Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Un gând pentru Advent

Nu sunt un om matur, dar vorbesc și mă comport ca și cum aș fi. Aceasta e durerea cea mai mare a spiritului meu, că nu sunt ceea ce ar trebui să fiu. În fiecare zi, mă întâlnesc cu același eu obraznic, ce mă sfidează cu obsedanta lui mândrie. Lingușitor și în mod perfid, se apropie cu plecăciuni și osanale, amăgindu-mă cu falsa realitate, că aș fi suficient de sus, în rațiune, comportament și înțelepciune. Și tot atât de grea e lovitura, dată de jupânul nedorit, când, cu multă dibăcie, îmi introduce zeama de cucută în vene, chiar atunci când încercarea vine și crucea e atât de grea.

În somn, ori vis sau veghe, oribilul ghimpe al discordiei mă urmărește. Vrea cu orice preț și sacrificiu să-mi distrugă și mica flacără de speranță, ce pâlpâie în candela vieții. Teribilul asasin vrea să îndepărteze și ultimul dram de libertate de care mă bucur, să devin astfel o simplă marionetă, manipulată și dirijată de un instinct orb - inamicul numărul unu al vieții. Nu mi-am putut închipui vreodată o luptă atât de grea, strânsă și enervantă, cu propriul eu egoist și plin de sine, ce vrea să distrugă tot ce e bun din mine și să mă facă dependent de sine.

Încerc să mă adun, îngenuncheat în fața crucii și a cărții sfinte. Privesc spre Răstignit, ținând cu amândouă mâinile cartea vieții în dreptul inimii. Tăcerea divină în care am rămas mai mult timp, a făcut deodată posibilă revolta totală împotriva eu-lui egoist și a dependenței ucigătoare. Privesc din nou spre Răstignit și, cu putere mare, spun: "Doamne, urăsc de moarte dependența de eul egoist din mine, de orice persoană sau lucru, pentru că dependența mă face sclav al celor trecătoare, incapabil să slujesc și să iubesc cu adevărat.

Doamne, urăsc de moarte dependența, pentru că-mi distruge libertatea de alegere - darul bunătății tale - și-mi mutilează personalitatea, conducându-mi ființa la ruină, degradare și moarte.

Doamne, urăsc dependența, căci ea nu vrea să accepte demnitatea persoanei și vrea să distrugă tot farmecul vieții. Urăsc dependența, pentru că nu e un dar, ci e un jug blestemat, o capcană absurdă, în care, dacă ai căzut, cu greu te mai salvezi.

Doamne, urăsc dependența atât de nocivă, ea este drogul mortal ce distruge viața, prietena cea mai apropiată a morții.

Doamne, urăsc atât de mult dependența, și totuși, există o dependență, de care sunt îndrăgostit și o iubesc nespus de mult. Ea mă face mai sensibil față de cele sfinte și-mi ușurează dialogul cu semenii mei. Mă înnobilează și-mi creează un culoar sigur spre eternitatea mult dorită. Această dependență este dependența de tine, Doamne.

Doamne, iubesc dependența de tine, pentru că numai tu singur ești iubirea vieții mele.

Pr. Toma Encuță


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat