Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Hramul românilor și vizita PS Aurel Percă

Românii de la Roma au sărbătorit hramul în solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, sâmbătă, 8 decembrie 2007, când a fost celebrată o sfântă Liturghie solemnă în limba română la ora 15.30 de către PS Aurel Percă la biserica Santa Maria in Campitelli, piața Veneția.

Ziua de 8 decembrie are o relevanță specială pentru creștinii catolici români din Roma. În această zi ei o cinstesc pe patroana lor, Sfânta Fecioară Maria, neprihănit zămislită. De câțiva ani s-a decis ca solemnitatea Neprihănitei Zămisliri a Sfintei Fecioare Maria să fie sărbătoarea patronală a credincioșilor care participă la Liturghia în limba română la biserica Santa Maria in Campitelli, piața Veneția.

La hram, bucuria tuturor a fost sporită de prezența episcopului auxiliar de Iași, Aurel Percă în mijlocul comunității. La celebrare au fost prezenți mulți credincioși și un mare număr de preoți. Printre invitații de seamă, din partea clerului s-au numărat pr. Bruno Mioli, reprezentant al Fundației Migrantes din cadrul Conferinței Episcopale Italiene, pr. Pierpaolo Felicolo, responsabil al Oficiului pentru Migranți la Vicariatul din Roma, precum și Mons. Anton Lucaci, coordonator național al pastorației emigranților români în Italia.

Au participat de asemenea, doamna Lidia Turconi, de la Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun, și delegați ai unor asociații laice nonguvernamentale.

La începutul celebrării a luat cuvântul părintele Isidor Iacovici, capelanul emigranților catolici români din Roma. Pe lângă salutul adresat celor din Biserică, sfinția sa a evidențiat prezența, în premieră, a unui episcop din România la sărbătoarea hramului, motiv de bucurie și de speranță.

După proclamarea lecturilor sfinte, Preasfințitul a ținut un cuvânt de învățătură, subliniind rolul Sfintei Fecioare Maria în planul de mântuire al lui Dumnezeu și exemplul de credință și umilință al Fecioarei, ferită de prihana păcatului încă din momentul conceperii. Credincioșii au înțeles necesitatea convertirii și a imitării modelului oferit de Maria, disponibilă în a împlini în toate voință sfântă a lui Dumnezeu.

La finalul sfintei Liturghii, Mons. Anton Lucaci a mulțumit tuturor celor care au luat parte la sărbătoare și i-a încurajat pe credincioși să își păstreze credința și să fie martori ai lui Cristos și în fața acelora care îi denigrează în aceste zile pe români.

Înainte de binecuvântarea finală, credincioșii români au ținut să îl felicite pe Mons. Aurel Percă la împlinirea celor 8 ani de episcopat.

După sfânta Liturghie a urmat o agapă în sala Baldini, acolo unde s-au adunat peste 100 de persoane pentru a gusta din bucatele tradiționale românești și pentru a împărtăși bucuria sărbătorii.

Frumusețea și sfințenia Sfintei Fecioare Maria, contemplate în această zi de neuitat, să rămână ideal pentru fiecare creștin și imbold pentru a face zi de zi voia Domnului.

Pr. Iulian Faraoanu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat