Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Reflecție: "Dăruind, vei dobândi"

Trăim într-o lume a banului, hăituită de dorința de acumulare sau de grija zilei de mâine. Tuturor ni s-a întâmplat să încercăm să economisim efectiv, cu orice preț, cu sacrificii și renunțări - și totuși să nu ne ajungă nici banii, nici să nu ne îndeplinim scopul propus. Iar când, disperați (sau plictisiți, sau amărâți, sau furioși - fiecare după propriul stil) ne hotărâm să "intrăm" în bani, dându-i cuiva care are mai multă nevoie decât noi, abia atunci vin spre noi mai mulți bani, ca "din senin" sau scopul propus se împlinește "de la sine". Nu e nici o minune. E o lege universală și i se mai spune "legea reciprocității". Putem prefera chiar enunțul din fizică: oricărei acțiuni îi corespunde întotdeauna o reacție egală și de sens contrar.

Și fiindcă Dumnezeu "nu joacă zaruri" (Einstein), el e cel dintâi care-și respectă propriile legi. Vechiul Testament abundă în exemple și recomandări: "Aduceți la casa vistieriei toate zeciuielile, ca să fie hrană în casa mea; puneți-mă astfel la încercare, zice Domnul oștirilor și veți vedea dacă nu vă voi deschide zăgazurile cerurilor și nu voi turna peste voi belșug de binecuvântare" (Mal 3,10); "Ce bine-i merge omului care are milă și împrumută pe altul" (Ps 111/112,5); "Unul care dă cu mână largă ajunge mai bogat și altul, care economisește prea mult, nu face decât să sărăcească" (Prov 11,24), fiindcă "Cel care are milă de sărac, împrumută pe Domnul și el îi va răsplăti binefacerea" (Prov 19,17).

"Dați și vi se va da" spune Mântuitorul. Până aici afirmația este una și aceeași cu principiul acțiunii și re-acțiunii (forțelor) din fizică, enunțat mai sus. Dar măsura divină este alta decât măsura umană. Versetul continuă: "O măsura bună, îndesată, scuturată și cu vârf vi se va turna în poală" (Lc 6,38) - cu o condiție: darul să fie făcut din toată inima, nu pentru vreo recompensă sau în semn de proprie laudă, fiindcă bunurile întregului univers, inclusiv ceea ce considerăm că "ne aparține de drept" - toate sunt ale lui Dumnezeu. Noi înșine, în măsura în care ne recunoaștem ca administratorii și nu stăpânii acestor bunuri, suntem ai lui Dumnezeu și atunci, în calitate de fii ai săi, avem dreptul la moștenirea sa. Iar generozitatea cu care el răsplătește dărnicia omului este semn că ne recunoaște ca fii. "Să dea fiecare așa cum a hotărât în inima sa: nu cu amărăciune sau silă, fiindcă Dumnezeu îl iubește pe cel care dă cu bucurie", spune apostolul Paul (2Cor 9,7). Pentru aceasta, continuă apostolul Paul "Cel care dă sămânța semănătorului și pâine ca hrană, vă va dărui și va înmulți sămânța voastră și va face să crească roadele dreptății voastre, fiind îmbogățiți în toate pentru orice binefacere care, prin noi, aduce mulțumire lui Dumnezeu" (2Cor 9,10-11).

Ceea ce aduce nou Noul Testament este iubirea și mărturia absolută a iubirii pe care Dumnezeu o are pentru noi - prin Fiul său. Crăciunul este în esență sărbătoarea pură a acestei iubiri. Să dăruim cu iubire, să dăruim cu bucurie, fiindcă bucuria este floarea iubirii. Mai mult decât darul pe care-l facem (e "luna cadourilor"), important în ochii celui care-l primește este iubirea cu care-l dăruim. Prin ochii fiecărui copil ne privește Isus - și poate de aceea copiii știu întotdeauna când suntem buni sau nu, când îi iubim cu adevărat sau facem daruri "din obligație", fără să ne pese de ei, când ne bucurăm cu bucuria lui și plângem cu durerea lui - fiindcă orice copil știe întotdeauna care îi sunt frați în Isus.

Când trecem indiferenți pe lângă o cerere de ajutor, strivim sub tălpi singurul martor în favoarea noastră la judecata lui Dumnezeu: recunoștința. Sfârșitul lumii începe cu indiferența.

Pe de altă parte, dacă ne gândim la "agoniseala noastră", e bine să știm că termenul vine de la "agonie" în sens de luptă "pe viață și pe moarte". Și în această luptă, "când Dumnezeu e cu noi, cine ne poate sta împotrivă?" Iar Dumnezeu devine aliatul nostru atunci când ne recunoaște ca fiii săi în iubire, în bucurie, în generozitate: "Dați și vi se va da".

Ecaterina Hanganu
 


lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat