Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Un milion de stele

...Când vorbim de stele, ne putem gândi la cerul nopții de vacanță (într-o zonă fără lumină artificială se numără "cu ochiul liber" vreo 3.000 de stele) sau la personalități (făcute să lumineze istoria omenirii, sau o anumită fâșie de timp, sau numai câțiva ani, sau un sezon, sau doar câteva zile...), sau la o persoană anume și la "stelele din ochii săi"... Sau poate, la podoabele din bradul de Crăciun și la steluțele fulgilor de nea...

Stelele sunt făcute să lumineze. Poate de aceea se spune că atunci când se naște un copil, o stea se aprinde pe cer. Astfel, fiecare viață este înscrisă în cer, are locul ei în cer, luminează cerul și-i luminează pe toți ceilalți oameni.

V-ați întrebat ce s-ar întâmpla dacă, deodată, cerul și-ar pierde toate stelele?

E de neconceput! Nici nu ne-am mai putea da seama de fenomenele cosmice care s-ar petrece, fiindcă acesta ar fi sfârșitul, marele colaps al întregului univers.

Și atunci, cum de stăm liniștiți când știm că la fiecare cinci secunde o stea se stinge pe cer? Obișnuim să ridicăm din umeri - asta e! Nu avem ce face, fiindcă e o stea de pe cer! Dar dacă spunem altfel: la fiecare cinci secunde un copil moare în lume din cauza foamei sau din cauza bolilor asociate foamei - tot așa ridicam din umeri și spunem: "Treaaaaaba lor! Asta e" - apoi ne întoarcem la "Fetița cu chibrituri" și citim la căldură, sub brad, în miros de cozonac proaspăt și friptură la cuptor, povestea lui Andersen, înduioșându-ne ipotetic și dorind s-o ajutăm (ipotetic) - iar părinții ne spun într-un fel sau altul: "Las'că-ți trece până când te faci mare". Sau nu se mai citesc astfel de povești, fiindcă "lucrurile urâte" nu au ce căuta într-o casă frumoasă? Dar casa noastră frumoasă este întreaga lume, iar cei 6,55 miliarde de locuitori ai pământului sunt rudele noastre. Dintre ei, 825 milioane suferă de foame, în timp ce noi alegem diete tot mai sofisticate ca să luptăm contra obezității, "înfometându-ne rațional", iar în mass-media apar sfaturi din ce în ce mai competente despre "cum să nu ne pierdem respectul de sine dacă ne stricăm silueta de sărbători". Și poate că nu vă vine să credeți, dar 80 lei (adică 800.000 ROL) ajung pentru școlarizarea unui copil din Africa subecuatorială (asta așa, fiindcă veni vorba de respectul de sine - iar respectul trebuie arătat față de scânteia divină din noi, adică față de Dumnezeu, a cărui naștere o sărbătorim de Crăciun).

Audrey Hepburn (mai știți cine era? - frumoasa actriță din "My fair lady") spunea că, dacă vrem să avem o siluetă frumoasă (și cât de frumoasă era ea!...) să împărțim pâinea noastră cu un copil sărac; dacă vrem să avem brațe frumoase, să ținem în ele un copil, dacă vrem să avem mâini frumoase, să mângâiem un copil care nu mai are putere nici să plângă de foame, dacă vrem să avem buze frumoase, să le dăm motiv să surâdă celor nefericiți... și dacă vrem să avem o voce caldă, învăluitoare și sonoră, să vorbim în numele lor.

În numele lor, la 24 noiembrie 2007, s-au aprins un milion de lumânări, la aceeași oră (17.30, ora României), la toate sediile Fundației Caritas din întreaga lume - fundație prin care se desfășoară misiunea socială a Bisericii Catolice. De Crăciun, lumina aprinsă la Betleem se împarte tuturor bisericilor. Acum, lumânările trimise de la Münster au fost aprinse în fiecare sediu Caritas ca un fluviu uriaș de lumină, ca să ne aducem aminte. Acțiunea s-a numit: "un milion de stele". Este preîntâmpinarea stelei care luminează nașterea lui Isus - pentru ca Isus să se nască mai întâi în sufletul nostru. Și de acolo, el, cel născut sărac și în frig, să ne amintească de cei de lângă noi, care îndură sărăcia și frigul și foamea, de cei pe care ne facem că nu-i vedem fiindcă nu au casă, ci sunt "copiii străzii", de cei care bat la uși cerând mâncare iar noi nu ne deranjăm să deschidem și doar mirosul sărbătorii iese odată cu sfidarea față de ei prin ușa vilei securizate după ultimul model... E Crăciun și poate suntem mai buni de Crăciun - măcar ca să ne vedem numele trecut pe lista donatorilor... Câți ani împlinim anul acesta? Ne urăm, fiecare, "La mulți ani", dar dacă în țările dezvoltate speranța medie de viață este de 84 ani, în țările în curs de dezvoltare durata se reduce la numai 33 de ani. Ați putea trăi cu un venit sub 1 $ pe lună? Ați putea dormi pe pământul gol, ați putea învăța la umbra unui copac și ați putea fi tată și mamă la numai 12 ani? Când stingem stele în cer cu indiferența noastră, e bine să știm că și soarele e tot o stea...

Trăim, dacă-i ajutăm și pe alții să trăiască.

Ecaterina Hanganu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat