Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 
Benedict al XVI-lea: Mesajul urbi et orbi 2007

"Ne-a strălucit o zi sfântă: veniți neamuri și adorați-l pe Domnu; astăzi a coborât pe pământ o lumină mare" (Liturghia din ziua de Crăciun, Aclamație la Evanghelie)

Iubiți frați și surori! "Ne-a strălucit o zi sfântă". O zi de mare speranță: astăzi s-a născut Mântuitorul omenirii! Nașterea unui prunc aduce în mod normal o lumină de speranță celor care-l așteaptă trepindând. Atunci când s-a născut Isus în peștera din Betleem, o "lumină mare" a apărut pe pământ; o mare speranță a intrat în inima celor care-l așteptau: "lux magna", cântă liturgia din această primă zi de Crăciun. Desigur nu a fost "mare" în maniera acestei lumi, pentru că primii care au văzut-o au fost numai Maria, Iosif și câțiva păstori, apoi magii, bătrânul Simeon, profetesa Ana: cei pe care Dumnezeu i-a ales dinainte. Și totuși, în secretul și în tăcerea din acea noapte sfântă, s-a aprins pentru orice om o lumină splendidă care nu apune; a venit în lume marea speranță aducătoare de fericire: "Cuvântul s-a făcut trup și noi am văzut gloria lui" (In 1,14).

"Dumnezeu este lumină - afirmă sfântul Ioan - și în el nu este întuneric" (1In 1,5). În Cartea Genezei citim că, atunci când a apărut universul, "pământul era fără formă și pustiu și întunericul acoperea abisul". "Dumnezeu a spus: Să fie lumină! Și a fost lumină" (Gen 1,2-3). Cuvântul creator al lui Dumnezeu - Dabar în ebraică, Verbum în latinește, Logos în greacă - este lumină, izvor al vieții. Toate au fost făcute prin intermediul Logosului și fără el nimic nu a fost făcut din tot ceea ce există (cf. In 1,3). Iată de ce toate creaturile sunt în mod fundamental bune și poartă în ele amprenta lui Dumnezeu, o scânteie din lumina lui. Totuși, atunci când s-a născut Isus din Fecioara Maria, însăși lumina a venit în lume: "Dumnezeu din Dumnezeu, lumină din lumină", mărturisim în Crez. În Isus Dumnezeu a asumat ceea ce nu era rămânând ceea ce era: "Atotputernicia a intrat într-un trup de copil și nu a fost înlăturat de la conducerea universului" (cf. Augustin, Sermo 184, 1 despre Crăciun). S-a făcut om cel care este creatorul omului pentru a aduce lumii pacea. Pentru aceasta, în noaptea de Crăciun, cetele de îngeri cântă: "Mărire în cer lui Dumnezeu și pace pe pământ oamenilor de bunăvoință" (Lc 2,14).

"Astăzi a coborât pe pământ o lumină mare". Lumina lui Cristos este aducătoare de pace. La Liturghia de noapte liturgia euharistică a început chiar cu această cântare: "Astăzi adevărata pace a coborât la noi din cer" (Antifonul de intrare). Mai mult, numai lumina "mare" apărută în Cristos poate dărui oamenilor pacea "adevărată": iată de ce orice generație este chemată s-o primească, să-l primească pe Dumnezeu care la Betleem s-a făcut unul dintre noi.

Acesta este Crăciunul! Eveniment istoric și mister de iubire, care de peste două mii de ani interpelează bărbații și femeile din orice epocă și din orice loc. Este ziua sfântă în care strălucește "marea lumină" a lui Cristos aducătoare de pace! Desigur, pentru a o recunoaște, pentru a o primi este nevoie de credință, este nevoie de umilință. Umilința Mariei, care a crezut în cuvântul Domnului și a adorat cea dintâi, aplecată asupra ieslei, rodul sânului ei; umilința lui Iosif, om drept, care a avut curajul credinței și a preferat mai curând să asculte de Dumnezeu decât să-și apere propria reputație; umilința păstorilor, a păstorilor săraci și anonimi, care au primit vestea mesagerului ceresc și au ajuns în grabă la peșteră unde l-au găsit pe pruncul abia născut și, plini de uimire, l-au adorat lăudându-l pe Dumnezeu (cf. Lc 2,15-20). Cei mici, cei săraci cu duhul: iată protagoniștii Crăciunului, ieri ca și astăzi; protagoniștii din totdeauna ai istoriei lui Dumnezeu, constructorii neobosiți ai împărăției sale de dreptate, de iubire și de pace.

În tăcerea nopții din Betleem Isus s-a născut și a fost primit de mâini grijulii. Și acum, în acest Crăciun al nostru, în care continuă să răsune vestea fericită a nașterii sale răscumpărătoare, cine este gata să-i deschidă ușa inimii? Bărbați și femei din această epocă a noastră, Cristos vine și la noi să aducă lumina, vine și la noi să dăruiască pacea! Dar cine veghează, în noaptea îndoielii și a nesiguranței, cu inima trează și rugătoare? Cine așteaptă zorii zilei noi ținând aprinsă lumina credinței? Cine are timp pentru a asculta cuvântul său și a se lăsa învăluit de fascinația iubirii sale? Da! Este pentru toți mesajul său de pace; la toți vine să se ofere pe sine însuși ca speranță sigură de mântuire.

Fie ca lumina lui Cristos, care vine să lumineze orice ființă umană, să strălucească în sfârșit și să fie mângâiere pentru cei ce se află în întunericul mizeriei, al nedreptății, al războiului; pentru cei cărora încă le este negată aspirația lor legitimă la o subzistență mai sigură, la sănătate, la instruire, la un loc de muncă stabil, la o participare mai deplină la responsabilitățile civile și politice, în afara oricărei asupriri și feriți de condiții care ofensează demnitatea umană. Victime ale conflictelor armate sângeroase, ale terorismului și ale violențelor de tot felul, care provoacă nemaiauzite suferințe atâtor populații, sunt îndeosebi păturile mai vulnerabile, copiii, femeile, bătrânii. În timp ce tensiunile etnice, religioase și politice, instabilitatea, rivalitățile, opozițiile, nedreptățile și discriminările, care sfâșie țesutul intern al multor țări, înăspresc raporturile internaționale. Și în lume crește tot mai mult numărul migranților, al refugiaților, al exilaților din cauza frecventelor calamități naturale, adesea consecință a daunelor ambientale îngrijorătoare.

În această zi de pace, gândul merge mai ales acolo unde răsună zgomotul armelor: la ținuturile martirizate din Darfur, din Somalia și din nordul Republicii Democratice Congo, la granițele dintre Eritreea și Etiopia, la întregul Orient Mijlociu, îndeosebi la Irak, la Liban și la Țara Sfântă, la Afghanistan, la Pakistan și la Sri Lanka, la regiunea din Balcani și la atâtea alte situații de criză, din păcate adesea uitate. Pruncul Isus să aducă alinare celui care este în încercare și să inspire responsabililor din conducere înțelepciunea și curajul de a căuta și a găsi soluții umane, juste și durabile. La setea de sens și de valoare pe care o simte lumea de azi, la căutarea bunăstării și păcii care marchează viața întregii omeniri, la așteptările săracilor Cristos, Dumnezeu adevărat și om adevărat, răspunde cu nașterea sa. Să nu se teamă indivizii și națiunile să-l recunoască și să-l primească; cu el se deschide "o zi sfântă" care nu are apus. Acest Crăciun să fie într-adevăr pentru toți o zi de bucurie, de speranță și de pace!

"Veniți neamuri și adorați-l pe Domnul". Cu Maria, Iosif și păstorii, cu magii și ceata nenumărată de adoratori umili ai nou-născutului prunc, care de-a lungul secolelor au primit misterul Crăciunului, și noi, frați și surori de pe toate continentele, să lăsăm ca lumina acestei zile să se răspândească pretutindeni: să intre în inimile noastre, să lumineze și să încălzească locuințele noastre, să aducă seninătate și speranță orașelor noastre, să dea lumii pacea. Aceasta este urarea mea pentru voi care mă ascultați. Urare care devine rugăciune umilă și încrezătoare către pruncul Isus, pentru ca lumina sa să risipească orice întuneric din viața voastră și să vă umple de iubire și de pace. Domnul, care a făcut să strălucească în Cristos fața sa de milostivire, să vă umple de fericirea sa și să vă facă mesageri ai bunătății sale. Crăciun fericit!

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat