Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Acțiunea Catolică "Sfântul Iosif" din Dieceza de Iași, la 15 ani

Acțiunea Catolică "Sfântul Iosif" din Dieceza de Iași a împlinit sâmbătă, 8 decembrie 2007, 15 ani de activitate.

La 15 ani de existență în Dieceza de Iași, aducem mulțumiri lui Dumnezeu pentru marele dar care este Acțiunea Catolică. Cu umilință și bucurie profundă recunoaștem bogăția carismei care dă originalitate Acțiunii Catolice și care de altfel, o animă: a fi laici angajați în viața și misiunea Bisericii; în raport strâns cu păstorii, în serviciul comuniunii ecleziale, trăit în fiecare Biserică particulară și în fiecare comunitate parohială. Bărbați și femei care trăiesc puternic înrădăcinați în pământurile lor, în comunitatea lor, în orașul lor. Copii, tineri și adulți care doresc să-și asume în comunitate aceste angajamente ca mărturie a unei fraternități care devine realitate pentru toți.

Scopul/misiunea asociației: Acțiunea Catolică "Sfântul Iosif" este o asociație de laici care se angajează la realizarea scopului apostolic general al Bisericii, în mod liber, în formă comunitară și organică și în directă colaborare cu ierarhia Bisericii.

Scurt istoric: În mod oficial, AC din Dieceza de Iași a luat ființă la 8 decembrie 1992, când, cu binecuvântarea PS Petru Gherghel, în nouă parohii din dieceză tinerii și-au exprimat dorința de a adera la această asociație. Treptat, numărul de parohii a crescut, ajungându-se astăzi la 41 de parohii membre, cinci simpatizante și 1844 de membri. Structural, AC este împărțită pe sectoare de vârstă (copii, tineri, adulți) și trei zone de activitate (Iași, Roman, Bacău). Activitatea asociației se realizează pe mai multe laturi care sunt asociate grupurilor: latura educativ-formativă, latura caritativă, latura liturgică și latura cultural-creativă. La nivel parohial au loc activități locale corespunzătoare celor patru laturi. La nivel diecezan, activitățile specifice AC sunt: campusuri diecezane, cursuri de formare pentru animatori, Ziua Tineretului (sărbătorită la nivel diecezan), pelerinajul marian de la Cacica, ștafeta rugăciunii (activitate liturgică pentru Postul Mare), campusuri sectoriale. La nivel național, AC s-a implicat în organizarea unor Întâlniri Naționale de Tineret și a participat cu entuziasm la orice invitație în acest sens. La nivel internațional, activitățile AC se desfășoară în colaborare cu alte asociații din Europa și din întreaga lume. AC este membră a Forumului Internațional al Acțiunii Catolice prezent în diferite țări ale lumii. A participat de asemenea la diverse campusuri internaționale, pelerinaje și Zile Mondiale de Tineret.

"Istoria voastră este un motor care vă pune în mișcare" - a afirmat papa Paul al VI-lea către Acțiunea Catolică, în anul 1968, tocmai pentru a indica forța propulsivă a unei experiențe mai mult decât seculară. Care sunt conținuturile cele mai precise ale istoriei? Care sunt constantele, laitmotivele ce sunt parcurse și care constituie lecția principală pentru a ne interpreta prezentul și a ne imagina viitorul?

Acțiunea Catolică este inserată în slujba Bisericii locale, ce are în episcop principiul său vizibil de unitate. Membrilor săi ea cere, ca și unice condiții, să fie botezați, domiciliați în Biserica particulară și să se angajeze scopului general apostolic al Bisericii. Inserată în drumul obișnuit al Bisericii locale, prezența Acțiunii Catolice în Biserică nu este nici generică și nici în afara cotidianului, deoarece această asociație se angajează ca viața fiecărei persoane să-și găsească plinătatea în Cristos: să evanghelizeze bucuriile și suferințele cotidiene, speranțele și decepțiile sale. În acesta trăiește și crede Acțiunea Catolică! Membrii Acțiunii Catolice sunt misionari ai vieții cotidiene, propunând o speranță sigură și durabilă, credința în Isus Cristos. Acțiunea Catolică, așa cum reamintea mereu papa Ioan Paul al II-lea, de fericită amintire, își are originea într-un dar particular al Duhului Sfânt, o carismă ce își are descrierea sa completă în decretul conciliar despre apostolatul laicilor, Apostolicam actuositatem: "Voi sunteți, spunea papa, acei laici creștini experți în faimoasa aventură de a face ca evanghelia să ia contact cu viața!".

Papa Benedict al XVI-lea spunea într-un mesaj adresat Acțiunii Catolice: "Dragi prieteni, să nu obosiți în a reaminti tuturor că poate fi dificil, dar că e atât de necesar și de frumos, că doar evanghelia poate satisface în mod deplin așteptările inimii și poate crea o adevărată umanitate!".

Mariei, protecției sale materne și atente, încredințăm drumul nostru, cerându-i darul reînnoirii. Ea care a zămislit lumii viața, semn al reînnoirii prin excelență, să ne facă să explorăm orizonturile tot mai noi ale evangheliei și ale istoriei; o reînnoire care nu urmează agitația capricioasă a lumii, dar care este capabilă de a se "consuma" cu profunzimea și căldura unei inimi convertite; o reînnoire care prinde viață în experiența fiecăruia dintre noi.

Aceasta este inima evangheliei și adevăratul motiv pentru care Acțiunea Catolică există în lume.

Așadar, să nu vă fie teamă, zburați tot mai sus, înaintați în larg, aveți curajul viitorului!

Anca Lucaci


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat