Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală în Parohia "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" din Tărâța

În preajma sărbătorii Nașterii Mântuitorului, credincioșii din Parohia Tărâța cu filialele Cucuieți, Bogdănești, s-au bucurat de prezența în mijlocul lor a păstorului diecezei, care a efectuat în zilele 22 și 23 decembrie 2007 vizita canonică în această parohie.

La ora 16.30, PS Petru Gherghel a fost întâmpinat de întreaga comunitate catolică adunată în fața bisericii împreuna cu pr. Valentin Ciceu, parohul comunității, pr. Cochior Valentin, decan de Moinești, și domnul primar Mihai Borto.

După cuvântul de salut și bun-venit a urmat în biserică un moment de rugăciune și proclamare a unui fragment evanghelic în care Isus îi îndeamnă pe ucenicii descurajați de insuccesul muncii lor să înainteze în larg din nou pentru a pescui. Preasfințitul reluând acest îndemn a lui Isus i-a îndemnat și încurajat pe cei prezenți ca în momentele de descurajare să asculte de Isus convinși că Isus v-a încununa ascultarea de el cu rezultate uimitoare.

Au urmat recitarea Rozariului după diferite intenții, condus de episcop, și sfânta Liturghie celebrată de părintele paroh. În timpul sfinte Liturghii credincioșii au avut un prilej bun de a se pregăti sufletește pin spovadă pentru aceste zile frumoase și nu numai. După sfânta Liturghie s-a aprins ceea de-a patra lumânare de la coroana de Advent și s-a cântat novena de pregătire la sărbătoarea Nașteri Mântuitorului Isus.

Duminică dimineață la ora 7.30 comunitatea catolică din Cucuieți însoțită de părintele paroh și domnul primar Adam Spiridon l-au întâmpinat pe episcop. A urmat celebrarea sfintei Liturghii de către Preasfințitul avându-l alături pe părintele paroh, după care au urmat rugăciuni și binecuvântarea specială pentru dobândirea indulgenței plenare. Preasfințitul a stat de vorbă cu oamenii din Cucuieți încurajându-i și îndemnându-i să nu uite că Dumnezeu ne iubește și că această iubirea a lui Dumnezeu este ca un sărut pe care el ni-l dăruiește prin Fiul său.

După cuvântul de rămas bun s-a plecat spre Bogdănești, ceea de-a doua filială a Parohiei Tărâța. După un drum de peste 40 de km, de la șoseaua principală ce leagă Bacăul de Moinești, în dreptul localității Stejarul (o altă filială a parohiei) s-au parcurs peste 2 km de "drum" proaspăt amenajat prin grija viceprimarului de Scorțeni, dl Mircea Ambăruș, cu un mijloc de transport inedit: o așa-zisă sanie trasă de doi cai puternici. Inițial toți au crezut că până la destinație vor rămâne fără cai și sanie, dar s-au înșelat deoarece caii și sania au făcut față cu stoicism dealurilor și gropilor de pe traseu.

La ora 10.30 comunitatea catolică și o parte din ortodocșii din Bogdănești în frunte cu părintele paroh l-au întâmpinat cu mare bucurie pe Preasfințitul Petru Gherghel și pe cei doi preoți care-l însoțeau. După cuvântul de salut a urmat celebrarea sfânta Liturghii de către episcop însoțit de părintele paroh și părintele Isidor Mocanu. Sfânta Liturghie s-a încheiat cu rugăciunile și binecuvântarea specială pentru dobândirea indulgenței. După sfânta Liturghie, Preasfințitul a stat de vorbă cu credincioșii care au fost vizibil impresionați și foarte fericiți că a ajuns la ei pentru prima oară în istoria acestei comunități păstorul diecezei. Și Preasfințitul a rămas impresionat de condițiile în care trăiesc acești credincioși fără un drum normal de acces, fără condițiile minime de trai. Totodată Preasfințitul a amintit de eforturile depuse de pr. Iosif Antoci de a aduce lumina electrică în acest sat și s-a angajat că se v-a implica în mod direct la construirea unei biserici adecvate desfășurării cultului divin și întâlnirii cu Dumnezeu.

La ora 12.30 s-a celebrat Liturghia solemnă în biserica parohială de către PS Petru Gherghel avându-i alături pe părintele paroh și pr. Lucian Păuleț.

După sfânta Liturghie a urmat întâlnirea episcopului cu copiii din parohie iar la ora 16.00 cu comitetul parohial îndemnându-i pe toți să fie un exemplu bun pentru cei din jur. La ora 16.30 a avut loc adorația euharistică și rugăciunile și binecuvântarea pentru dobândirea indulgenței plenare pe care Biserica o acordă celor care îndeplinesc condițiile cerute la vizita canonică. În cuvântul de rămas bun episcopul a elogiat eforturile mari pe care le-au depus credincioșii din Tărâța în frunte cu părintele paroh, pr. Toma Encuț și pr. Iosif Antoci în construirea într-un timp record a bisericii din această comunitate.

La sfârșit pr. paroh a adresat un cuvânt de mulțumire în numele său personal și în numele comunității pentru marea bucurie și pentru încurajările pe care Preasfințitul Petru Gherghel și cei doi preoți le-au adus în inimile creștinilor din Parohia Tărâța în preajma sărbătorii Nașterii Domnului nostru Isus Cristos.

Pr. Valentin Ciceu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22-23 decembrie: Vizită pastorală în Parohia Tărâța


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat