Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală în Parohia Tomești

În atmosfera sărbătorilor de Crăciun, în ajunul sărbătorii Sfintei Familii, credincioșii parohiei catolice din Tomești, alături de păstorii lor, precum și de primarul prof. Ștefan Timofte, așteptau sosirea Preasfințitului Petru Gherghel, în vizita pastorală în Parohia Tomești în zilele de 29 și 30 decembrie 2007.

Episcopul, însoțit de pr. Isidor Mocanu și pr. Lucian Păuleț, este salutat și primit tradițional cu pâine și sare. După salutul preasfințitului și Rozariul pe care l-a condus personal, a urmat Liturghia de sâmbătă seara, pe parcursul căreia episcopul a intrat la confesional. A doua zi, după Liturghia de la Radio Iași, episcopul a continuat vizita canonică celebrând sfânta Liturghie de la ora 11.00, în timpul căreia preoții oaspeți au spovedit.

În cadrul predicii, păstorul diecezei a ilustrat familia din Nazaret, propunând pe fiecare din cei trei membrii componenți ca modele pentru familiile creștine.

Întrunirea cu copiii din Tomești, după Liturghie, a constituit pentru Preasfințitul ocazia de a face o scurtă cateheză despre misterul ieslei din Betleem.

După masă episcopul a vizitat Surorile de Caritate ale Sf. Apostol Paul, precum și Grădinița "Fericitul Ieremia Valahul" pe care ele o conduc.

A urmat întrunirea episcopului cu Comitetul Bisericesc de la ora 16.00 după care am recitat împreună rozariul.

Liturghia tinerilor a fost celebrată de pr. Lucian Păuleț, asistat de pr. Isidor Mocanu și pr. paroh.

La sfârșit am recitat rugăciunile prescrise pentru obținerea indulgenței plenare. Vizita episcopului Petru Gherghel s-a încheiat cu salutul și binecuvântarea arhierească, după care tinerii s-au întreținut câteva minute cu episcopul.

Prin Decretul nr. 1614 din 15 decembrie 1990 se înființa Parohia Romano-Catolică "Fericitul Ieremia" prin desprinderea cartierului Tomești de Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași. La baza acestui decret stătea o adresă înaintată de către episcopul Petru Gherghel Primăriei Tomești prin care un număr de 70 de familii, cu un efectiv de 271 de credincioși catolici cereau construirea unui lăcaș de cult.

Prin Decretul nr. 1174 din 22.07.1997 era numit primul paroh al bisericii "Fericitul Ieremia" din Tomești în persoana pr. Ioan Jicmon.

Începând cu 10.11.2001, prin decretul de numire 2463, episcopul Petru Gherghel hotărăște venirea pr. Pavel Chelaru ca paroh la Tomești.

În Parohia Tomești sunt 99 de familii catolice: din 99 familii, 79 locuiesc la bloc și 20 la case. Avem și o familie călugărească compusă din patru surori, una din Anglia și trei din România. Familia se cheamă Congregația de Caritate a Sf. Apostol Paul.

Avem 79 de tineri, unii în țară, alții plecați în Italia, Spania, Germania, Austria, Grecia și Cipru.

Dintre adulți lucrează în străinătate 45 de persoane.

Viața creștină din Parohia Tomești are specificul unei comunități în formare. Închegarea familiei creștine de aici este mult îngreunată de varietatea provenienței credincioșilor. Din statistica parohială rezultă că provin din 47 de localități. Conștientizând această realitate, încercăm să facem tot posibilul să eliminăm diferențele care separă și să punem în comun tradiții care ne unesc.

Ca în orice comunitate, și la noi există o elită de credincioși care pot fi văzuți zilnic la biserică, la Spovadă și Împărtășanie, practică cele nouă vineri întâi din lună. Anul acesta, dedicat Sfintei Scripturi și Familiei, 28 de persoane s-au angajat să facă parte din Grupul "Biblia Vie", asemenea "Rozariului Viu", citind fiecare zilnic câte un capitol din Evanghelia după sfântul Matei. Dincolo de Școala de Dascăli, avem în parohie Grădinița "Fericitul Ieremia" condusă de surori, avem Asociația "Sf. Vincențiu de Paul", condusă de un tânăr, avem Asociația Misionară "Inimă de mamă", precum și un mic grup de tineri aparținând Acțiunii Catolice și Mișcării Scout.

Pr. Pavel Chelaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 29-30 decembrie: Vizită pastorală în Parohia Tomești


 

lecturi: 46.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat