Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

România: Icoana "Sedes Sapientiae" va face turul sediilor universitare

A VI-a Reuniune generală a universitarilor, intitulată "Europa și America împreună pentru a construi civilizația iubirii", a început duminică, 9 decembrie 2007, în Parohia "Sfinții Fabian și Venanțiu" din Roma și s-a încheiat joi, 13 decembrie 2007. Reuniunea a avut drept scop crearea comuniunii dintre universitarii europeni și cei americani și, întărirea raporturilor dintre universitarii din Roma și cei din România. Manifestarea a început cu sosirea și primirea icoanei Fecioarei Maria, cinstită cu titlul "Sedes Sapientiae - Scaunul Înțelepciunii", sosită din Albania, și s-a sfârșit prin înmânarea icoanei delegației României.

Sfânta Liturghie internațională de deschidere a fost celebrată de Mons. Lorenzo Leuzzi, directorul Oficiului pentru Pastorația Universitară din cadrul Vicariatului de Roma, împreună cu 14 preoți, dintre care doi români: părintele Isidor Iacovici, responsabilul comunităților din Roma și împrejurimi a românilor catolici de rit latin, și părintele Iosif Tiba, capelan universitar al Arhidiecezei de București. Participanții la celebrarea euharistică, studenți din diferite centre universitare din Europa și America, s-au recules în rugăciune în fața icoanei Preasfintei Fecioare. Întâlnirea de deschidere din Parohia "Sfinții Fabian și Venanțiu" din Roma s-a bucurat și de participarea corului comunității române a credincioșilor romano-catolici din capitala Italiei, români care se reunesc regulat în biserica "Santa Maria in Portico" din Piața Campitelli, în centrul istoric al Romei.

Programul celei de-a VI-a reuniuni a universitarilor a fost bogat în conferințe pe teme universitare, dar și în întâlniri de rugăciune, incluzând un pelerinaj cu icoana Preacuratei. Nu au lipsit bucuriile culturale, printre care o vizită ghidată la Muzeele Vaticane și un concert de Crăciun. Dar momentul cel mai așteptat al reuniunii a fost întâlnirea participanților cu Benedict al XVI-lea, care a avut loc joi, 13 decembrie 2007, după Liturghia celebrată în bazilica "Sfântul Petru" de către card. vicar Camillo Ruini.

Delegația studenților universitari români a primit icoana "Scaunul Înțelepciuni" de la delegația studenților albanezi joi, 13 decembrie 2007, în ultima zi a reuniunii, în bazilica "Sfântul Petru", după Liturghia celebrată de cardinalul vicar Camillo Ruini și întâlnirea cu papa Benedict al XVI-lea.

Dăruită de papa Ioan Paul al II-lea universitarilor în timpul Marelui Jubileu din anul 2000, icoana peregrină a poposit în numeroase universități din diferite țări. Și în România va face turul sediilor universitare și va rămâne în țara noastră până la următoarea Reuniune internațională. La 1 martie 2008, cu ocazia celei de-a VI-a Zi Europeană a Universitarilor și a privegherii mariane cu Sfântul Părinte se va stabili legătura audio-vizuală cu delegațiile țărilor participante la reuniune, deci și cu România.

Despre așteptările legate de această reuniune a universitarilor Mons. Lorenzo Leuzzi, directorul Oficiului pentru Pastorația Universitară din cadrul Vicariatului de Roma, a declarat, în timpul reuniunii, pentru Radio Vatican:

"Dorim, în primul rând, crearea comuniunii dintre universitarii europeni și cei americani. Dorim, de asemenea, întărirea raporturilor dintre universitarii din Roma și cei din România, dat fiind că Providența a voit ca icoana pelerină a Maicii Domnului, cinstită cu titlul Sedes Sapientiae (Scaunul Înțelepciunii), să fie încredințată - cu ocazia acestei reuniuni - delegației române. Mai ales în aceste momente, după episoadele neplăcute înregistrate la Roma, dorim să trăim aceste zile într-o comuniune intensă cu universitarii veniți din România, pentru a stabili o colaborare mai strânsă între studenții romani și cei români.

Repet, Providența a făcut ca icoana Preacuratei să meargă în România tocmai acum, după situația de criză dintre România și Italia, dar Maica Domnului este cea care unește popoarele și vom asista joi, în bazilica «Sfântul Petru» la încredințarea icoanei Maria Sedes Sapientiae delegației române. Sper ca acest gest să reprezinte un moment deosebit de frumos al comuniunii cu Roma".

Dar cine sunt cei 12 delegați români și cu ce speranțe au fost la Roma, la cea de-a VI-a reuniune generală a universitarilor? Am aflat de la părintele Iosif Tiba, capelan universitar al Arhidiecezei de București și profesor la Institutul Teologic Romano Catolic "Sfânta Tereza", din București, care a declarat, în timpul reuniunii, pentru Radio Vatican:

"Din partea rectorului Universității din București, participă părintele profesor Isidor Mărtincă; din partea rectoratului de la Târgu Mureș, participă prof. dr. Paul Szilágyi și, de asemenea, sunt prezenți șapte studenți veniți din Iași, Târgu Mureș, Cluj și București. Va veni și arhiepiscopul Ioan Robu, împreună cu doi capelani universitari.

În ceea ce privește România, noi așteptăm și dorim o reînnoire și o conștiință mai vie a pastorației universitare, pentru că este într-adevăr mult de lucru și, dacă Biserica nu se implică suficient în universități, riscăm să se creeze o distanță și o ruptură între universități și Biserică, iar noi știm că Biserica a fost cea care a călăuzit și însoțit tot timpul parcursul și viața universitară".

Radio Vatican


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat