Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pustiana: Depunerea adeziunii în Acțiunea Catolică

În Parohia Pustiana, un grup format din 57 de copii și 42 de tineri a depus adeziunea pentru Acțiunea Catolică duminică, 9 decembrie 2007. Copiii și tinerii au avut bucuria de a primi însemnele ACC și ATC chiar din mâna părintelui Felix Roca, responsabilul Oficiului pentru pastorația copiilor, tinerilor și asociațiilor, asistent spiritual diecezan general al AC și asistent național general al Federației AC din România.

Sfintele Liturghii, cea a copiilor și cea tinerilor, în cadrul cărora a fost depusă adeziunea, au fost celebrate de către pr. Felix, alături de care au concelebrat pr. Augustin Benchea, paroh al comunității, și pr. Marius Sabău, vicar al acestei parohii și asistent spiritual al tinerilor AC din zona Bacău.

La sfânta Liturghie a copiilor de la ora 9.00, într-o atmosferă deosebită, cei 57 de copii care au depus adeziunea s-au apropiat de sfântul altar pentru a-și lua angajamentul în a fi "ucenici ai lui Cristos, prompți și fideli", însă nu numai în fața altarului în biserică ci și în afara acesteia.

Copii au fost cei care au animat sfânta Liturghie prin cântecele deosebite pregătite, prin lecturile pe care ei le-au proclamat, prin rugăciunea credincioșilor pe care ei au rostit-o cu multă credință pentru ei și pentru copiii din întreaga dieceză și întreaga lume. De asemenea i-au prezentat lui Isus darul lor la acest frumos eveniment.

În cadrul predicii, părintele Felix Roca i-a îndemnat pe copii "să nu uite că Acțiunea Catolică trebuie consolidată în jurul lui Cristos, că ea trebuie să fie pentru fiecare copil o familie, unde să existe o atmosferă plină de armonie, iubire, dialog și înțelegere unii cu ceilalți; și în același timp ei să fie în cadrul Acțiunii Catolice a Copiilor un dar pentru ceilalți".

La sfânta Liturghie de la ora 11.00 a fost rândul tinerilor pentru a-și exprima disponibilitatea lor de a activa în cadrul Acțiunii Catolice a Tinerilor. Un grup de 42 de tineri și-a luat angajamentul de a fi în Biserică laici responsabili și de a părăsi angajarea ocazională, după ce în prealabil au făcut o zi de reculegere în vederea acestei adeziuni. Aici au meditat asupra șansei pe care o au de a se implica responsabil în edificarea unei lumi mai bune în strânsă colaborare cu păstorii Bisericii. După această meditație a urmat o oră de lectio divina, unde tinerii au reflectat asupra unui fragment din Evanghelia după sfântul Luca (Lc 1,26-38), unde le-a fost propusă ca model de disponibilitate Sfânta Fecioară, Mama Mântuitorului pe care îl așteptăm în această perioadă a Adventului și pe care tinerii s-au angajat să-l urmeze. Sfânta Fecioară este cea care a ascultat cuvântul, l-a primit în sânul ei și l-a slujit toată viața: "Iată slujitoarea Domnului, fie mie după cuvântul tău" (Lc 1,38).

Tinerii au participat activ la citirea lecturilor, a rugăciunii credincioșilor și la oferirea darurilor.

La predică, părintele Felix Roca a adus în atenția tinerilor exemplul sfântului Ioan Botezătorul: așa cum sfântul Ioan a conștientizat că are o mare misiune, aceea de a pregăti venirea Mântuitorului, la fel și tinerii să conștientizeze misiunea pe care o au, aceea de a avea o atitudine activă și nu pasivă în pregătirea venirii Mântuitorului. Fiecare tânăr a fost invitat să dea dovadă de sinceritate în așteptarea Mântuitorului, evidențiind valoarea așteptării, așteptare care trebuie însoțită de o schimbare. Tinerii să aibă curajul și puterea să renunțe întotdeauna la tot ce nu este important.

Un gând particular a fost acela că fiecare dintre noi care ne recunoaștem ucenici ai lui Cristos "să avem unul față de altul aceleași simțăminte ca ale lui Cristos" (cf. Rom 15,5).

În final, părintele Felix i-a îndemnat pe tineri să folosească bine talanții pe care Dumnezeu i-a oferit fiecăruia. În cadrul Acțiunii Catolice au această posibilitate de a lucra împreună, de a fi împreună, de a se angaja împreună; au posibilitatea de a se exprima, de a valorifica acești talanți, pentru că Dumnezeu le-a oferit daruri care nu trebuie ținute doar pentru ei, ci trebuie dăruite și altora care au nevoie de ele. Dacă vor avea această disponibilitate vor reuși să fie cu adevărat "ucenici ai lui Cristos, prompți și fideli".

La finalul celor două Liturghii părintele Felix Roca i-a felicitat pe copii și tineri pentru răspunsul curajos și hotărât pe care l-au dat invitației lui Isus: "Vino și urmează-mă" (Mt 19,21).

După mulțumirea adresată părintelui Felix Roca de către părintele paroh a urmat un gând particular adresat tinerilor pe care i-a încurajat ca angajamentele pe care le-au luat în această zi să le reînnoiască zilnic pentru binele Bisericii și al comunității din care fac parte.

Pr. Marius Sabău


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat