Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (Caritas): Festivalul de film "Privind copiii" - prima zi

Casa de Cultură "Mihai Ursachi", situată în Parcul Copou din Iași, a găzduit, la 28 noiembrie 2007, prima zi a Festivalului de Film "Privind copiii". Festivalul este organizat la nivel local de Centrul Diecezan Caritas.

Sr. Petra Marcela Măriuț, CJ, a deschis Festivalul de film "Privind copiii" adresând un cuvânt de salut tuturor celor prezenți. A remarcat prezența pr. Egidiu Condac, directorul Centrului Diecezan Caritas Iași, a pr. Cornel Cadar, precum și a pr. Marius Taloș, SJ, cel care a coordonat dezbaterea primului film prezentat în festival. De asemenea, sr. Petra a salutat prezența a doi dintre coordonatorii atelierului de la Iași, Rodica Buzoianu și Doru Nițescu.

După acest moment de salut au fost prezentați adolescenții care au participat la atelierul de creație video din Iași.

Programul a debutat cu vizionarea filmelor realizate în cadrul atelierului de creație "Un minut de adolescență", Iași 2007. Filmul "Cocorii" realizat de Alina Căliman a obținut premiul la categoria inside-out în cadrul festivalului desfășurat anul acesta la București.

După vizionarea filmelor de un minut copiilor li s-au adresat întrebări legate de experiența trăită în cele șapte zile de atelier.

Următorul moment a constat în vizionarea filmului "Grbavica". La finalul filmului participanții au fost rugați să mai zăbovească câteva minute pentru a trage câteva concluzii privitoare la acest film.

Pr. Marius Taloș a explicat faptul că Sarajevo este capitala Bosniei, o mică țară situată în apropierea României. S-a remarcat faptul că majoritatea locuitorilor Bosniei sunt musulmani. Între musulmanii și creștinii din Bosnia au existat și există încă diferențe, ceea ce a dus la izbucnirea unui război între adepții celor două religii în urmă cu aproximativ zece ani. Această realitate dură este surprinsă în filmul "Grbavica".

La întrebarea "Ce anume iese în evidență în acest film?" s-a răspuns că este vorba despre o durere a tuturor, o durere ce transpare pe chipul fiecăruia. Și totuși în această mare a suferinței există, la un moment dat, o femeie care râde cu lacrimi. La vederea acesteia ceilalți o cataloghează ca fiind "nebună". Da, era nevoie de nebunie în acele timpuri pentru a da naștere unui copil, nebunie de care se face părtașă și Esma, personajul principal al acestui film atunci când se hotărăște să aducă pe lume un copil ce fusese rodul unui viol crud. Se observă că relația mamă-fiică dintre Esma și Sara este presărată de tensiuni născute din neputința de a spune adevărul.

În finalul dezbaterii a intervenit și pr. Cornel Cadar care ne-a făcut să înțelegem că adevărul e cel care ne eliberează, asemenea îndemnului regăsit într-una dintre evanghelii.

Pr. Egidiu Condac a subliniat că prin acest film, precum și prin cele prezentate de copii primim o adevărată lecție de viață.

De la ora 14 au fost vizionate filmele de un minut realizate în atelierele din Iași și Oradea. După proiecții au urmat dezbateri cu publicul. În sală au fost prezenți în număr mare studenți de la Facultățile de Asistență Socială și Psihologie. Întrebați dacă au avut un film preferat, câțiva dintre spectatori au menționat câteva titluri: "Mama, îmi pare rau!", "Zbor", "Cercul" "Cocorii".

A luat cuvântul și Claudia Duma-Dombi, realizatoarea filmului cu titlul "Mama, îmi pare rău!", care a specificat faptul că a reușit să pună pe peliculă povestea ei de viață cu ajutorul echipei de coordonatori, care cu multă răbdare i-au ajutat pe participanți să verbalizeze trăirile lor interioare. A mulțumit, de asemenea, și celorlalți copii care i-au fost mereu alături și au susținut-o în momentele dificile pe care le-a traversat.

Studenți din sală au adus în discuție diferite teme, cum ar fi posibilitatea promovării drepturilor copilului printr-un film de un minut, importanța tehnicilor cinematografice atât ca mijloc de exprimare a propriilor trăiri și opinii caracteristice adolescenților, cât și ca mijloc de informare și responsabilizare a societății vis-a-vis de acestea.

Pr. Felix Roca a intervenit afirmând că adolescenții poate că nu s-au gândit niciodată că vor putea fi puși în situația de a regiza ori de a juca într-un film, dar iată că viața i-a pus și într-o astfel de postură și s-au descurcat excepțional. A întrebat retoric: "Câte filme de minute bune vizionăm adesea, iar acestea nu reușesc să ne spună nimic, și iată cum dintr-un filmuleț de doar un minut reușim să rămânem marcați. Asta da performanță!" Tot el a observat faptul că aceste filmulețe lasă să transpară sensibilitatea copiilor față de cei de lângă ei. A încheiat cu un citat: "Ora cea mai potrivită e prezentul. Prezența cea mai importantă trebuie să fie cea din fața noastră. Timpul cel mai potrivit e momentul acum".

Un alt participant din sală a menționat faptul că adolescenții au reușit să transmită lucruri mari, profunde, prin imagini simple și a ținut să felicite întreaga echipă de realizatori.

De asemenea, cineva a sugerat ca aceste filmulețe să fie prezentate în licee, universități pentru ca mesajul pe care acestea doresc să-l transmită să ajungă la cât mai multe persoane și ca glasul acestor copii să se facă auzit. Sr. Petra a spus că această idee deja există și că se începe prin prezentarea filmelor la Școala Normală "Vasile Lupu", sperându-se ca, mai apoi, să se găsească deschidere și la alte școli pentru a putea fi prezentate.

În încheiere au fost proiectate alte două filme realizate la atelierele de creație de anul trecut. Este vorba despre filmul "Puieții", realizat de Dorin Babeu, cel mai tânăr câștigător de pe glob al unui premiu Excellence Awards la Tokyo Video Festival "TVF 2007", și filmul "În intersecție", realizat de Cristian Costea (12 ani), film ce a fost nominalizat la TheOneMinutes Awards Festival 2007. Este o dovadă a faptului că acești copii au muncit mult și cu sârguință și că au reușit, prin filmele realizate, să se facă auziți în lumea întreagă.

Festivalul de film "Privind copiii" se va încheia la 29 noiembrie, prin prezentarea altor filme, urmate de dezbateri.

www.caritas-iasi.ro

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea pe situl www.caritas-iasi.ro


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat