Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: "Vino Doamne, nu întârzia... vine Domnul cu putere"

Aceste cuvinte le auzim de foarte multe ori în timpul Adventului: sunt practic pe de o parte strigătul multisecular (sau aș îndrăzni multimilenar) al omenirii dinaintea venirii în trup a lui Isus Cristos, venire concretizată - așa cum bine știm - acum mai bine de 2000 de ani; a doua expresie face parte din bine cunoscutele texte ale profeților care au anunțat venirea Mesiei. Am putea spune că aceste două expresii devin refrenul timpului de pregătire pentru sărbătoarea Crăciunului. Creștinul matur care trăiește timpul în mod liturgic, adică sfințind timpul prin divinizarea acestuia (adică prin căutarea în lumea și timpul nostru a semnelor prezenței lui Dumnezeu în ambientul uman), nu ezită să petreacă fiecare moment amintindu-și, în mod liturgic, că acest timp al Adventului vrea să reparcurgă - atât cât e posibil - etapele istoriei mântuirii până la venirea Mântuitorului Isus; urmând ca la Crăciun - o dată reparcurse aceste etape - să se poată bucura de prezența în trupul copilașului din ieslea săracă de Dumnezeul făcut om, de Emanuel.

De câte ori și în zilele noastre, chiar noi înșine, nu înălțăm lui Dumnezeu aceleași cuvinte? De câte ori, în momentele de suferință, de dubiu sau de întristare sufletească nu am vrea ca Dumnezeu să intervină "cu putere" în viața noastră sau a celor dragi ai noștri? Și cam de tot atâtea ori ni se pare că nu primim nici un răspuns.

Gândindu-mă la cum a venit Isus în lume, îmi vine să mă întreb: Dumnezeu - prin și în Isus - a venit în lume, dar câți au recunoscut venirea sa? Au strigat atâtea veacuri după Mesia, și când a venit... nu au reușit să-l recunoască. Între altele, Ioan parafrazează acest lucru când zice "Lumea nu l-a recunoscut. A venit la ai săi și ai săi nu l-au primit" (In 1,10-11). Este paradoxal: l-au așteptat și când a venit nu l-au recunoscut. De ce? Dubiul care îmi vine se bazează pe o bine cunoscută afirmație a lui Isaia: "Gândurile mele nu sunt gândurile voastre, căile mele nu sunt căile voastre... cât de departe este cerul de pământ, tot atât de departe sunt căile mele de căile voastre" (Is 55,8-9). Deci dacă nu reușim să discernem modul lui Dumnezeu de a veni, poate că nu e "vina" Domnului; poate că noi nu suntem în stare să recunoaștem modul său de a acționa, de a intra în viața noastră.

Să ne gândim cum s-a întâmplat venirea lui Isus acum 2000 de ani. Fiul lui Dumnezeu s-a născut din femeie (cf. Gal 4,4), după ce Maria îl concepuse prin adumbrirea Duhului Sfânt. Deci venirea lui pe lume nu a rupt schemele umane, nu a venit cu acea putere și acea "publicitate" de care vorbesc atât de mult unele cărți profetice cu amprentă apocaliptică (Daniel și Mihea, de exemplu)... sau cel puțin cum se puteau înțelege - uman vorbind - acele texte. Cu siguranță iudeii timpului lui Isus se așteptau la acest mod "cu putere" de venirea Mesiei; dar criteriile așteptării iudaice ale Mesiei s-au dovedit diferite de cele ale logicii lui Dumnezeu, împlinind afirmațiile din Isaia 55,8-9.

Mă întorc la noi. Dacă noi îl așteptăm pe Isus, Mântuitorul vieții noastre, e bine să verificăm care sunt modurile prin care credem noi că va veni! Nu cumva și noi avem așteptări "diferite" de modul cum Dumnezeu crede oportun să vină în viața noastră? Nu cumva și noi vrem ca Isus să vină "cu putere"..., să demonstreze celor care ne iau peste picior pentru că suntem credincioși că el există? Nu cumva am vrea ca să ne folosim de venirea Mesiei pentru a demonstra altora - "ex auctoritate" că noi avem dreptate, că suntem cei mai puternici? Să nu uităm că Dumnezeu a venit - aș îndrăzni să zic - pe ascuns: nu vrea să forțeze pe nimeni să-l primească. Cine vrea (vezi păstorii, și alți oameni simpli ca ei) să-l întâlnească trebuie să coboare de pe piedestalul propriilor așteptări pentru a intra în "lumea lui Dumnezeu", o lume a slujirii, o lume a simplității, o lume a înjosirii de sine. Și acest lucru nu doar prin cuvinte sau la nivel de dorințe, ci concret, în modul de a fi în cotidian. Altfel riscăm să trăim (și) acest Crăciun așa cum (poate) s-a întâmplat de atâtea ori până acum când nu am reușit să ne bucurăm cu adevărat, în mod profund de venirea lui Isus la Crăciun. "Era în lume și lumea nu l-a recunoscut".

Pr. Eduard Patrașcu

 



 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat