa apostolică este situată într-un cadru concret... Pentru fiecare etapă, camerele de filmat ne oferă imagini, strecurându-se în interiorul caselor, imortalizând vestigiile monumentelor antice - vestigii ale marii civilizații romane - pe care ochii sfântului Paul le-au putut vedea. Imaginile locurilor alternează cu imagini ale iconografiei lui Paul, iconografie surprinzător de bogată cuprinzând mozaicuri, fresce, picturi, sculpturi. De la primele reprezentări ale apostolului în Catacombe la importanta descoperire a frescelor (sec. VI) în grota lui Paul la Efes, până la numeroasele întruchipări ale lui Paul în operele artiștilor din toate secolele.

Programul prinde viață și datorită unor fragmente de ficțiune, precum și unor scurte interviuri acordate de specialiști în științe biblice și arheologi menite să pună în lumină - prin puține cuvinte - gândirea și temperamentul apostolului, mediul în care a trăit și viața primelor comunități creștine.

Pe parcursul celor șapte episoade captivante ce urmează cronologic istoria sfântului Paul, se desfășoară așadar mărturia apostolului neamurilor, până la martiriul său, el ajungând astfel până la noi, cei de azi, pentru a da un sens înălțător vieții noastre, urmându-l pe Isus.

Părintele Romano Penna, specialist în sfântul apostol Paul, consultant al filmului "Paul, din Tars în lumea întreagă", îl definește astfel: "Un film foarte reușit, care ne determină să ne întrebăm: Cine ar fi spus că un iudeu se va putea deschide în asemenea măsură lumii precum Saul/Paul din Tars? E adevărat că Paul aparținea marii diaspore de limbă greacă, însă în secolul I d.C. nu avem știre despre nici un alt evreu care să fi străbătut pământul în lung și-n lat așa cum a făcut-o acest fost fariseu, de bună seamă nu ca turist, nici ca neguțător și cu atât mai puțin pentru motive militare, așa cum se putea întâmpla în acel timp. Din orizontul strâmt al unui târg de provincie, precum Tarsul, a ajuns să cultive perspective atât de largi, încât să-l determine să se avânte în unele din cele mai mari cetăți din acel timp. Singura explicație posibilă este că în acest soi de cutremur, (așa ar putea fi definită convertirea lui) Paul întâlnește persoana vie și dătătoare de viață a lui Isus. Viața lui se schimbă cu 180 de grade; de acum înainte, cea dintâi datorie pentru el va fi de a-l vesti pretutindeni pe acest Isus care a produs o «răsturnare» în viața lui."

A-l face cunoscut pe apostolul Paul este pentru noi, surorile pauline, o obligație, pentru că - precum spunea G. Alberione, fondatorul nostru - sfântul Paul este pentru noi "părintele, fondatorul, maestrul, modelul". Pentru noi, a-l face cunoscut pe apostolul Paul înseamnă a-l face cunoscut pe Isus.

Ana Maria Bulai


 

lecturi: 65.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat