Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Iași (Caritas): Festivalul de film "Privind copiii" - a doua zi

A doua zi a festivalului "Privind copiii" desfășurat la Iași în zilele de 28 și 29 noiembrie 2007 a oferit publicului trei documentare de excepție care au invitat la reflecții profunde asupra situației în care trăiesc unii copii în lume.

Documentarele prezentate în timpul dimineții au fost "Tales from the Edge: Aaron and Connor's story", în regia lui Lindsay Hill (BBC Scotland, 2006) și "Why democracy. Please vote for me", în regia lui Weijun Chen (China, 2007), ambele câștigătoare a premiului pentru cea mai bună regie în cadrul festivalului "Privind copiii" desfășurat la București în zilele 14-19 noiembrie 2007.

"Aaron and Connor's story" este o minunată poveste de dragoste și curaj ai cărei protagoniști sunt doi frați: Connor (13 ani) și Aaron (15 ani) Steward. Cel mai mic, Connor, după mai multe probleme de sănătate (leucemie, transplant de măduvă, leziuni cerebrale) a rămas prins în capcana lumii dizabilității, ignorat sau respins de către ceilalți. Sprijinit de familia lui, a luptat cu curaj și putere pentru a înfrunta toate obstacolele. Povestea lui este o încercare de a apăra drepturile tuturor copiilor care se află în situația lui.

"Please vote for me" este un documentar realizat într-o școală din China și prezintă un experiment realizat cu o clasă a treia: copiilor li s-a oferit oportunitatea de a-și alege pentru prima dată șeful de clasă în mod democratic. Trei copii în vârstă de opt ani, încurajați și ajutați de profesori și părinți, intră în competiție. Dezbaterile care au urmat vizionării acestor documentare au fost conduse de doamna Daniela Șoitu, lector la facultatea de asistență socială din cadrul Universității Alex.I. Cuza.

Sesiunea de după-amiază a festivalului s-a deschis cu filmul documentar "Born into brothels" (Născuți în bordeluri) în regia lui Zana Brisky și Ross Kauffman, câștigător al premiului Oscar în anul 2005 la categoria "cel mai bun film documentar". Filmul este o fereastră deschisă asupra cartierului "roșu" din Calcutta (India), în care cei stigmatizați nu sunt prostituatele, ci copiii lor. Zana Brisky împreună cu câțiva dintre acești copii, participanți la cursul ei de fotografie, le oferă telespectatorilor oportunitatea de a privi această părticică de lume cu ochii acestor copii, prin obiectivul aparatului de fotografiat. În anul 2002, Zana a înființat pentru acești copii, și pentru alții asemenea lor, o organizație nonprofit "Copii cu camera".

Dezbaterea care a avut loc după vizionarea acestui documentar a fost moderată de doamna conferențiar doctor Ecaterina Hanganu, U.M.F "Gr.T. Popa" Iași.

Ediția a doua a festivalului itinerant "Privind copiii" s-a încheiat cu un eveniment special dedicat copiilor și adolescenților din Iași, organizat în colaborare cu Cinema Glendale Mall.

După ce micii spectatori au vizionat filmulețele de un minut realizate de colegii lor ieșeni în cadrul atelierului de creație din vara acestui an, a fost proiectat clipul de animație de lung metraj "Cu toții la surf", în regia lui Ash Brannon și Chris Buck (Sony Pictures Animation, 2007). Cei peste 150 de copii participanți au primit cadouri oferite de organizatorul local al festivalului, Centrul Diecezan Caritas Iași.

Cristina Grigore

* * *

Mai multe fotografii de la acest eveniment: http://www.caritas-iasi.ro/stiri/stiri281107_2.php
 


lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat