Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Exploatarea și traficul de ființe umane, "arhipelaguri ale rușinii"

Arhiepiscopul Dominique Mamberti, secretarul Vaticanului pentru raporturile cu statele, a intervenit la al XV-lea Consiliu Ministerial al Organizației pentru Siguranță și Cooperare în Europa, desfășurat la Madrid (Spania) între 29-30 noiembrie 2007 la care au participat miniștrii afacerilor externe din cele 56 de state care fac parte din organism, pentru a denunța exploatarea și traficul de ființe umane, numindu-le "arhipelaguri ale rușinii".

Exploatarea și traficul de ființe umane sunt "arhipelaguri ale rușinii" împotriva cărora acțiunea Bisericii trebuie să fie hotărâtă și directă, a afirmat arhiepiscopul Dominique Mamberti.

Luând cuvântul în timpul sesiunii plenare din 29 noiembrie 2007, secretarul Vaticanului pentru raporturile cu statele a amintit că OSCE are "vocația de a fi un spațiu de libertate și drept și, de aceea, trebuie să se străduiască pentru a da impuls demnității umane și valorilor înnăscute în ea". În această perspectivă, a spus el, "va fi foarte important să nu ne oprim în fața exploatării sexuale a copiilor și a comerțului de persoane umane".

Prelatul a făcut referință îndeosebi la "traficul care are ca scop exploatarea muncii", care "nu trebuie considerată cu aceeași măsură precum angajarea neregulamentară".

"Trebuie asigurat accesul victimelor la dreptate, la asistență legală și la asistență socială, ca și compensarea pentru daunele pe care ele le îndură", a declarat el.

"Biserica Catolică este în prima linie în lupta împotriva acestor arhipelaguri ale rușinii și instituțiile sale, la diferite niveluri, au promovat numeroase inițiative în acest sens".

Pentru a promova demnitatea umană în mod integral, a continuat conducătorul delegației Vaticanului, OSCE trebuie "să lupte în manieră efectivă și eficace și împotriva discriminării și a intoleranței față de creștini, evrei, musulmani și membri ai altor religii".

Conform prelatului, este vorba de "probleme de acum de însemnătate specială, la nivel politic și al siguranței și toate trebuie abordate dacă se vrea remedierea fiecăreia".

Amintind că în zilele trecute Parlamentul European a adoptat o rezoluție cu privire la episoadele grave care pun în pericol existența comunităților creștine și a altor comunități religioase, Mons. Mamberti a constatat că OSCE "se poate lăuda că este una dintre primele organizații care a lansat alarma și trebuie să mențină «garda sus»".

Creștinii, a denunțat el, "continuă să fie victime ale prejudecăților, ale stereotipurilor, ale discriminărilor și ale violențelor", și în această situație neangajarea "nu este o opțiune".

"Nu trebuie să ne ascundem în spatele principiului consensului, pentru a evita să acționăm în mod efectiv", nici "nu trebuie să ne mulțumim cu condamnări generice, ci mai degrabă trebuie să se înțeleagă consensul ca un stimulent de a ocroti drepturile fundamentale ale oricărui credincios, ale oricărei comunități religioase și - in primis - «libertatea religioasă»".

Secretarul Vaticanului pentru raporturile cu statele a spus apoi că "orologiul continuă să se miște rapid și viitorul prezintă timpi iminenți de expirare, chiar și electoralele, noduri problematice cu evidente consecințe geopolitice și cu semnificative repercusiuni asupra siguranței și asupra democratizării".

În acest sens, a citat "situația din Kosovo și din Caucaz, noile provocări la adresa echilibrelor militare și a acordurilor încheiate de OSCE în acest domeniu", afirmând că "reclamă dialogul și cooperarea".

Cât privește "amenințările persistente" și "conflictele nerezolvate", dau mărturie "că stabilitatea și pacea sunt încă «șantiere deschise»".

Chiar dacă "nu revine Sfântului Scaun să intre în chestiuni strict politice", a recunoscut el, "el dorește să-i invite pe cei care stau în jurul acestei mese la respectarea adevărului și a dreptății, la menținerea angajamentelor asumate și să nu lezeze interesele legitime și așteptările juste ale celuilalt".

În discursul său, arhiepiscopul a tratat și tema siguranței.

Cât privește lupta împotriva terorismului, a afirmat el, "va fi important să se aibă grijă de siguranța infrastructurilor energetice în fața atacurilor".

Cât privește siguranța ambientală, "este important ca organizația să sprijine inițiativele de gestionare a resurselor de apă, contribuind astfel la cooperarea, la stabilitatea, la dezvoltarea egală și de susținut a oricărei țări. De fapt, apa este necesară pentru viață și sănătate, dar constituie și o resursă indispensabilă în producerea de bunuri".

Roberta Sciamplicotti

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat