Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Săbăoani: Tineri în așteptarea Crăciunului

Tinerii din Acțiunea Catolică Săbăoani, împreună cu pr. Claudiu Budău, responsabil cu pastorația acestora, au organizat în duminica a treia din Advent, 16 decembrie 2007, denumită și "Gaudete", o întâlnire la care au participat tineri din parohiile: Pildești, Gherăești, Tămășeni, Barticești, Roman, Sagna, Nisiporești și Valea Mare. Această întâlnire a cuprins un program de colinde prezentat de fiecare grup de tineri și un program de divertisment cu scenete și cântece.

Tinerii din Săbăoani și-au propus să se bucure într-adevăr de Cristos care vine, dar nu singuri. Ei au avut deosebita onoare și bucurie de a-i invita pe mulți din tinerii din comunitățile romano-catolice vecine, și nu numai pentru că li s-au alăturat și tineri din zone mai îndepărtate.

În jurul orei 14.00, tinerii din Acțiunea Catolică Săbăoani, împreună cu pr. Claudiu Budău, responsabil cu pastorația acestora, i-au primit pe cei care au binevoit să dea curs invitației lor, mai exact pe cei sosiți din parohiile Pildești, Gherăești, Tămășeni, Barticești, Roman, Sagna, Nisiporești, Valea Mare. La acest moment de bucurie, în așteptarea Crăciunului, au participat și câțiva din preoții responsabili cu pastorația tinerilor în parohiile participante, printre care se numără: pr. Emanuel Bejenaru, vicar la Tămășeni, pr. Laurențiu Ignat, vicar la Pildești, pr. Daniel Budău, vicar la Sagna, pr. Flavian Enășcuț, paroh la Nisiporești, pr. Francisc Fărcășel, paroh la Roman - "Isus, Bunul Păstor", pr. Florin Sescu, vicar la Valea Mare, fr. Vincențiu Ghiurcă, FSC-Pildești.

Întâlnirea a cuprins un program de colinde, prezentat de fiecare grup de tineri și un program de divertisment cu scenete și cântece. A urmat o agapă frățească oferită de parohia gazdă, după care întâlnirea s-a încheiat cu vizionarea concertului "Weihnachten rund um die Welt" (Crăciunul în jurul lumii), de André Rieu.

Această sărbătoare își găsește originile în inițiativa comună a tinerilor din Acțiunea Catolică a Tinerilor din parohiile Săbăoani și Pildești, avută cu ani în urmă, de a petrece înaintea sărbătorii Crăciunului câteva ore împreună, marcând evenimentul întrupării Fiului lui Dumnezeu printr-un program comun de colinde. În acest an, a fost extinsă inițiativa, lansând invitația și tinerilor din alte comunități și se pare că ideea s-a bucurat de un foarte mare succes, tinerii surprinzând plăcut prin numărul mare de participanți, dar și prin sufletul pus la pregătirea acestui moment de întâlnire.

În ciuda frigului și a fulgilor de nea ce au însoțit acest moment de întâlnire și comuniune a tinerilor la Săbăoani, participanții s-au întors bucuroși la casele și în comunitățile lor, cu gândul neexprimat, dar sincer, de a se reîntâlni și cu alte ocazii viitoare și poate în prezența și a altor tineri din celelalte comunități catolice. Dumnezeu să le păstreze veșnic inima tânără și entuziasmul mereu proaspăt, pentru a nu pierde niciodată dorința de a deveni oameni de caracter și creștini autentici, după inima lui Dumnezeu și necesitățile Bisericii sale.

Un proverb spaniol spune că "fiecare anotimp are bucuriile lui specifice". Ne aflăm în timpul Adventului, în care învățăm încă să-l așteptăm cu răbdare pe cel care trebuie să vină, spre mântuirea noastră, a tuturor. Biserica a crezut de cuviință ca în cea de-a treia duminică din Advent să ofere credincioșilor cumva un răgaz, un respiro, un moment de bucurie, pentru ca așteptarea lui Emanuel, Dumnezeu cu noi, să nu fie una tristă, blazată, doar sub semnul postului, al renunțărilor și sacrificiilor, dar și sub semnul bucuriei. De aceea această duminică poartă denumirea de "Gaudete" ("Bucurați-vă!"), o bucurie motivată doar de certitudinea venirii în curând a Mântuitorului așteptat.

Pr. Claudiu Budău

* * *

Reflecție: A venit în sfârșit "acel mâine" atât de dorit de mine

Pentru că simt deja aroma și candoarea "unui mâine" fericit, trăit în eterna ambianță a luminii și iubirii divine, astăzi aud chemarea, mai mult ca oricând, la slujire. Nu am nici un dubiu, vocația fiecărui om este cea de slujire. Vom fi fericiți sau nu mâine, în funcție de modul cum astăzi știm să slujim cu adevărat.

În ciuda faptului că mereu simt în ființa mea sfâșietoarea dramă a divorțului dintre trup și suflet, încerc să fiu calm. Cu dramul de sinceritate, ce-l mai găsesc în mine, în dialogul meu cu Domnul, cerșesc zilnic ca puterea spiritului meu să domine totdeauna răbufnirea cărnii, carne ce nu simte niciodată viața transmisă cu atâta gingășie de Spiritul Etern.

Știu care sunt roadele trupului și absurdă ar fi enumerarea lor, dar cred cu tărie în spiritualizarea cărnii mele, și voi fi cu adevărat fericit atunci când spiritul și trupul vor fi pentru totdeauna la masa comuniunii divine, având ca meniu preferat slujirea. La această stare de echilibru, atât de mult dorită, vreau să ajung cu orice preț, indiferent cât de greu va fi drumul.

Până atunci însă, cu durere remarc apariția continuă a vanității și mediocrității ce mă ispitesc.

Simt cum ființa mea slabă, aflată în război cu propriul egoism, se sufocă. Sleit de puteri, cu greutatea în spate a fructului sterp născut din alegerile mele cotidiene, încerc să rezist, gândindu-mă la noutatea zilei de mâine, așteptând misterioasa zi a întâlnirii cu Domnul.

Surpriză! Ce surpriză! Pe neașteptate, acel mâine dorit și visat, se pare că s-a concretizat deja într-un astăzi, plin de bucurie și speranță.

Într-adevăr, e mare bucurie în sufletul meu, în sufletul comunității din Săbăoani, mai ales e bucurie în sufletele tinerilor din Acțiunea Catolică, veniți aici din mai multe comunități creștine catolice din Dieceză: Roman, Sagna, Pildești, Tămășeni, Nisiporești, Gherăești, Barticești, Valea Mare etc.

Vă mulțumesc, dragi tineri, că în această după-amiază a duminicii a III-a din Advent - Duminica Bucuriei, ați adus bucuria în sufletul meu și al comunității noastre, prin gestul vostru atât de nobil și plin de iubire sfântă, concretizat prin cântul sfânt al colindelor. Dumnezeu să vă binecuvânteze cu darul eternei fericiri spirituale și bravilor preoți care au fost cu voi și au participat la această sărbătoare, un sincer mulțumesc, curaj mult și succes deplin pe baricada slujirii autentice.

Tuturor pace, bucurie și succes la drum, spre marea sărbătoare a Nașterii Domnului.

Pr. Toma Encuță


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat