Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Radio VaticanAnul Paulin

Programul Anului Paulin (2008-2009), când se vor celebra două milenii de la nașterea sfântului apostol Paul, numit și apostolul neamurilor, a fost prezentat papei și cardinalilor în consistoriul extraordinar ce avut loc vineri, 23 noiembrie 2007, în Aula Nouă a Sinodului din Vatican, de către card. Andrea Cordero Lanza de Montezemolo, arhiparohul bazilicii papale "Sfântul Paul din afara Zidurilor", care a acordat și un interviu pentru Radio Vatican cu această ocazie.

Nu se cunoaște cu certitudine data nașterii Sfântului Paul, dar experții sunt de acord în a o plasa între anii 5 și 10 după Cristos. În baza acestor date, pe durata 28 iunie 2008 - 29 iunie 2009, Biserica Universală va celebra două milenii de la nașterea apostolului neamurilor.

"Papa a indicat două aspecte fundamentale pentru Anul Paulin. Primul: a-l face cât mai cunoscut pe sfântul Paul, unul dintre cei mai mari și mai deosebiți prezentatori și comentatori ai doctrinei mântuirii și ai figurii lui Cristos. Din păcate, nici măcar catolicii nu-l cunosc destul de bine pe sfântul Paul în totalitatea învățăturii sale. Cu ocazia împlinirii bimileniului de la nașterea sa, profităm de acest an pentru a-l dedica - cu o atenție specială - figurii și activității sfântului Paul, călătoriilor pe care le-a făcut și imensei bogății a doctrinei conținută în epistole.

Cea de-a doua dimensiune indicată de papa, și asupra căreia Sfântul Părinte insistă foarte mult, este ecumenismul. Ne folosim astfel și de ocazia Anul Paulin pentru a discuta despre toate aspectele ecumenice, încât să tindem - cu forță și generozitate reînnoite - spre unitate. De altfel, în bazilica "Sfântul Paul din afara Zidurilor" - în cadrul căreia a fost constituit un centru de organizare a tuturor activităților din Anul Paulin - este în curs de amenajare o capelă ecumenică, așa încât într-una din cele patru bazilici papale să existe o capelă disponibilă pentru frații creștini separați, pentru ca și ei să poată celebra liturghii și să se roage în imediata vecinătate a mormântului sfântului Paul. Această capelă va da, de asemenea, posibilitatea unor rugăciuni comune, a catolicilor împreună cu alte comunități creștine; desigur nu vor fi celebrări euharistice, căci Euharistia se va celebra împreună când vom ajunge la unitate..."

Vor fi, așadar, celebrări ecumenice de tip interconfesional...

"Ne gândim la posibilitatea celebrării în sens ecumenic, o dată pe săptămână, a primelor Vespere (adică a rugăciunii de seară), invitând comunitățile creștine disponibile; tocmai ne ocupăm de contactarea acestor comunități în vederea rugăciunii comune".

Sunt în studiu așa-numitele "itinerarii pauline". Despre ce este vorba?

"Avem în proiect individualizarea, la Roma, a unui anumit număr de situri care sunt dedicate sfântului Paul - fie prin tradiție, fie prin devoțiune populară - așa încât să putem trasa itinerarii care să le permită pelerinilor să meargă la locurile pauline din Roma. Nu am stabilit încă detaliile, dar itinerariul paulin este în studiu. Desigur, ne vom organiza așa încât să-i putem primi pe toți pelerinii care vor veni din întreaga lume și, pentru ca toți să-și poată rezerva un loc din timp, am deschis - de câteva zile - și un sit web (www.annopaolino.org), care va putea fi accesat din orice parte a lumii pentru a afla noutăți, pentru a se înscrie și pentru a avea răspuns imediat privind posibilitățile de celebrări în bazilica «Sfântul Paul»".

Anul Paulin a luat naștere dintr-o idee ce a fost prezentată papei. Cu ce sentimente vă apropiați de acest eveniment?

"Cu o inimă plină de generozitate și de dedicație. Am avut ideea Anului Paulin acum doi ani și i-am prezentat-o Sfântului Părinte care a primit-o cu mult interes, încurajându-ne să o aprofundăm și să prezentăm mai apoi programe legate de acest proiect. Noi ne-am dedicat cu mult entuziasm, încercând să realizăm tot ceea ce putem, chiar dacă mijloacele sunt foarte limitate. Oricum, ideile nu ne lipsesc".

Radio Vatican (24 noiembrie 2007)


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat