Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Presa Bună": Noi apariții la sfârșit de an

La sfârșitul anului 2007, Editura "Presa Bună" prezintă noile apariții editoriale: "Enciclica Spe salvi", "Mesajul cu ocazia Celei de-a XCIV-a Zi Mondială a Migrantului și a Refugiatului", "Mesajul cu ocazia Celei de-a XLI-a Zi Mondială a Păcii", "Cateheze. Anul Sfintei Scripturi III".

*

Editura "Presa Bună": Enciclica Spe salvi

Spe salvi ("Mântuiți în speranță") este cea de-a doua enciclică a papei Benedict al XVI-lea; a fost dată publicității la 30 noiembrie 2007. Enciclica a apărut și în limba română la Editura "Presa Bună".

Enciclica a părut în format A5 (14x20 cm) în colecția "Documente", cu nr. 57; are 62 de pagini, cu copertă galben-alb.

Conform tradiției, titlul preia primele cuvinte ale documentului: "Spe slavi facti sumus" ("În speranță am fost mântuiți"), cuvinte din Scrisoarea sfântului Paul către Romani (8,24).

După ce papa a vorbit în prima sa enciclică Deus caritas est despre iubire, în noua enciclică vorbește despre speranță.

Documentul despre speranță cuprinde o introducere și opt capitole. Primul capitol vorbește despre raportul dintre credință și speranță. Exprimată și mărturisită chiar pe sarcofagele creștine în reprezentarea lui Cristos ca adevăratul filozof care conduce la viața veșnică și ca bunul păstor, speranța este dată de întâlnirea personală cu Dumnezeul cel viu: "A ajunge să îl cunoști pe Dumnezeu - adevăratul Dumnezeu - înseamnă a primi speranța", se spune în enciclică. Efesenii înainte să îl întâlnească pe Cristos aveau mulți zei și "erau fără speranță".

În al doilea capitol este redat conceptul speranței bazate pe credință în Noul Testament și în Biserica primară.

În al treilea capitol cu titlul "Viața veșnică - ce este?" reflecția se îndreaptă spre viața și moartea omului în general, spre ceea ce interesează "aici și acum".

Al patrulea capitol arată că, departe de a fi individualistă, speranța creștină aspiră la "o mântuire comunitară"; ea "presupune exodul din închisoarea propriului «eu»" pentru a primi iubirea în toate dimensiunile sale.

"Transformarea credinței-speranței creștine în timpul modern" este titlul celui de-al cincilea capitol care aruncă o privire asupra componentelor fundamentale ale timpului modern care apar cu o claritate deosebită în gândirea lui Francis Bacon.

În al șaselea capitol "Adevărata fizionomie a credinței creștine" ne pune în față ce anume putem spera și ce anume nu putem spera.

Capitolul al șaptelea descrie patru locuri în care se poate însuși și practica speranța: rugăciunea, acțiunea, suferința și judecata lui Dumnezeu.

Enciclica se încheie cu o contemplare a "Mariei, steaua speranței", un dialog cu ea și o rugăciune.

Rămân importante paginile care vorbesc despre martorii speranței. Sfântul Augustin, care a trăit într-o epocă dramatică; sfânta Giuseppina Bakhita, o africană din anul 1800, făcută sclavă la vârsta de 9 ani, chinuită de stăpâni cruzi, dar până la urmă eliberată și născută la speranță datorită întâlnirii cu Dumnezeul creștinilor; cardinalul Nguyen Van Thuan care "din 13 ani de închisoare, dintre care nouă în izolare... ne-a lăsat o broșură prețioasă: Rugăciuni de speranță. În timpul celor 13 ani de închisoare, într-o situație de disperare aparent totală, ascultarea lui Dumnezeu, faptul de a-i putea vorbi, a devenit pentru el o crescândă putere de speranță".

*

Mesajul cu ocazia Celei de-a XCIV-a Zi Mondială a Migrantului și a Refugiatului

A apărut Mesajul Sfântului Părinte cu ocazia Celei de-a XCIV-a Zi Mondială a Migrantului și a Refugiatului care se va celebra la 13 ianuarie 2008, fiind intitulat "Tinerii migranți".

Sfântul Părinte, atent la problema acută a migrației, produs al globalizării, identifică o categorie specială de migranți - tinerii, și invită să reflectăm îndeosebi la această categorie. Aceștia, din ce în ce mai numeroși, aleg să trăiască departe de familiile și țările lor din diverse motive: familie, studiu, lucru etc., cea mai dificilă problemă a lor fiind dubla apartenență: la cultura de origine, pe care nu vor să o piardă, și la societatea în care doresc să se insereze.

Papa Benedict al XVI-lea invită și comunitățile ecleziale, unde sosesc acești migranți, să-i primească cu simpatie, să le înțeleagă problemele și să favorizeze integrarea lor.

Tinerilor migranți, papa le cere să se pregătească să construiască, alături de tinerii de aceeași vârstă, o societate mai dreaptă și fraternă, îndeplinindu-și îndatoririle față de familie și stat, și să crească în cunoașterea și iubirea lui Cristos.

*

Mesajul cu ocazia Celei de-a XLI-a Zi Mondială a Păcii

La Editura "Presa Bună" a apărut Mesajul Sfântului Părinte cu ocazia Celei de-a XL-a Zi Mondială a Păcii care se va celebra la 1 ianuarie 2008, având ca temă "Familia umană, comunitatea de pace" și care, anul acesta, va sărbători 40 de ani de la prima celebrare a Zilei Mondiale a Păcii.

Mesajul Sfântului Părinte se adresează în mod special familiei pentru că în cadrul ei se naște prima formă de comuniune între persoane, dar spune că și popoarele pământului sunt chemate să instaureze între ele raporturi de solidaritate și colaborare în cadrul aceleași familii, familia umană.

Cele 15 puncte care structurează mesajul dezvoltă mai multe teme legate de familie și pace, după cum urmează: Familia, societatea și pacea; Omenirea este o mare familie; Familia, comunitatea umană și ambientul; Familia, comunitatea umană și economia; Familia, comunitatea umană și legea naturală; Depășirea conflictelor și dezarmarea.

Familia este principala "agenție" de pace și, după cum afirmă Declarația universală a drepturilor omului că familia este nucleul natural și fundamental al societății, ea - familia - are dreptul de a fi ocrotită de societate și de stat. Familia, cea dintâi și de neînlocuit educatoare la pace, este titulară de drepturi specifice și negarea sau chiar restrângerea drepturilor familiei, amenință înseși fundamentele păcii.

*

Editura "Presa Bună": Cateheze. Anul Sfintei Scripturi III

La Editura "Presa Bună" a apărut, în luna decembrie, cartea "Cateheze. Anul Sfintei Scripturi III", un instrument util atât pentru specialiști în cateheze, cât și pentru fiecare credincios în parte.

Cartea apărută recent la Editura "Presa Bună" începe cu scrisoarea pastorală a PS Petru Gherghel, episcop de Iași, în care acesta vorbește despre tema a celui de-al treilea an "dedicat cuvântului Domnului - Sfintei Scripturi, far luminos pentru iubire și viață, temelie pentru făurirea noului popor al lui Dumnezeu" - Sfânta Scriptură și familia și despre programul pastoral catehetic din anul liturgic 2007 - 2008.

Cateheze. Anul Sfintei Scripturi III prezintă, așa cum citim în Scrisoarea pastorală a PS Petru Gherghel, "din partea diferitelor oficii un material adecvat programului pastoral, cu teme și subiecte extrase din Biblie și din magisteriul Bisericii", astfel, cartea conține 81 de cateheze în șase părți: Prima parte conține 12 cateheze despre misterul familiei în Scriptură (elaborate de pr. Felician Tiba și propuse astfel: două în Advent, patru în Postul Mare și șase în timpul de peste an până în luna iunie 2008); a doua parte conține 17 forme de lectio divina despre modele de familie din Sfânta Scriptură (elaborate de pr. Cristinel Fodor); în a treia parte sunt 12 cateheze pentru tineri (responsabil pr. Felix Roca); 18 cateheze pentru copii, care pornesc de la evanghelia fiecărei duminici, în formă cât mai simplă, cu diferite exemple și cu posibilitatea unui dialog între preot (catehet) și copii (elaborate de Surorile "Maria Bambina", sr. Silvia Brandiu) formează a patra parte.

În partea a cincea sunt prezentate 10 cateheze despre familie inspirate din Faptele Apostolilor și elaborate de pr. Felician Tiba, iar partea a șasea conține alte 12 teme din sfântul apostol Paul (responsabil pr. Iosif Antile) care subliniază celebrarea Anului Paulin care începe în luna iunie.

Cartea Cateheze. Anul Sfintei Scripturi III se adresează preoților care lucrează în pastorație, în parohii și filiale, responsabililor cu formarea spirituală și trăirea pastorală în institutele teologice, în școli și în case călugărești, dar și credincioșilor, care pot găsi în ea multe răspunsuri la întrebările legate de trăirea Sfintei Scripturi și de viața de familie.

Catehezele prezentate, prin structura lor, au menirea de a oferi informații cu privire la viața caracterizată de relație (cu Dumnezeu, cu aproapele, relațiile familiale) și de a constitui un sprijin în progresul vieții spirituale.

* * *

Spe salvi
Benedict al XVI-lea, Ed. "Presa Bună", 2007, ISBN 978-973-8191-87-7, 14x20 cm, 62 p., 3 lei

Mesajul cu ocazia Celei de-a XLI-a Zi Mondială a Păcii
Benedict al XVI-lea, Ed. "Presa Bună", 2007, 10x14 cm, 20 p., 0,5 lei

Mesajul cu ocazia Celei de-a XCIV-a Zi Mondială a Migrantului și a Refugiatului
Benedict al XVI-lea, Ed. "Presa Bună", 2007, 10x14 cm, 11 p., 0,5 lei

Cateheze. Anul Sfintei Scripturi III
Ed. "Presa Bună", 2007, 20x14 cm, 278 p., 15 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 39.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat