Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Iași: Sfințire de diaconi

Nouăsprezece studenți din anul VI de la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași au fost hirotoniți diaconi sâmbătă, 8 decembrie 2007 în sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină". Liturghia de hirotonire a început la ora 11.00 și a fost prezidată de Ps Petru Gherghel; au mai concelebrat ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București, PS Anton Coșa, episcop de Chișinău și 98 de preoți.

Studenții hirotoniți diaconi s-au aflat în perioada 1-7 decembrie la Mănăstirea "Don Orione" din Iași unde au avut ocazia să reflecteze cât mai profund la taina de care urmau să fie făcuți părtași primind prima treaptă a preoției; în timpul exercițiilor spirituale au fost îndrumați de pr. Cristinel Fodor, spiritual la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași.

Vineri seara la ora 18.00, cu o zi înainte de a fi hirotoniți, studenții teologi din anul VI au făcut profesiunea de credință în capela Institutului Teologic "Sf. Iosif" din Iași în fața PS Petru Gherghel, a pr. Wilhelm Dancă, rectorul Seminarului, a părinților profesori și a colegilor seminariști. La începutul acestei celebrări, Excelența sa adresându-se candidaților la diaconat și celor prezenți a invocat două exemple de disponibilitate în a răspunde chemării Domnului citând din Isaia: "Iată-mă, trimite-mă pe mine!" (6,8) și din Evanghelia după Sfântul Luca: "Iată, slujitoarea Domnului: fie mie după cuvântul tău" (1,38). A mai amintit apoi de cadrul în care se desfășoară celebrarea: timpul Adventului, un timp de bucurie și de așteptare, evanghelia care are în centru figura lui Isus, păstorul cel bun, figura sfântului Ambrozie, un exemplu de urmare a lui Isus cu bucurie, pe care Biserica Catolică îl sărbătorește la 7 decembrie. La această celebrare seminariștii care urmau să primească diaconatul s-au angajat în mod conștient, total la misiunea care le va fi încredințată prin diaconat. Preasfințitul a amintit în omilia sa de momentele răscolitoare ce aveau loc an de an prin anii 1950-1960, când se auzeau astfel de declarații, de făgăduințe pe care le-au rostit și tinerii candidații la diaconat în cadrul celebrării: "Aceste momente, așteptate cu dor de cei care rosteau făgăduințele, rămân în sufletele părinților profesori, a colegilor, a persoanelor care au lucrat în seminar". Excelența sa le-a mulțumit candidaților pentru curajul de a sta lângă Isus, de a-i fi ucenici fideli și i-a îndemnat să se dăruiască cu bucurie și entuziasm chemării lui Isus. "Nici un fel de piedică nu poate opri un seminarist, un diacon, un preot care îl iubește pe Isus", a mai spus Preasfințitul.

Liturghia de hirotonire întru diaconat a început cu o procesiune din catedrala "Adormirea Maicii Domnului" spre catedrala nouă. La începutul celebrării, PS Petru Gherghel a adresat o scurtă rugăciune Maicii neprihănit zămislite, în sărbătoarea căreia a avut loc hirotonirea studenților teologi și i-a salutat pe toți cei prezenți.

După proclamarea evangheliei, pr. Wilhelm Dancă, rectorul Seminarului, a chemat pe nume pe candidații la ordinul sacru al diaconatului, arătându-se el însuși martor, alături de profesorii din Seminar, al vredniciei noilor slujitori.

Cuvântul de învățătură a fost ținut de ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București. Excelența sa a subliniat cadrul în care are loc lucrarea lui Dumnezeu în poporul credincios prin hirotonirea întru diaconat: sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri. A spus că rugăciunea Bisericii are intenția de a cere să se împlinească în cei hirotoniți cuvintele adresate Sfintei Fecioare de îngerul Gabriel: "Nu te teme!", să nu se teamă nici de slăbiciunile proprii, nici de amenințările răului, nici de prezent, nici de viitor, ci întotdeauna să fie ancorați în încrederea lui Dumnezeu în ei și prin ei, să nu se micșoreze curajul și să nu scadă zelul din ei. Excelența sa a amintit de faptul că hirotonirea studenților teologi are loc în preajma zilei în care papa Benedict al XVI-lea a semnat cea de-a doua sa enciclică intitulată Spe salvi (Salvați prin speranță) și că papa spune într-un loc că viețile noastre sunt legate între ele într-o comuniune deosebită și astfel nimeni nu trăiește singur, nimeni nu păcătuiește singur, nimeni nu este mântuit singur; în viața mea intră atâtea din viețile altora prin ceea ce gândesc, vorbesc, primesc și în bine și în rău; este un schimb continuu. Înaltpreasfințitul a mai spus: "Cei care sunt consacrați lui Dumnezeu trebuie să pună în ceea ce dau ceva din specificul lor.

Apoi a vorbit de faptul că Sfântul Părinte indică, în enciclica sa, trei locuri în care învățăm speranța și o ascultăm: rugăciunea (când nimeni nu te aude, Dumnezeu te aude , când nimeni nu te ascultă, Dumnezeu te ascultă, rămâne cu tine. Rugăciunea îți dă puterea ca în fiecare zi să te ridici deasupra ta, să știi că Dumnezeu este cu tine și nimic din ceea ce faci nu intră în zadar, ci totul are un rost), acțiunea de fiecare zi și suferința (vorbindu-le celor care urmau să fie hirotoniți diaconi: stările noastre interioare se succed în continuu, dar acționăm, căci ceea ce facem credem că trebuie făcut prin chemarea pe care Dumnezeu ne-a dăruit-o: predicând evanghelia , vorbindu-le unora și altora, dând sfânta Împărtășanie, toate trebuie făcute sub semnul speranței) și tema judecății (multe generații de creștini s-au lăsat luminate de această perspectivă a judecății care a dat valoare prezentului, a dat curaj atâtora să facă alegeri bune în favoarea a tot ce este frumos și se cuvine în viața omeneasca. Toate se îndreaptă spre clipa în care vei sta în fața lui Dumnezeu așa cum ești, fără să te poți ascunde). Excelența sa, adresându-se diaconilor, le-a spus că drumul pe care au pornit este frumos, dar nu ușor; este un drum special și de multe ori vor întâlni semnul crucii și niciodată nu va dispărea din viața lor; vor descoperi aceasta în viața oamenilor lângă care vor munci ca diaconi și ca preoți. De asemenea, arhiepiscopul i-a îndemnat să fie întotdeauna instrumente care cântă lui Dumnezeu, să fie semne de speranță.

La sfârșitul celebrării PS Petru Gherghel a concluzionat: " Se cuvine să-l preamărim pe Dumnezeu pentru marele dar pe care l-am primit prin Preacurata Fecioară Maria, cea curată și frumoasă, celebrând astăzi sărbătoarea frumuseții. Se cuvine să-l lăudăm pe Dumnezeu pentru acești tineri care cu entuziasm, generozitate și cu suflet mare doresc să lucreze în via Domnului, după modelul dăruirii Preacuratei Fecioare Maria. Se cuvine să-i îmbrățișăm și să-i felicităm pe ei care au răspuns la chemarea pe care Dumnezeu Isus le-a făcut-o".

A mai luat cuvântul și PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, exprimându-și bucuria participării la sărbătoarea Preacuratei Fecioare Maria și la hirotonirea tinerilor diaconi, asemănați cu un buchet de flori oferit Sfintei Fecioare Maria de Dieceza de Iași. A vorbit, de asemenea, de legătura dintre Dieceza de Iași și cea de Chișinău. Excelența sa, privindu-i pe diaconi, a spus că vede în ei (de ce nu?) unii viitori colaboratori ai săi în Dieceza de Chișinău.

Celebrarea s-a încheiat cu procesiunea spre catedrala "Adormirea Maicii Domnului".

Noii diaconi:
Adam Lucian (Bahna-Nicorești - 11.07.1983)
Balan Ioan (Huși "Sf. Anton" - 10.02.1981)
Blăjuță Adrian (Răducăneni - 16.08.1983)
Bortă Ștefan (Gârleni-Lespezi - 10.09.1982)
Bulai Adrian (Gioseni - 5.10.1982)
Bulai Liviu-Marian (Roman "Inima Neprihănită" - 17.10.1982)
Dăncuță Laurențiu (Bacău "Fer. Ieremia" - 16.05.1982)
Fechetă Paul (Adjudeni - 21.11.1982)
Gabor Eusebiu (Bâra-Satu Nou - 2.08.1983)
Gal Cristinel (Pildești - 3.11.1982)
Laslău Ciprian (Bacău "Sf. Cruce" - 3.07.1981)
Medveș Petru (Adjudeni - 19.08.1982)
Pal Sergiu-Alin (Roman "Sf. Tereza" - 13.10.1982)
Păduraru Eduard (Gioseni - 17.04.1983)
Robu Emil-Ioan (Săbăoani - 12.11.1982)
Savin Mihai (Iași "Sf. Anton" - 3.11.1981)
Sociu Romică (Bacău "Sf. Nicolae" - 2.08.1981)
Stoica Sergiu-Doru (Roman "Fer. Ieremia" - 11.07.1982)
Trișcă Gabriel (Roman "Sf. Tereza" - 26.03.1981)

Maricel Bulai

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 decembrie: Iași: Sfințire de diaconi (FOCUS)
 


lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat