Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 
Invitație la rugăciune

Pr. Pavel Balint, parohul comunității din Bad Deutsch-Altenburg, Austria, cu ocazia celebrării celui de-al 56-lea an al morții episcopului martir Anton Durcovici, ce va avea loc în luna decembrie 2007, invită la rugăciune în vederea declarării ca fericit a episcopului Anton Durcovici. Cu această ocazie se va organiza și o novenă care va avea loc în perioada 2-10 decembrie 2007.

Către cinstitorii și cinstitoarele episcopului martir dr. Anton Durcovici.

În luna decembrie amintim al 56-lea an al morții episcopului martir dr. Anton Durcovici.

Pentru pagina de internet a Episcopiei de Iași (www.ercis.ro) am scris în luna mai o mică dare se seamă referitoare la ceea ce facem noi aici, în Bad Deutsch-Altenburg - locul de naștere al episcopului martir dr. Anton Durcovici. După ce am descris vizita surorilor "Slujitoarele Marelui Preot" din Iași precum și vizita pelerinilor ieșeni călăuziți de episcopul diecezan Excelența sa Petru Gherghel, scriam atunci printre altele:

"La noi, în Austria, este gata, la nivel diecezan, procesul de beatificare a unui martir din perioada nazistă, Franz Jägerstätter. Președintele țării spunea recent într-o audiență cu rudele martirului, că naziștii voiau să șteargă numele lui Franz Jägerstätter, de fapt însă l-au înscris în cartea istoriei".

Franz Jägerstätter a fost între timp, la 26 octombrie a.c., deja declarat ca fericit în domul din Linz, Austria.

Ceva asemănător a fost și cu episcopul martir dr. Anton Durcovici: cei care l-au condamnat și omorât prin înfometare voiau dispariția lui. Urmarea a fost contrară: Chipul și numele său au rămas totuși profund întipărite în istoria Bisericii!

Eu folosesc aici în Bad Deutsch-Altenburg orice ocazie pentru a da explicații cu privire la episcopul Anton Durcovici și pentru a oferi broșuri cu fotografia și biografia lui precum și textul rugăciunii pentru beatificare.

Pe parcursul anului acestuia am văzut multe persoane care, fie din curiozitate fie în mod intenționat mergeau la piatra comemorativă, citeau inscripția de pe ea, dând din cap gândindu-se la tot ce s-a petrecut cu episcopul martir. Alții, care aveau în mâna textul cu rugăciunea pentru beatificare, se rugau acolo în liniște.

Noi aici ne rugăm public în ziua de naștere a episcopului (17 mai) la piatra comemorativă, mergem apoi în procesiune spre capela "Sf. Elisabeta" unde celebrăm sfânta Liturghie.

Și anul acesta vă invit să vă rugați împreună cu noi cei din locul de naștere al episcopului martir dr. Anton Durcovici pentru declararea lui ca fericit. Novena durează în perioada de 2-10 decembrie.

Aștept răspunsurile voastre la adresa: Parohia Romano-Catolică, A-2405 Bad Deutsch-Altenburg, Pfarrer Maurergasse 5, Austria, tel. 02165/62243, fax 02165/63358, e-mail: pfarre@a1.net.

NB: Anul viitor, în ziua de 17 mai, va fi cea de 120-a aniversare a nașterii episcopului martir dr. Anton Durcovici.

Pr. Pavel Balint
 


lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat