Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cardinalul Maradiaga: Speranța ne învață să nu uităm ținta

Președintele Caritas-ului comentează noua enciclică a lui Benedict al XVI-lea.

"Mi se pare un cadou prețios, mai ales acum când începe Adventul. Pentru că speranța este virtutea creștină care ne învață că nu trebuie să uităm ținta", a afirmat cardinalul din Honduras, Óscar Rodríguez Maradiaga, președinte al Caritas Internationalis, într-un interviu acordat agenției Zenit, despre noua enciclică a lui Benedict al XVI-lea.

Rodríguez Maradiaga a venit la Madrid pentru a rosti intervenția de încheiere a simpozionului internațional de doctrină socială a Bisericii, în cel de-al 40-lea aniversar al Enciclicei "Populorum progessio", convocat de Comisia pentru Pastorația Socială a Conferinței Episcopale Spaniole. Ziua anterioară s-a încheiat, la Madrid, al 60-lea aniversar al instituției Caritas în Spania.

Cardinalul din Honduras și arhiepiscop de Tegucigalpta, a intervenit la simpozion cu un discurs plin de conținuturi și propuneri despre tema "Educația pentru o dezvoltare integrală: mecanisme și propuneri".

În acest interviu dat agenției Zenit, cardinalul face o evaluare a punerii în practică a Conciliului Vatican II și a Enciclicei "Populorum progressio", despre formarea în materie de doctrină socială în seminarii, și comentează noua enciclică a lui Benedict al XVI-lea "Spe slavi".

Există unii care spun că Vatican II a rămas în sertar și unii care consideră că ar fi necesar un Conciliul Vatican III...

Card. Rodríguez Maradiaga: Problema principală este că al II-lea Conciliu din Vatican nu este cunoscut și că aceste evenimente așa de importante în viața Bisericii sunt un document, dar sunt și un spirit, și spiritul este cel care dă viață și care treptat trebuie să miște persoanele. Mă explic mai bine. Atunci când au fost publicate documentele Conciliului Vatican II a existat o mare fervoare de a le studia sau a le citi. Eu eram student la teologie și îmi amintesc că devoram tot ceea ce se referea la conciliu. Generația care a urmat avea în Conciliul Vatican II un punct de referință, dar cu trecerea deceniilor părea că acest conciliu se îndepărta tot mai mult, așa încât apoi nu a mai fost citit și studiat.

Eu continui să predau teologie morală în seminarul meu și prima întrebare pe care o adresez studenților, la prima oră de curs, este dacă au citit tot Conciliul Vatican II. Sunt foarte puțini. Dacă acest lucru se întâmplă la studenții de la teologie, ne putem imagina cum e cu laicii.

Deci, în mod logic, este nevoie de un efort pedagogic - așa cum spune evanghelia - pentru a scoate din cutii lucruri vechi și lucruri noi. Și astfel a începe un dialog în acest echilibru dificil care este dialogul dintre tradiție și noutate, fără a tinde spre cele două extreme, ci căutând acel echilibru îmbogățit de cei doi vectori. Cred că este necesar să trecem pe aici.

Un Conciliu al III-lea din Vatican? Va veni, dar după ce va fi aplicat al doilea, și încă mai lipsește mult.

Celebrăm 40 de ani de la Populorum progressio și 20 de ani de la Sollicitudo rei socialis. Același lucru se întâmplă cu aceste enciclice: conțin mari intuiții care, dacă ar fi puse în practică, ar fi foarte exigente. Nu considerați că Biserica se cam limitează la vorbe?

Card. Rodríguez Maradiaga: Poate că da, dar să ne amintim că limitarea la vorbe nu este vina papilor, care au scris enciclice așa de prețioase, ci este vina noastră că nu le reținem suficient.

Acum asistăm la o accelerare a istoriei încât trăim aproape numai la îndemâna noutății. Deci riscăm să uităm sau să lăsăm pe planul al doilea importanța acestor enciclice. Aceasta este misiunea studiului despre doctrina socială a Bisericii și pentru acest motiv deja de mult timp - dacă nu-mi amintesc greșit, de peste 20 de ani - Congregația pentru Educația Catolică a dat o instrucțiune cerând ca în toate seminariile să se studieze doctrina socială a Bisericii.

Eu care am străbătut întregul continent latino-american îmi dau seama că în multe seminarii nu este studiată. În unele se studiază, dar în mod foarte superficial. Și dacă privim la școlile pentru laici?...

Slavă Domnului, Consiliul Pontifical a Dreptății și Păcii, răspunzând la o cerere a papei Ioan Paul al II-lea, care la rândul său răspundea cererii Sinodului pentru America, a reușit să realizeze acest proiect frumos al Compendiului doctrinei sociale a Bisericii. Acum ne revine nouă să-l răspândim și să-l studiem. Și, cu el, să reușim să-l aplicăm.

S-a spus în acest simpozion că tocmai în formare ar putea exista pericolul de a insista mult asupra aspectului pastoral și mai puțin asupra celui practic. Ce credeți?

Card. Rodríguez Maradiaga: Mi se pare că de fiecare dată când se rupe echilibrul există ceva care nu merge. Și, prin urmare, Domnul vrea să ducem înainte nu lucrul acesta sau acela, ci acest ansamblul la celălalt. Într-un echilibru care e ceea ce asigură că putem înainta răspunzând la provocările timpurilor.

Cel care tinde să exagereze unul din aspectele triplei slujiri a Domnului Isus riscă să fie așa cum nimănui nu-i place să fie considerat: dezechilibrat.

Este mult mai bine a merge în echilibru, care - așa cum am spus - nu este mereu ușor, ci care e ceea ce în realitate îi permite istoriei să înainteze.

Ne puteți spune un cuvânt despre Enciclica "Spe salvi" a lui Benedict al XVI-lea?

Card. Rodríguez Maradiaga: Mi se pare un cadou prețios, mai ales acum când începe Adventul. Pentru că speranța este virtutea creștină care ne învață că nu trebuie să uităm ținta.

Astăzi m-au întristat puțin comentariile câtorva mijloace de comunicare socială. Pentru că într-adevăr se vrea să se facă senzație cu păreri bazate pe pozițiile preconcepute ale unei ideologii.

Ceea ce este important e să bem din acel izvor cu sinceritate și deschidere pentru a primi mesajul. Și cel care se apropie în felul acesta, va găsi cu adevărat o comoară.

Eu îi mulțumesc profund papei Benedict al XVI-lea care are acest dar așa de special de a ști să ne spună lucruri profunde cu un limbaj pedagogic.

Și apoi dialogul profund pe care îl are cu lumea culturii. El reușește să dialogheze în mod foarte clar cu oricine pentru că este un adevărat profesor, un învățător.

Cred că din acest punct de vedere Biserica noastră va avea, anul viitor, care este anul sfântului Paul, un instrument prețios cu care să poată merge înainte. În afară de aceasta aș vrea să lansez un apel tuturor celor botezați să nu se limiteze să cunoască acest document prin știrile dintr-un ziar, ci să-l citească și să-l mediteze și să se roage cu el.

Acest element încă lipsește în viața spirituală. Documentele Bisericii nu sunt numai pentru creier, sunt și pentru inimă și sunt pentru suflet. Rugăciunea unită cu magisteriul Bisericii devine o bogăție enormă.

Nieves San Martín

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat