Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Iubesc copiii

Suntem în duminica a III-a din Advent, duminica bucuriei. Este într-adevăr bucurie în sufletul meu, bucuria întâlnirii cu Isus, pe care l-am descoperit în micuțele creaturi care au participat la Liturghia solemnă pentru toți copiii din Săbăoani și, în chip special, pentru ministranți.

Privesc și admir acești îngeri încarnați. Nu pot decât să mă bucur imens de ceea ce văd. Merg mai departe cu gândul și cred că prin acei ochi angelici ai copiilor, Dumnezeu mă privește și mă cheamă să descopăr atotputernicia și gingășia lui fără margini.

Cu lacrimi de bucurie, dar și de umilință, îi cer Domnului să-mi purifice privirea, pentru ca, ori de câte ori privesc în jurul meu, prin ochii mei, el, Dumnezeu-Iubire, să privească și să cucerească fiecare ființă umană, aflată în căutarea lui. Nu pot să-mi iau privirea de la micuțele creaturi ale iubirii divine. M-am predat în fața purității și candorii, transmise de scumpele creaturi. Acum îmi este greu să privesc în sufletul meu, chinuit și obosit de atâtea ispite și încercări, dar mesajul angelic al scumpelor creaturi mi-a dat curaj să privesc cu realism în sufletul meu și să demarez maratonul purificării mele.

Nu am cuvinte să exprim realitatea trăită în timpul predicii, ținută de pr. Andrei Coceangă, cât de atenți și serioși au fost cei peste 50 de ministranți, înrolați în armata sfântă a Domnului Isus Cristos, și toți ceilalți copii care au făcut ca o biserică atât de mare să fie neîncăpătoare.

Ce răspunsuri spontane și minunate au dat acești îngeri drăgălași, atunci când părintele predicator i-a întrebat cu delicatețe cum vor ei să-l urmeze pe Cristos!

Cât de mult iubesc și prețuiesc copiii, pentru că, fără ei, nu aș înțelege în profunzime ce e puritatea, nevinovăția, inocența divină, n-aș putea trăi cu maximă intensitate clipele de paradis oferite de jertfa sfântă.

Ei și numai ei, cu privirea lor imaculată de cer, cu glasul lor angelic, cu puritatea gesturilor, cu spontaneitatea răspunsurilor date, cu simplitatea lor dezarmantă, cu intențiilor lor sincere, de fiecare dată îmi transmit un mesaj divin, al unui Dumnezeu care își manifestă atotputernicia sa, prin simplitatea și puritatea plăpândelor creaturi.

Nobil și înălțător este sentimentul trezit în profundul ființei mele, la prezentarea darurilor, când, într-o ambianță sfântă, acompaniată de corul angelic al copiilor, pe acea mică patenă, lângă ostia pregătită pentru consacrare, simt cum se alătură toate spiritele inocente ale copiilor care participă la misterioasa jertfă. Cât de înălțătoare și sublimă este clipa când, prin Duhul Sfânt, simt parfumul divin al ostiei consacrate, parfum ce învăluie întreaga adunare de copii.

Sunt dezarmat total în fața noutății misterului divin ce se celebrează. Fac tăcere, pentru ca în această duminică a bucuriei să tresalt de bucurie, savurând din plin clipele de har trăite în compania lui Isus și a copiilor.

Nu merit acest privilegiu divin, dar sunt conștient că, o dată ce Dumnezeu mi-a făcut un astfel de favor, eu trebuie să împărtășesc experiența mea și altora.

Pentru privirea lor inocentă, pentru glasul lor angelic, pentru puritatea gesturilor lor, pentru simplitatea lor dezarmantă, pentru toată bogăția spirituală primită în dar de la ei la celebrarea Euharistiei, astăzi, în duminica bucuriei, Doamne, îți mulțumesc!

Pr. Toma Encuță


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat