Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 
Iași: 56 de ani de la moartea ep. Anton Durcovici

Se împlinesc 56 de ani de la moartea ep. Anton Durcovici la 10 decembrie 2007. În Dieceza de Iași a continuat și anul acesta novena de rugăciune pentru beatificarea episcopului martir Anton Durcovici. Rugăciunile au început duminică, 2 decembrie. Dosarul său de beatificare se află pe masa de lucru a Comisiei Pontificale pentru Cauza Sfinților din Vatican.

Anton Durcovici s-a născut la 17 mai 1888 în Austria, la Bad Deutsch-Altenburg. În 1894 se stabilește la Iași. Între 1901 și 1906 face studiile seminariale la București, apoi pleacă la Roma, pentru a-și completa studiile. Este sfințit preot la 20 septembrie 1910 în Cetatea Eternă. La 30 octombrie 1947 este numit episcop de Iași. După arestarea sa la 26 iunie 1949, în noaptea de 10/11 decembrie 1951 moare în închisoarea comunistă de la Sighetu Marmației.

Anul viitor se vor împlini 120 de ani de la naștere și 60 de ani de la hirotonirea sa ca episcop. Cu această ocazie vor avea loc inițiative și celebrări speciale. Astfel, pentru ziua de 10 mai este prevăzut un pelerinaj diecezan la Sighetu Marmației; duminică, 11 mai se va depune în catedrala din Iași o urnă cu pământ luat din Cimitirul Săracilor, unde au fost îngropați peste 50 de ierarhi și oameni politici care au murit în închisoarea de acolo; sâmbătă, 17 mai se va celebra o Liturghie solemnă cu participarea tuturor episcopilor catolici din țară. Alte inițiative: editarea unei medalii comemorative și punerea unei plăci în catedrala veche din Iași; realizarea unor studii de către Departamentul de Cercetare Științifică din cadrul Episcopiei de Iași; organizarea unor sesiuni științifice și culturale în memoria episcopului Durcovici etc.

Date despre ep. Durcovici

La 30 octombrie 1947 a fost numit episcop și la 5 aprilie 1948 a fost consacrat de Gerald Patrik O'Hara, nunțiu apostolic, și înscăunat la 14 aprilie același an. Această numire a fost făcută de papa Pius al XII-lea (1939-1958) în înțelegere cu Înaltul Guvern al țării și conform Concordatului încheiat între Sfântul Scaun și Statul Român.

Mons. Anton Durcovici s-a născut la 17 mai 1888 în Bad Deutsch-Altenburg, în Austria. La vârsta de opt ani a venit la Iași, unde a frecventat timp de doi ani cursurile Școlii Elementare a Parohiei Catolice. Apoi s-a transferat la o școală din București, după care s-a înscris ca seminarist la Liceul "Sfântul Iosif" din capitală (1898-1906). La 30 octombrie 1906 a fost trimis la Roma pentru a-și continua studiile teologice la "Propaganda Fide" (1906-1911). După ce a fost sfințit preot la 24 septembrie 1910 în bazilica "Sfântul Ioan din Lateran", s-a reîntors în țară la 29 iulie 1911. Aici a fost mai mulți ani profesor, după care a activat la Tulcea, Târgoviște și Giurgiu. După Primul Război Mondial, pr. Anton Durcovici a ocupat diferite funcții în cadrul Arhidiecezei de București: vicar general al Mitropoliei de București, rector și profesor la Seminarul Teologic din București, precum și canonic al aceleiași arhidieceze.

În timpul scurtei sale păstoriri a Diecezei de Iași, episcopul Durcovici a întreprins o activitate istovitoare de vizitare a parohiilor din Moldova, însuflețind cu viața sa sfântă inimile enoriașilor săi. Din cauza impasului în relațiile diplomatice dintre Guvernul Român și Sfântul Scaun, prin denunțarea Concordatului din 1929, episcopul Durcovici a avut multe de îndurat din partea regimului comunist. La 26 iunie 1949, în timp ce mergea spre Popești-Leordeni pentru a administra taina sfântului Mir, a fost arestat de Securitate și închis la București, Jilava și apoi la Sighetu Marmației, unde moare în "celula morții" la 10 decembrie 1951.

Mărturie

Spre miezul nopții un trup scheletic, dezbrăcat, plin de răni și sânge a fost aruncat într-o celulă unde se mai aflau 15 suflete chinuite. În fața acestei scene pr. Friedrich s-a repezit cu o pătură și l-a acoperit. Din cauza durerilor și a gerului, episcopul Durcovici n-a putut dormi și în acea noapte a mai găsit tăria să încurajeze pe sărmanii deținuți, zicându-le: "Duceți crucea Mântuitorului care s-a răstignit pentru păcatele noastre, căci va veni ziua învierii și pentru mult încercatul popor român". A fost apoi luat și dus într-o celulă singur unde a murit la 10 decembrie 1951.

* * *

Rugăciune pentru obținerea beatificării episcopului dr. Anton Durcovici

Atotputernice Dumnezeule, în providența ta preaînțeleaptă, tu l-ai chemat pe Anton Durcovici să fie slujitorul altarului tău și i-ai dăruit harul să conducă prudent și prin exemplu de viață sfântă pe mulți seminariști la preoție, iar ca episcop de Iași, să-și întărească turma în anii prigoanei prin fermitatea credinței sale. Tu l-ai ales să fie un păstor bun, care își dă viața pentru oile sale. Te rugăm, prin mijlocirea Născătoarei de Dumnezeu, Fecioara Maria, sub ocroti­rea căreia el și-a consacrat dieceza, fă ca sfințenia vieții și tăria martiriului său să iradieze în Biserică, pentru ca el să fie cât mai curând beatificat, spre cinstea Bisericii Catolice și spre mântuirea poporului cre­dincios al României. Prin Cristos Domnul nostru. Amin.

Imprimatur
+ Episcop Petru Gherghel
29 noiembrie 1993

* * *

Date biografice pe scurt


1888

17 mai. S-a născut la Bad Deutsch-Altenburg, în Austria.
Este al doilea copil al soților Francisc și Maria.

1896
Vine în România, împreună cu mama, la Iași. Este primit la școala elementară a Parohiei Romano-Catolice Iași.

1901
1 septembrie. Este primit de către arhiepiscopul Netzhammer în Seminarul mic din București, la recomandarea pr. Lucius.

1910
iulie. Încheie studiul teologic la Colegiul "Propaganda Fide" cu doctoratul în filozofie și teologie.
24 septembrie. Este hirotonit preot în bazilica din Lateran.

1910-1948
Lucrează în Arhidieceza de București fiind pe rând: capelan, profesor de religie, canonic și rector al Academiei Teologice.

1947-1948
30 octombrie. Este numit episcop al Diecezei de Iași de către papa Pius al XII-lea.
5 aprilie. Este consacrat episcop în catedrala "Sfântul Iosif" din București.
14 aprilie. Este numit de Sfântul Scaun administrator al Arhidiecezei de București.

1949
26 iunie. În timp ce mergea spre Popești-Leordeni pentru a administra taina sfântului Mir a fost arestat de securitatea din București. Este bătut și maltratat la Ministerul de Interne din București, dus la Jilava și apoi la Sighetu Marmației.

1951
10 decembrie. Moare în "celula morții" a închisorii din Sighetu Marmației. Este înmormântat într-un cimitir învecinat, devenit mai apoi teren arabil.
 


lecturi: 47.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat