Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Celebrare in memoriam ep. Anton Durcovici

S-au împlinit 56 de ani de la moartea episcopului martir Anton Durcovici la 10 decembrie 2007. PS Petru Gherghel a celebrat sfânta Liturghie pentru episcopul Durcovici luni, 10 decembrie 2007 la ora 18.00 în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași. Alături de Excelența sa au concelebrat cinci preoți.

La predică Preasfințitul a spus că 10 decembrie este o zi care trebuie să rămână pentru noi o zi de memorie, o zi care nu trebuie să fie uitată niciodată. Ceea ce s-a întâmplat la această dată este de fapt ceea ce ne-a spus Isus în evanghelia pe care am ascultat-o: el a venit să dea mărturie despre Tatăl, despre iubirea sa față de oameni, a venit să moară pentru noi, ca noi să avem viață. Este, așadar logica lui Dumnezeu care vine pe pământ, este logica bobului de grâu care cade sub brazdă și moare pentru a aduce rod; dacă nu moare, rămâne singur. Așadar, în această zi în care îl amintim pe episcopul nostru este, de fapt, o retrăire a vieții lui Isus, a evangheliei pe care am ascultat-o astăzi. Este ziua intrării în patria cerească a Preasfințitului Anton Durcovici. Excelența sa a mai amintit că la seminar a avut loc la 10 decembrie 2007 un simpozion cu tinerii preoți care au venit să-și primească diplomele de recunoaștere a muncii lor de 10 ani. În cadrul simpozionului au avut ocazia să vadă portretul unui adevărat păstor care își dă viața pentru oile sale în persoana episcopului Durcovici. Tot la simpozion, rectorul seminarului a spus că merită să se țină minte cum a știut un păstor să-și iubească turma, cum a știut episcopul Anton Durcovici să-i iubească pe seminariști, turma ce i-a fost încredințată spre păstorire la Iași. Un păstor care și-a iubit turma dându-și viața asemenea lui Isus.

Vorbind despre munca episcopului Anton Durcovici în Dieceza de Iași, Preasfințitul a spus că prin ideile sale el a lucrat pentru a-i întări pe credincioșii săi în credință, în iubirea față de Dumnezeu, nu altceva, să-i facă să fie pregătiți pentru orice jertfă în apărarea lui Cristos și pentru aceasta el nu a putut să fie lăsat liber, pentru că era considerat unul care întreținea în oameni flacăra iubirii totale, a credinței. Excelența sa a recomandat ca important de reținut, când celebrăm amintirea trecerii sale în împărăția celor drepți, ceea ce ne-a lăsat ca moștenire: iubirea față de Dumnezeu, Isus din Euharistie și încrederea în Maica Sfântă.

Cu referire la această moștenire, Excelența sa a dat un exemplu din ceea ce relatează pr. Anton Despinescu despre un fapt petrecut la București, în anul 1944: marele bombardament asupra Bucureștiului când toți cei din casa episcopală s-au retras în subsol. Ultimul care a intrat a fost episcopul de mai târziu, canonicul Anton Durcovici, rectorul seminariștilor, purtând în brațe pixida cu ostiile din tabernacol pentru a-l apăra pe Isus în fața acelui bombardament. În acele momente, rugăciunea canonicului Durcovici era atât de puternică, încât toți ceilalți s-au unit în rugăciune cu Isus cerându-i lui să intervină și să ocrotească casa.

Preasfințitul a amintit apoi de o altă caracteristică a vieții acestui erou: iubirea față de mama, spunând că lângă el a avut-o necontenit pe mama Maria, mama proprie care l-a iubit și care a transmis toată credința și iubirea în sufletul preotului de mai târziu și curajosului apostol. De asemenea, a mai spus că statuia care a aparținut familiei Durcovici din curtea seminarului din Copou este Madona către care mama lui l-a îndreptat mereu și că el a voit să așeze această dieceză sub ocrotirea Maicii Domnului, cunoscându-se rugăciunea de consfințire către Inima Neprihănită a Mariei pe care episcopul Durcovici a făcut-o la 22 august 1948, nu cu mult înainte de a fi arestat. Această prezență a Maicii Domnului, a mai adăugat Excelența sa, a rămas mereu în poporul nostru, mereu alături de cei care au trebuit să lupte; Dieceza de Iași a avut și are o mulțime de vocații, o mulțime de familii bune și nu se explică altfel acest lucru, decât prin iubirea și încrederea deosebită a familiilor în Maica Preasfântă.

Preasfințitul a afirmat că acestea sunt dovezi ale unei binecuvântări speciale din partea lui Dumnezeu pe care le legăm direct de oferta episcopului nostru, a preoților noștri care au suferit și au murit, de iubirea credincioșilor noștri care s-au încrezut în Maica Sfântă.

În încheiere Preasfințitul a vorbit despre necesitatea de a duce mai departe moștenirea primită rugându-ne lui Dumnezeu și Maicii Preacurate să ne facă capabili de a ști să dăm mărturie despre iubirea lui Dumnezeu cu acel curaj al eroilor noștri, al eroului și martirului Anton Durcovici.

La finalul Liturghiei, PS Petru a prezidat un requiem în memoria episcopului Durcovici.

Maricel Bulai


 

lecturi: 53.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat