Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Crăciun între românii din Țara Sfântă

Toți cântăm în aceste zile colinde în care este amintit Betleemul. Ne amintim cu nostalgie de clipele copilăriei, când și noi colindam din casă în casă, anunțând vestea că s-a născut Mesia. Comunitatea românilor din ?ara Sfântă nu putea lăsa să treacă această mare sărbătoare fără a fi prezentă, în mod fizic, la locul unde Dumnezeu a decis să vină între noi, oamenii, la Betleem. Există deja o tradiție de ani buni, să sărbătorim Crăciunul la Betleem, și, cu atât mai mult cu cât situația politică din ultimul timp o permite, fiind un timp de relativă pace, n-am putut lăsa să treacă acest Crăciun fără a fi în Betleem.

Ajunul Crăciunului ne-a găsit adunați la Yaffo - Tel Aviv, unde au venit creștini români din tot Israelul pentru a participa la sfânta Liturghie de ajun, celebrată în biserica "Sf. Anton de Padova" la ora 21.00, Liturghie precedată de ocazie de spovezi. În zorii zilei de Crăciun, cu două autocare (unul de la Haifa și unul din Tel Aviv) am pornit spre locul unde în urmă cu 2000 de ani, steaua i-a condus pe păstori și pe magi. Primul popas l-am făcut la Bet Sahour sau Câmpul Păstorilor. Este vorba de zona unde în urmă cu două milenii păstorii care-și păzeau turmele de oi, au auzit vocea îngerilor care au cântat: "Mărire în cer lui Dumnezeu și pace pe pământ oamenilor de bunăvoință!" După ce am vizitat locul sfânt, cu ruinele vechilor biserici și mănăstiri pe care, de-a lungul istoriei Bisericii, creștinii le-au construit aici, ne-am recules și printr-o rugăciune și un colind i-am purtat în gând pe toți cei dragi ai noștri, care ne-au cerut sau cărora le-am promis rugăciuni la aceste locuri sfinte.

Conduși de steaua credinței din sufletele noastre, ne-am îndreptat și noi spre Betleem ca să vedem minunea pe care Dumnezeu a făcut-o. Ne-am oprit pentru început la Grota Laptelui, o altă biserică franciscană, unde, conform unei tradiții foarte vechi, ar fi locuit sfânta familie după nașterea lui Isus și până la avertismentul lui Dumnezeu transmis sfântului Iosif prin arhanghelul Gabriel, de a fugi în Egipt, deoarece viața pruncului Isus era în pericol. Am cântat și aici un colind, am avut la dispoziție destul timp pentru a reflecta la exemplul pe care membrii sfintei familii ni l-au lăsat, apoi ne-am îndreptat spre Bazilica Nașterii lui Isus.

Fiind ziua de Crăciun, ca să ajungem la Grota Nașterii ne-am așteptat la un rând destul de mare, dar parcă să aștepți cam o oră și jumătate, era destul de mult. Cu toate acestea, nu mulți au această șansă de a fi chiar în ziua de Crăciun lângă steaua care marchează locul unde s-a născut Isus. Nu am putut rămâne în adorație un timp mai îndelungat, deși ne-am fi dorit lucrul acesta, dar am înregistrat în sufletul nostru această mare bucurie și, precum Maria, vom păstra toate acestea în inima noastră, și vom medita deseori la ele.

La ora 15.00 am putut participa la sfânta Liturghie în limba română în biserica "Sfânta Ecaterina", biserica fraților franciscani. După ce cu doar câteva ore înainte în aceeași biserică a celebrat patriarhul latin al Ierusalimului, Michel Sabbah, Liturghie pe care mulți au putut-o urmări deoarece s-a transmis în lumea întreagă, acum, bucuria noastră a fost mărită și de faptul că, în cadrul Liturghiei, numărul creștinilor participanți s-a mărit cu unul, prin botezul pe care l-a primit Denisa-Gabriela, fiica unei familii de muncitori români. Toți cei prezenți ne-am bucurat pentru ea și suntem siguri că va purta mereu în suflet această bucurie de a se ști botezată în ziua de Crăciun, la Betleem, lângă locul nașterii lui Isus. După sfânta Liturghie ne-am îndreptat spre autocarele care ne-au condus acasă, pentru a reveni la munca noastră, dar ceea ce purtăm în suflet nu poate să ne ia nimeni. Am trăit Crăciunul acolo unde alții doar speră și visează să ajungă vreodată în viața lor, și pentru acest mare dar făcut nouă de Dumnezeu însuși, nu putem decât să-i mulțumim și să-i oferim la rândul nostru inima și viața noastră.

Pr. Cristian Vacaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea la adresa: http://www.romcatil.cnet.ro/Craciun_2007.htm


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat