Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Radio VaticanBlaj: Doi noi episcopi pentru Biserica Română Unită cu Roma Greco-Catolică

La Blaj au fost consacrați doi noi episcopi pentru Biserica Română Unită cu Roma Greco-Catolică duminică, 16 decembrie 2007, în catedrala mitropolitană greco-catolică "Sfânta Treime". Cei doi noi păstori succesori ai apostolilor sunt: PS Mihai Frățilă, episcop auxiliar de Făgăraș și Alba Iulia cu sediul la București, și PS Vasile Bizău, episcop al Curiei Arhiepiscopale Majore. Radio Vatican a transmis o amplă corespondență de la părintele William A. Bleiziffer, notar al Sinodului Episcopilor Greco-Catolici din România.

O mare bucurie astăzi în Biserica Română Unită cu Roma Greco-Catolică pentru că la Blaj au fost hirotoniți doi noi episcopi. Este vorba de PS Mihai Frățilă, episcop auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș, care va avea sediul la București, și de PS Vasile Bizău, care în noua conformație a Bisericii noastre, aceea de Biserică Arhiepiscopală Majoră, va ocupa funcția de episcop al Curiei Arhiepiscopale Majore. Fără îndoială este o zi plină de bucurie și de solemnitate pentru că în prezența unui număr foarte mare de credincioși greco-catolici, dar și ortodocși, Preafericirea sa Lucian Mureșan împreună cu ceilalți episcopi membri ai Sinodului au procedat la hirotonirea solemnă a acestor doi noi candidați, aleși de către Sinod la 20 iunie a.c. La 27 octombrie, papa Benedict al XVI-lea împreună cu Preafericirea sa arhiepiscopul nostru major au proclamat concomitent la Roma și la Blaj alegerea realizată în Sinod. Astăzi, așa cum am amintit, în prezența unui număr extraordinar de mare de credincioși, în prezența unor înalte fețe bisericești și, inclusiv, reprezentanți ai Sfântului Scaun și ai Congregației pentru Bisericile orientale, dar și a altor ierarhi din țările învecinate, mă refer aici la Biserica Ucraineană, care a trimis un delegat, la Biserica din Slovacia și la Biserica Greacă, care tot așa a trimis un delegat la acest important eveniment al Bisericii noastre. Țin să menționez faptul că, alături de toți episcopii greco-catolici și romano-catolici din țară, au fost prezente și oficialități ale statului și ne-am bucurat, inclusiv, de mesaje din partea ex-nunțiului de România, Excelența sa Jean-Claude Périsset, actualmente nunțiu apostolic în Germania, țara natală a Sfântului Părinte. Aș ține să amintesc, alături de alte mesaje, a fost dat citirii și mesajul Excelenței sale domnul Traian Băsescu, președintele României. O prezență cu totul particulară și satisfăcătoare a fost aceea a ÎPS Andrei Andreicuț, arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia, care în cuvinte simple, dar foarte frumoase, i-a felicitat pe cei doi noi episcopi în nume personal, dar mai întâi în numele Preafericirii sale Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Acest gest, desigur, este interpretat cu foarte mare bunăvoință și observăm că urările sincere de care s-au bucurat cei doi noi ierarhi din partea unui ierarh ortodox pot duce, desigur, la stabilirea unor relații foarte cordiale între aceste două Biserici surori, și asta cu atât mai mult cu cât limitele de competență canonică sunt oarecum suprapuse.

Ceremonia a început la ora 9.30 cu o procesiune care a plecat de la sediul arhiepiscopului major până la catedrală, fiind însoțiți de prapuri, seminariști, credincioși, un număr impresionant de preoți și în jur de 30-35 de ierarhi ai Bisericii Catolice și reprezentanți ai Bisericilor catolice surori din țările învecinate. Ceremonia a fost una deosebită, și asta pentru că, așa cum s-a amintit și în cuvântul de învățătură, al Preafericirii sale din 8 septembrie 1994, Biserica Blajului nu s-a mai confruntat cu un asemenea eveniment. La vremea respectivă au fost hirotoniți în biserica catedrală a arhiepiscopului major alți doi noi episcopi. Deci iată că la distanță de aproximativ 13 ani, comunitatea greco-catolică, Biserica Blajului și întreaga Biserică Greco-Catolică se bucură de hirotonirea a doi noi episcopi care, cu siguranță, vor da un nou suflu atât organizării ierarhice a Bisericii noastre, cât și activităților pastorale pe care Biserica noastră se străduiește să le acorde bunilor noștri credincioși.

Radio Vatican (16 decembrie 2007)


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat