Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Valea Mare: Zi de reculegere pentru AC

Pentru copiii, tinerii și adulții din Parohia Valea Mare care au dorit să depună adeziunea pentru Acțiunea Catolică au fost organizate două zile de reculegere, vineri, 7 decembrie 2007 pentru copii, respectiv sâmbătă, 8 decembrie 2007 pentru tineri și adulți, la mănăstirea Surorilor Franciscane din Valea Mare, organizate fiind de părintele vicar Florin-Petru Sescu împreună cu o parte din tinerii comunității.

Programul zilei de reculegere pentru copii de vineri, 7 decembrie 2007, a început cu o rugăciune în capela mănăstirii, continuând cu vizionarea unui film educativ numit "Dă mai departe". După film surorile i-au servit pe copii cu gogoși și suc. După o scurtă pauză, s-au format trei grupe în funcție de clasele de la școală: I-III, IV-V, respectiv VI-VII. Fiecare grupă a avut câte doi animatori care trebuiau să anime și să supravegheze buna desfășurare a activităților.

Grupa celor mici, clasele I-III, a avut de realizat câteva felicitări pe care să le ofere mai târziu bătrânilor din sat, învățând astfel să aducă prin munca lor bucuria pe chipul celorlalți.

Grupa celor mari, clasele IV-V, a avut de discutat despre cum ar trebui să arate chipul ucenicului prompt și fidel.

Grupa preadolescenților, clasele VI-VII, a avut de analizat textul adeziunii, subliniind implicațiile acesteia.

Toate acestea au culminat cu un program spiritual de spovezi și rugăciune în capela surorilor.

Pentru că timpul a zburat mult prea repede și s-a făcut întuneric, și pentru că locul le-a plăcut foarte mult copiilor, ei au promis surorilor că în timpul Crăciunului toți copiii din cadrul Acțiunii Catolice vor merge la mănăstire pentru a lua parte o sfântă Liturghie solemnă, în capela lor.

Sâmbătă, 8 decembrie 2007, tinerii și adulții din cadrul Acțiunii Catolice din Valea Mare, împreună cu asistentul lor spiritual pr. Florin-Petru Sescu , au dorit ca ziua de reculegere să fie puțin mai specială hotărând astfel ca ea să se desfășoare la Luncani, loc special pentru asemenea evenimente.

Programul zilei a început la ora 11.00 cu o rugăciune și un joc prin care toți participanții la această zi și-au înfruntat fricile cu privire la angajarea pe care urmau să o facă.

După acest moment a urmat schițarea de către toți participanții a trăsăturilor care ar trebui să caracterizeze chipul unui ucenic al lui Cristos. Această schițare a continuat cu o meditație în care s-a vorbit despre chipul apostolului Petru care a devenit stânca Bisericii Universale, deși era un simplu pescar și nu prevestea faptul că ar putea fi un ucenic al lui Cristos.

La amiază, toți participanții au intrat în capela mănăstirii de la Luncani pentru rugăciune și pentru a cânta rugăciunea Îngerul Domnului.

A urmat masa de prânz.

După pauza de masă s-au organizat șase grupe, fiecare grupă având de discutat diferite teme: un decalog al grupului AC; care ar fi situațiile care ar dezbina grupul și cum pot fi evitate; care ar fi conflictele des întâlnite și ce soluții s-ar putea găsi; propuneri de activități etc. La sfârșit fiecare grupă a trebuit să prezinte tuturor rezultatele.

La ora 14.30 a început lectio divina, unde s-a aprofundat momentul întâlnirii lui Cristos cu tânărul bogat.

A urmat, apoi, celebrarea penitențială însoțită de 50 de minute de tăcere profundă și reculegere pentru a putea face o spovadă bună.

După spovadă, a urmat sfânta Liturghie, locul întâlnirii cu Cristos, fiind celebrată de părintele vicar Florin Sescu, care a ținut o meditație cu privire la disponibilitatea celor doresc să adere la AC.

Ziua de reculegere s-a încheiat printr-un joc de cunoaștere reciprocă, cu sublinierea principalelor idei de reținut din această zi, și cu o rugăciune comună.

Domnul să îi ajute pe membrii AC ca în acest nou an asociativ să poată fi cu adevărat ucenici prompți și fideli la chemarea lui Cristos.

Iuliana Bulai


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat